2023. február 2., 17:58
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Megjelent a Szentendre és Vidéke ez évi első száma. Minthogy a megjelenés a farsang időszakára esik, a lapszám témájául az egyensúlyt választotta a szerkesztőség, a farsang és az azt követő böjt szélsőségeire, illetve a szélsőségek közötti egyensúlyra utalva.

A szokásos terjedelemnél bővebben, 48 oldalon kínál változatos olvasnivalót a SzeVi 2023. évi első száma. A lap arra keresi a választ, hogyan egyensúlyozhatunk a háborús fenyegetettség, az infláció, a negatív beidegződések szorításában, mit tehetünk fizikai és lelki egyensúlyunkért, egészségünkért a külső körülmények nehezítettsége ellenére.

Rist Lilla Mérlegen az ételeink című írásában azt vizsgálja, hogyan felelhetünk meg a tudatos és egészséges étkezés kívánalmainak az inflációs környezetben, mit tehetünk azért hogy a megváltozott feltételek között új egyensúlyt találjunk a termelés és fogyasztás terén.

Hogy ki hogyan talál egyensúlyt feladatai és vágyai, tervei között, arra személyes példákkal szolgál a SzeVi februári száma. Portrét közöl Antal István József tűzoltóról, Herr Ágnes grafikusról, interjúban mutatja be a friss Barcsay-díjas képzőművészt, Krizbai Gergely Krizbót, a legendás Fő téri könyvesbolt nyugdíjba vonuló vezetőjét, Ferge Lajost, valamint a Papp Kornélia-Kertész József házaspárt, akik több évtizedes hagyományéltető tevékenységükkel írták bele magukat a város történetébe.

Mit vár 2023-tól? – ezt a kérdést tették fel több, 2022-ben szerepeltetett interjúalanyuknak is, köztük Fülöp Zsolt polgármesternek és Vitályos Eszternek, a térség országgyűlési képviselőjének.

Cikket közöl a SzeVi az Ábrányi Emil Városvédő, Városszépítő és Városfejlesztő Program három évéről, az építkezések megfékezhetőségéről, valamint a szomszédjogokról. Összeállítást olvashatunk a lapban a városrészi költségvetés megvalósult fejlesztéseiről, a 70 éves, immár Hamvas Béla nevét viselő Pest Megyei Könyvtárról és végül, de nem utolsósorban az végletesen elhanyagolt állapotú szentendrei mentőállomás felújításáért indított civil kezdeményezésről.

A nyomtatott lap megtalálható a megszokott terjesztési pontokon, de elérhető ONLINE is.