2021. február 1., 18:55

2021. február 1-én délután, egy közel háromórás bejárás során Fülöp Zsolt polgármester, ígéretéhez híven, részletes ellenőrzést tartott a szentendrei köztemetőben. Az ellenőrzésen az önkormányzat munkatársai mellett a Pest Megyei Kormányhivatal, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ illetékesei is részt vettek. Minden hiányosságot, ami a januári látogatás során felmerült, most rendben találtak.

A vizsgálaton a polgármester mellett részt vett dr. Schramm Gábor jegyző is, valamint egy önkormányzati munkatárs. A Kormányhivatalt dr. Néráth Andrea, Erdélyiné Mitró Katalin, Sárköziné Varga Mária és Fabó Levente képviselte. A bejáráson részt vett a temetőt üzemeltető Interwork Kft. vezetője is. Az önkormányzat és a Kormányhivatal külön jegyzőkönyben rögzítette tapasztalatait.

Megvizsgálták az önkormányzat és a temető üzemeltetője között lévő szerződés pontjainak betartását, valamint visszaellenőrizték a január 8-i vizsgálat intézkedési tervét. A mai bejárás során rögzítették, hogy minden, amit az önkormányzat elvárt, teljesült.

Részletesen: 

A halottasházban most is, csakúgy, mint a legutóbbi bejárás során, az elhunytak megfelelő módon voltak elhelyezve.
A helyiségek takarítására kiemelt figyelmet fordítanak.

Felirattal látták el az épületet is, és azon belül a hűtőtermet is, valamint plusz világítást szereltek fel az épületben.
A hűtőteremre számzáras, biztonsági zárat szereltek fel.
Kamerákat szereltek fel az épületben, melyek folyamatosan üzemelnek.
A januári ellenőrzés során, ugyan mindkét hűtőkamra működött, ám egyiknek nem működött az elektronikus hőmérséklet kijelzője. Ezt mára megjavították, valamint teljes generálfelújítást végeztek a szerkezeten. Valamint a hűtőkamrák belsejébe időközben mechanikus hőmérséklet mérőket is felszereltek.
A halottak nyilvántartása immár a szabályoknak megfelelően nyomon követhető, minden adatot rendben találtak.
Az üzemeltető kialakította azt a polcrendszert, melyet a legutóbbi ellenőrzésen előírtak neki, így nem lehet már egymáson tárolni a koporsókat. Ezzel a polcrendszerrel 12 elhunyt elhelyezése lehetséges a teremhűtőben. (További négy főt lehet tárolni a fakkos hűtőkben.) Így összesen 16 elhunyt elhelyezésére van lehetőség.
A Kormányhivatal azt a javaslatot tette, hogy az innen elszállított holttestek nyilvántartásáról – amit most is rendben találtak -, egy egész éves, összegző táblázatot készítsen az üzemeltető.

Az önkormányzat és a Kormányhivatal mellett a Nemzeti Népegészségügyi Központ is visszaellenőrizte a hiányosságokat, és – értesüléseink szerint – mindent rendben találtak.