2015. december 14., 14:58
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

2015.12.12.

T-Systems Magyarország Zrt.

Sajtóközlemény

Megújuló energiatérkép készül

A T-Systems Magyarország Zrt. 2015. december 9-én sajtónyilvános előadás keretében mutatta be a megújuló energia térkép (E-Térkép) alkalmazást, amely a megújuló energiaforrások felhasználásának tervesében nyújthat segítséget. A projekt gazdája az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. A projekt megvalósítását a T-Systems Magyarország Zrt. végzi. 

Az országos energiatérkép létrehozására azért volt szükség, mert az eddig rendelkezésre álló energia alapadatok adatbázisa nem használható területi adatközlésre. A megújuló energiatérkép ezzel szemben az elszórtan rendelkezésre álló megújuló- energiaforrásokkal, energiatermelőkkel és felhasználókkal kapcsolatos adatokat egységes szerkezetbe foglalja; felületet biztosít a különböző szervezeteknél keletkező adatok összegyűjtéséhez, rendszerbe töltéséhez, karbantartásához, valamint az adatbázis naprakészen tartásához. Az összegyűjtött adatokból összetett adatelemzések is végezhetők a rendszer használatával. Az energetikai vonatkozású adatok területi reprezentációja segít bemutatni a fejlesztések területi megoszlását, a megújuló energia felhasználásában érdekelt térségek eddigi tevékenységét, valamint az energiahatékonyság javítására irányuló projekteket.

Az energiatérképen megjelenítésre kerültek az elmúlt években különböző támogatási konstrukciók keretéből megvalósított megújuló energiaforrásokat bővítését ösztönző, már megvalósult beruházások és megújuló energiatermelő erőművek is.

A rendszer informatikai és térinformatikai részből áll. A térinformatikai rendszer képes olvasni a projekt(ek) során létrejövő informatikai adatbázisokat, és azok releváns adatait képes térképen megjeleníteni.

A térinformatikai rész alapja egy térinformatikai alkalmazás, amely tematikus térképek webes megjelenítését teszi lehetővé. A tematikus térképek a rendelkezésre álló adatokból történő dinamikus elemzés során állnak elő.

Az E-Térkép létrehozása azért is jelentős, mert szerves részét képezheti a 2014-2020 között kiírásra kerülő pályázati konstrukciónak, ugyanis a pályázatok elnyerésének feltétele lesz a regionális adottságok és alapanyagok figyelembevétele.