2022. szeptember 29., 17:46
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az MVM szeptember 29-én – két nappal azután, hogy országos sajtóhír lett abból, hogy a tavalyihoz képest 26-szoros árat ajánlott az állami gázszolgáltató a szentendrei önkormányzatnak – arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy módosította a tarifát. Az új közbeszerzés lezárultáig ezen az áron veszi igénybe a város a szolgáltatást.

A következő gázévre várható átlag egységár így – a tavalyi 103 helyett – 1015,87 Ft/köbméter, amely a molekuladíjat (945,25 Ft/köbméter), kapacitásdíjat (55,8 Ft/köbméter) valamint a forgalmi díjat (14,82 Ft/köbméter) foglalja magában. Tehát tavalyhoz képest már „csak” tízszeres az emelkedés. A tájékoztatás felhívja a figyelmet arra, hogy ez az ár tájékoztató jellegű, a jövőbeni jegyzés- és devizaárfolyamok szerint változik.

Fülöp Zsolt válaszlevelében jelezte, hogy a ma közzétett BASIC tarifa Hirdetmény szerinti áron október elsejétől – az új közbeszerzés lezárultáig – a város igénybe veszi a szolgáltatást.

Szentendre polgármestere szerint a gázár számítási metódusának teljes újragondolására van szükség, ugyanakkor üdvözölte, hogy az állami gázszolgáltató korrigálta az árat. Fülöp Zsolt reményét fejezte ki, hogy ad hoc megoldások helyett sikerül elérni a világpiaci gázárak alakulását korrekten követő, az önkormányzatok, a lakosság és a vállalkozások számára egyaránt kiszámítható árképzést, hogy a felelős gazdálkodás feltételeit a magyar kormány is biztosítja. Ennek érdekében a Magyar Önkormányzatok Szövetségével együtt nemzeti energiacsúcs összehívását szorgalmazza.