2022. november 16., 15:55
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Pilisi Parkerdő Zrt. az elmúlt években 350 kilométer erdei kerékpárutat jelölt ki a Budai- és a Visegrádi-hegységben, illetve a Pilisben. Ez a Pilis Bike hálózat, melyet évente több tízezren használnak, és útvonalai az ország leglátogatottabb erdei kerékpárútjai közé tartoznak. Ebből a hálózatból a Pilisi Parkerdő az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával 45 kilométert, a Pilis Bike közel tizenöt százalékát újította fel 2022 nyarán és őszén. A több mint egymilliárd forintos, négy hónapig tartó beruházás eredménye biztonságosabb, kényelmesebben kerékpározható, bringásbarát úthálózat.

A felújított kerékpárútszakasz avatóját 2022. november 14-én hétfőn tartották a Pilis Bike hálózat leglátványosabb útvonalának egyik kezdőpontjánál, a Király-kúti kunyhónál, melyen Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár, Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője, illetve Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója mellett részt vett Pilis Dániel, Szentendre alpolgármestere és Fetter Erik, az országúti kerékpárosok férfi időfutamának országos bajnoka. Az átadó után az érdeklődők az ő vezetésével járhatták be a frissen felújított útszakaszok legszebb részét, a Király-kúti-nyereg–Pilismarót útvonalat. A bejárás Baráth Gergely, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ rajtjelére indult.

Új aszfalt-, illetve zúzottköves burkolat 45 kilométeren

A Pilisi Parkerdő Zrt. több mint egymilliárd forint hazai forrásból valósította meg a felújítást. A negyvenöt kilométernyi erdei kerékpárút nagy része új aszfalt-, illetve zúzottköves burkolatot kapott. A felújítás összesen több mint nyolcvanezer négyzetméternyi burkolatot érintett. A burkolat mellett számos helyen megoldódott a több helyen alámosott, és ezért megcsúszott útpálya vízelvezetése, az útalap és a földművek megerősítése. A bringás élményt javítja, hogy az útszakaszokon a társaság kerékpárosbarát sorompókat helyezett ki, melyeknél az áthaladáshoz nem szükséges leszállni a járműről.

Zambó Péter államtitkár avatóbeszédében elmondta: „Erdeink életében egy újfajta igényről van szó, az elmúlt két évtizedben robbanásszerűen megnőtt a két keréken érkező látogatók száma. Éppen ezért a gyalogos turistákat kiszolgáló infrastruktúra mellett égető szükség volt az erdők bejárhatóvá tételére kerékpárral is. Ez a munka a Pilisi Bike úthálózat megalkotásával már évekkel ezelőtt kezdetét vette a térségben, amivel a Pilisi Parkerdő országosan is példát mutatott.”

Reintz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy „2016-ban a Pilis Bike létrehozása a Pilisi Parkerdő innovációja volt. Már akkor érzékeltük az igényt, láttuk, milyen sokan tekernek a területeinken, de mi egy új célcsoport számára szerettünk volna természetközeli kerékpározási lehetőséget biztosítani: azok számára, akik családdal, sokszor kisgyermekekkel szeretnének jó levegőn, nyugodtan, biztonságosan biciklizni.”

A beruházásnak különös jelentőséget ad, hogy szinte teljes egészében természetvédelmi, nemzeti parki, Natura 2000-, illetve helyi védettségű területet érintett. Éppen ezért fontos, hogy a munkálatok során fakivágásra nem került sor, és azok védett növények élőhelyét nem háborították. Az illetékes nemzeti park igazgatóság (a DINPI) természetvédelmi felügyelője a munkákat figyelemmel kísérte, a műszaki átadás-átvételek ellen kifogást nem emelt.

32 millió látogató 2022-ban

Az erdei kerékpárút-felújítás egy nagyobb beruházássorozat része volt. Ennek keretében a társaság további három, összesen tizenhét kilométer útszakasz, felújítását tervezi, a megvalósult beruházáshoz hasonló műszaki tartalommal. Ezek a Pap-rét–Sztaravodai parkoló–Szentendre, az Apát-kúti parkoló és a Pap-rét, illetve a Pap-rét–Hegytető parkoló (Pilisszentlászló) szakaszok.

Az erdei kerékpárutakat érintő következő lépés az erdei infrastruktúra – parkolók, pihenők – megújítása és bővítése, kerékpárosbaráttá tétele lesz. Ezeken túl a Pilisi Parkerdő az elkövetkező két évben nagyszabású ökoturisztikai fejlesztést valósít meg Visegrád környékén. A Fellegpark elnevezésű projekt célja, hogy a Parkerdő kezelésében álló turisztikai kínálatot – így a Fellegvárat, a Bertényi Miklós Füvészkertet, a Nagyvillám Sípályát, a hamarosan megépülő Mogyoróhegyi Élményparkot, és természetesen az ezekhez kapcsolódó gyalogos és kerékpáros útvonalakat – egységes keretben kezelje.

Minderre azért van szükség, mert a Pilisi Parkerdő látogatottsága, turisztikai jelentősége hatalmas ütemben nőtt az elmúlt két évben. Tavaly már 32 millió látogatót regisztráltak a Pilisi Parkerdő mintegy 65 ezer hektárnyi erdőterületén. A Parkerdő mint felelős erdőgazdálkodó és fenntartó egyik legfontosabb feladata és küldetése, hogy biztosítsa a megfelelő infrastruktúrát, a természetkárosítástól mentes, biztonságos erdőlátogatás lehetőségét az ide látogatók számára.

Kép és szöveg forrása: Pilisi Parkerdő