2013. április 15., 16:18
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Interjú a 2013. március 24-i időközi képviselő-választás győztesével, Horváth Győzővel

Gratulálunk a győzelméhez! Minek tulajdonítja, hogy ön végzett a szavazáson ilyen fölényesen az első helyen?
Köszönöm. Érzésem szerint több tényező segített a győzelemre. Egyrészt végig éreztem azt a nagyfokú bizalmat az itt élő emberek részéről, amely töretlenül végigkísért már a korábbi képviselői munkám során is. Persze az a bizalom egyben egy óriási felelősség is. Én nagyon régóta itt élek, az emberek többsége ismer. Engem bármikor el lehetett érni, nem csak a kampányidőszakban. Akkor is Püspökmajorért dolgoztam és az itteniekért, amikor épp nem voltam képviselő. És ezt megbecsülik az emberek. Ez volt az egyik. A másik fontos tényező pedig az, hogy kétségtelen tény: sikeres a mostani polgármester,
dr. Dietz Ferenc és a városvezetés. Ez is sokat jelentett a választás során. Mondhatom tehát: a választópolgárok többsége nem csak fölvette az új ritmust, hanem tetszik is nekik.

Hogyan, mivel sikerült mozgósítania az embereket, hiszen az időközi választásokon általában nagyon alacsony szokott lenni a részvétel?
Személyesen. Mint mondtam, engem itt  nagyon sokani smernek. Nem volt arra szükségem, hogy a többi jelöltet pocskondiázzam – ez távol is áll tőlem –
egyszerűen elég volt annyi, hogy személyesen tudtam beszélni sok emberrel, akik eszerint hitelesnek tartották a személyemet és a programomat.

Mit ígért a választóinak?
Semmi olyasmit, ami csak kampányfogás lenne. Én 2014-ben és utána is szemébe akarok nézni a szomszédaimnak és az itt élőknek. Ezért csak olyasmit ígértem, amiről jó szívvel azt gondoltam, hogy megvalósítható. Ilyen például a helyi közlekedés további javítása, gazdaságosabb távfűtést, olcsóbb rezsit, szebb közösségi tereket. És minden erőmmel azon vagyok, hogy megnyíljon a gyógyszertár is a Püspökmajorban.

Mi a jellemző a püspökmajori választókerületre?
A terület szinte teljes egészében lakótelep, egy kis családi házas övezet és a Radnóti utcai társasházak tartoznak még ide. Egyébként meg a fiatal pároktól a többgyermekes családokig és persze a nyugdíjasokig minden korosztály képviselteteti magát. Én ennek egyébként nagyon örülök, mert így minden réteg örömeiről, gondjairól, terveiről és igényeiről első kézből értesülhetek. Ellátottság szempontjából jó a környékünk, de mint mondtam, a gyógyszertárért és a közösségi terekért kitartóan harcolok.

A kampány utolsó napjaiban egyesek a püspökmajori könyvtár bezárását vizionálták. Önt megkeresték ebben az ügyben? Mi a véleménye a könyvtárról és az ott folyó klubéletről?  
Elhiheti, hogy sokan megkerestek ebben az ügyben is. Alaposan utánajártam az ügynek, és így nyugodt szívvel csillapíthattam a kedélyeket. Egyrészt, ami a legfontosabb: bezárni soha senki nem akarta. Legalábbis a városvezetés részéről biztosan nem. Másrészt én azon az állásponton vagyok, és ebben polgármester úr is támogat, hogy változatlan formában meg kell őrizni a klubkönyvtár működését.

Volt-e ön szerint a Püspökmajor-lakótelepen kívüli tétje is a választásnak?
Hát hogyne. Egyrészt helyi, de mint az utólagos sajtóvisszhangból kiderült, országos tétje is volt. Itt helyben egyfajta bizalmi véleménynyilvánítás volt. Mint mondtam, az emberek többsége úgy látja, biztatóan alakul Szentendre sorsa, és alapvetően jól mennek a dolgok a városban. Lépten-nyomon látható a fejlődés, és azt tapasztalják az emberek, hogy itt értük történik minden, hogy még élhetőbb, még szebb legyen a város. Országosan is egyfajta bizalmi szavazásnak tekintették ezt, hiszen az ellenzéki parlamenti pártok nagyon készültek, nagyon nyerni akartak. Az, hogy végül én kerültem be győztesként Kósa Lajos oldalán az országos médiába, szerintem jól mutatja Magyarország közhangulatát.

Mennyit lehet tenni a hátralévő szűk másfél esztendőben? Milyen tervekkel vág neki az időszaknak?
A terveimet már az imént elsoroltam, de már jó híreim is vannak. Nagy valószínűséggel egy fontos új buszjárattal bővül a Püspökmajor. A reggel nyolckor induló busz lemegy a városközponthoz, majd tovább Izbégre és a Skanzenhez. A könyvtárról beszéltem már. A gyógyszertárról pedig az a mai információm, hogy a miniszter már szignálta a hatóság által kiírt pályázatot. Hamarosan megjelenik a Közlönyben, és utána akár egy hónapon belül a döntés megszülethet. Így jó esély van rá, hogy belátható időn belül megnyíljon a gyógyszertárunk. A távfűtés korszerűsítése persze nem csak nekünk, hanem sok mindenki másnak is fontos, de a mi házunkban például egy-egy család havonta mintegy 10 ezer forintot spórol meg. Ez nagyon jó irány, és a magunk eszközeivel folytatnunk kell a rezsicsökkentést. Erre lesz jó például a Dunyha-terv.

Milyen terület áll önhöz a legközelebb? Milyen területen fog tevékenykedni a képviselő-testületben?
Hozzám az oktatás, a sport és a zene áll a legközelebb, de egyáltalán nem bánom, hogy most Kiss Károly örökébe lépve a Gazdálkodási és Városfejlesztési Bizottságban dolgozhatok a püspökmajoriakért is.

Ön már volt képviselő korábban nyolc évig. A mostani képviselőket mennyire ismeri? Könnyű lesz a beilleszkedés?
Egy-két kivétellel mindenkivel dolgoztam már együtt, így zökkenőmentes a beilleszkedésem. Ráadásul a mostani városvezetés egy kiváló, jól együttműködő, egy irányba húzó csapat, amelynek jó tervei vannak, és ami még fontosabb, ezeket meg is tudják valósítani. Egy ilyen társasághoz öröm csatlakozni.

Mikor és hol tartja az első képviselői fogadóóráját?
Minden hónap utolsó csütörtökén délután öttől hatig tartom a fogadóórámat a Püspökmajori Könyvtárban. Szeretettel várok mindenkit.
Kempf Károly Ignác