2015. augusztus 21., 11:50

Augusztus 20-án, az államalapítás és Államalapító Szent István ünnepén Ady Endre szavait és István király intelmeit idézték fel a városi ünnepségen, melyen átadásra kerültek a Pro Urbe díjak és a Város Díszpolgára cím is.

 

Augusztus 20-a I. István király temetésének és szentté avatásának évfordulója, Szent István király ünnepe és hagyományosan az Új Kenyér ünnepe is.

Államalapítónkat felidézendő Lőte Attila színművész tolmácsolta István király személyes hangvételű intelmeit fiához, Imre herceghez. A magasztos és mai szemmel és ésszel is megfontolandó intelmek után Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre város polgármestere köszöntötte az ünneplőket. Beszédében méltatta Szent Istvánt, aki „korának leghaladóbb szellemisége, pontosan érezte, értette a feladatot és küldetését, és ennek megfelelően, újító szellemben, eltántoríthatatlanul tudta és vállalta, hogy mit kell tennie. És cselekedett.” Ez a tenni akarás, és tudás tette őt naggyá, és mai napig követendő példa, hisz a vérzivataros századok, a vesztes csaták ellenére az a szilaj magyar nép, amely akkor nagy királyának köszönhetően erős gyökeret eresztett itt, ma is itt van, nem süllyedt el az ismeretlenségben.

Augusztus 20-a azon kevés piros betűs napjaink közé tartozik, amely nem a bús emlékezést jelenti számunkra, nem a vesztes csatákat, a letett fegyvereket, és a főhajtást az áldozatok emléke előtt, hanem a kihívásokkal való bölcs megküzdés, és a jövőbe vetett hit győzelmét. Ennek köszönhető, hogy – Ady szavaival – nemzetünk a megpróbáltatások ellenére is a történelem folyamán oly sokszor meg tudta rázni magát, és: Mégis győztes, mégis új és magyar.”

Polgármesterünk köszöntő beszéde után Szakács Áron történész, történelemtanár vallott István királyról, méltatta az államalapítót, és máig kiható tevékenységét.

Szentendrén hagyományosan szép szokás az ökumenikus kenyérszentelés, melyen a helyi egyházak képviselői áldják meg az új kenyeret. Szertartásaiknak, szokásaiknak megfelelően a „város kenyerét” megáldotta a katolikus egyház nevében Molnár Miklós káplán, a reformátusok képviseletében P. Tóth Béla tiszteletes, az evangélikus egyháztól Horváth-Hegyi Olivér lelkész, a baptisták képviseletében Antal László presbiter, és a végül, de nem utolsósorban Dr. Mosolygó Péter görög-katolikus parókus.

Augusztus 20-a Szentendre életének komoly momentuma abból a szempontból is, hogy ezen a napon adják át a Szentendre Város Díszpolgára címet és a Pro Urbe Emlékérmeket. A díjakat Verseghi-Nagy Miklós polgármester adta át.

DSC_0195

Szentendre Város képviselő-testülete döntésének értelmében, a városért végzett tevékenységének elismeréseképpen 2015-ben a Város Díszpolgára címet Dr. P. Tóth Béla református lelkész úr kapta, aki leghosszabb ideje egyházi vezető városunkban, és ebben a minőségében városunk több ezer lakójának nyújtott szellemi táplálékot; az általa vezetett egyházközség elindította a Szentendrei Református Gimnáziumot és a Szentendrei Református Óvodát, továbbá számos városi rendezvény kezdeményezője és támogatója.

Pro Urbe Emlékérmet kapott Ivancsics Ilona színművésznő, dr. Török Katalin, társadalomtörténeti kutató, helytörténész, művészeti író és Dr. S. Nagy János, gyógyszerkutató, vegyész és műgyűjtő.

Ivancsics Ilona kiemelkedő kulturális tevékenysége, valamint annak elismeréseképpen kapta a díjat, hogy az igényes színházi szórakozás és nemzeti színházi kultúránk értékeinek ápolásával országos hírnevet szerzett színházi programot működtet Szentendrén. Dr. Török Katalin városunk múltjának és képzőművészeti értékeinek feltárásában, dokumentálásában és a kutatott téma széleskörűen ismertté tételében kifejtett kiemelkedő munkássága, valamint Szentendre város értékei iránti érdeklődés és felelősségvállalás felkeltése céljából végzett tevékenysége elismeréseképpen részesült a díjban. Dr. S. Nagy János kiemelkedő hazai és nemzetközi tudományos tevékenysége elismeréseképpen, valamint a szentendrei művészet népszerűsítéséért kifejtett tevékenysége, kurátori és gyűjtőmunkássága, a szentendrei művészek alkotásaiból álló gyűjtemény létrehozásáért kapta az elismerést.

Mindegyik kitüntetetteknek szívből gratulálunk köszönettel a városért végzett áldozatos munkájukért.

Az ünnepet záró táncos-zenés műsor előtt Verseghi-Nagy Miklós köszöntötte a szerb testvérvárosunkból, Krusevacból érkező delegációt Dragi Nestorovic polgármester vezetésével. Krusevaccal idén ünnepeljük a testvérvárosi kapcsolat létesítésének 25. évfordulóját, ezért is különleges ez a látogatás.

A műsor utolsó részében a fiatal, „mégis új és magyar” generáció fergeteges, hangulatos műsorát élvezhette a közönség. Dömény Krisztián és tanítványa, Kiss Nimród citerán kísérték Trombitás Titánia, Fadgyas Fanny, Borzák Péter és Laczkó Roland népzenére komponált vidám, táncos történetét.

Az őseinkre való emlékezéstől és a történelmet idéző nagy tettektől indulva, a kenyérszentelés és a kitüntetések magasztos pillanatai után a mai fiatalok hagyományőrző műsora zárta az ünnepet. Befejezésképpen a polgármester úr beszédének zárószavait vittük magunkkal:

„Végül engedjék meg, hogy mai mondandómat Szent István intelmei közül a számomra talán legfontosabbal fejezzem be, mert hitem szerint minden politikát, minden törekvést felülír a szeretet parancsa. Nagy királyunk így szólt fiához: „Mert a szeretet gyakorlása vezet el a legfőbb boldogsághoz. Isten segítsen minket abban, hogy ezt a szeretet mi is mindennap gyakorolni tudjuk”.

DSC_0117

DSC_0147 DSC_0149 DSC_0154 DSC_0157 DSC_0165 DSC_0171 DSC_0190

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
ked 16

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
ked 16

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
ked 16

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
ked 16
ked 16

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
ked 16
ked 16
ked 16
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
pén 19

Szerb búcsú

augusztus 19.. 10:00 - 22:00
pén 19

Pörkölt Projekt koncert

augusztus 19.. 20:00 - 21:00
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26
pén 26
vas 28