2020. október 14., 17:03
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Azonnali intézkedésekről döntött a városvezetés a szerb kereskedőház épületének állagmegóvása érdekében. Ugyanakkor a kormány segítségét kéri abban, hogy a város emblematikus műemléképületét megmentsék, ez ugyanis meghaladja az önkormányzat erejét és hatáskörét. A három napja tartó esőzések következtében az épület minden korábbinál súlyosabb károkat szenvedett, az ott dolgozókat haladéktalanul elköltöztetik.

A Ferenczy Múzeum Centrum igazgatója és a Kereskedőházban működő könyvesbolt bejelentése alapján Fülöp Zsolt polgármester, Pilis Dániel alpolgármester és Prosek Zoltán, az FMC igazgatója részvételével, október 14-én helyszíni bejárást tartottak az egykori szerb kereskedőház Fő téri épületében, amelyben a múzeum egyik legfontosabb kiállítótere, a Szentendrei Képtár és több iroda is helyet kapott. A bejáráson megállapították, hogy a három napja tartó folyamatos esőzés miatt a régóta nagyon rossz állapotban lévő tető és a födém számtalan helyen beázott, már nem csak a padlás, de több emeleti iroda és a földszinti könyvesbolt is ázik.

Fülöp Zsolt polgármester utasítására a Városi Szolgáltató intézkedett az eldugult esőcsatorna kitisztításáról. Az épület további ázását a teljes tetőszerkezet lefóliázásával tervezik megelőzni, erre ajánlatokat kér a város vállalkozóktól.

A múzeum irodáiban négyen dolgoznak, őket haladéktalanul elköltöztetik. Az épületben elhelyezett nagy mennyiségű iratanyagot a ház szárazabb részeire szállítják át.

A Kereskedőház állagmegóvásához az azonnali intézkedéseken túl tartós megoldást kell találni. A háromszáz éves műemléképület felújítása meghaladja az önkormányzat erejét. Egy 2017-ben született kormányhatározat 8,2 milliárd forint támogatást ítélt meg szentendrei turisztikai nevezetességek rekonstrukciójára, a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt működő Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) azonban leállította ezt a projektet.

A városvezetés most soron kívül kér kormányzati segítséget a Kereskedőház megmentéséhez: a turisztikai területért is felelős Rogán Antalhoz, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjéhez, a múzeumügyért felelős Kásler Miklós emberi erőforrások miniszteréhez, valamint az önkormányzatok számára vis maior helyzetek esetén nyújtható támogatásokért felelős Pintér Sándor belügyminiszterhez fordul, hogy egyedi kormánydöntéssel támogassák a pótolhatatlan értéket képviselő műemlékegyüttes megmentését, a további állagromlás azonnali megakadályozását.

Az ügy érdekében a város korábban is tett lépéseket: folyamatban van az épület padlásán mázsás tömegben felgyűlt galambürülék elszállíttatása, az állagmegóvási terveket megalapozó szakvéleményt ugyanis csak ezt követően készíthetik el a szakemberek.