2023. január 25., 14:59
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

2023-ban is megrendezte hagyományos túráját a Magyar Tartalékosok Szövetsége Pest Vármegyei Szervezete (MATASZ PVSZ), amelynek részeként Szentendrén is mécsesgyújtással emlékeztek a Don-kanyarban vívott harcok áldozataira és túlélőire. Január 22-én vasárnap, a Budakalász-Pomáz-Szentendre menetvonalon tartott túra végén a Kálvária és a Sztaravodai úti emlékműnél helyezett el koszorút Fülöp Zsolt polgármester és Szűcs Katalin képviselő.

A MATASZ Pest Vármegyei Szervezete az idei évben a „MATASZ DON-80” program keretén belül ismét megrendezte, az 1943-ban a doni harcokban résztvevő 2. magyar királyi hadsereg katonái és munkaszolgálatosai emléke előtt tisztelegve katonai jellegű kulturális, hagyományőrző és sport emléktúráját. A doni katasztrófa 80. évfordulóján városunkban először a Kálvária téri II. világháborús emlékműnél, majd a túra zárásaként a Sztaravodai úti elágazásnál található hősi emlékműnél helyeztek el koszorúkat és gyújtottak mécsest a résztvevők. Fülöp Zsolt, Szentendre város polgármestere és Szűcs Katalin képviselő a Sztaravodai úti helyszínen helyezték el az emlékezés koszorúit és gyújtottak mécsest. Az idei eseményhez csatlakozott a Magyar-Izraeli Baráti Társaság Kulturális Egyesület képviseletében Mendy Myers rabbi és Vajda János, az egyesület elnöke is, akik a Don-kanyar munkaszolgálatos áldozataiért mondtak imát, majd a zsidó szokásoknak megfelelően nem mécsest gyújtottak, hanem egy-egy kavics elhelyezésével emlékeztek a civilekre.

Bíró Sándor ny. r. ezredes a MATASZ Pest vármegyei szervezetének elnöke felolvasta Magyarország honvédelmi miniszterének, Szalay-Bobrovniczky Kristófnak az eseményre küldött levelét.

A miniszter kiemelte:

Az idei rendezvény mindazonáltal egy újabb megbízatással is bír: morális kötelezettségünk, hogy a változó biztonsági környezet okozta kihívások veszélyeire is felhívjuk a figyelmet. A szomszédunkban dúló háború eszkalációjának veszélye velünk élő félelem, amelynek megvalósulása ellen minden eszközzel küzdeni kell. Egy újabb, értelmetlen háború helyett a mielőbbi békére van szüksége világunknak.