2015. július 7., 10:40

Hosszan tartó vita végére tett pontot a június 18-i képviselő-testületi ülésen meghozott döntés, amellyel kijelölték a Nemzeti Konzervatív Kör által felállítandó Turul-szobor helyszínének a Dunakanyar körút és Sztaravodai úti kereszteződésében lévő közparkot.

Összeállításunkban a döntésben részt vevők és az érintettek véleményét közöljük.

Verseghi-Nagy Miklós polgármester

A Turul-szobor felállításának kérdése megosztotta a szentendreieket. Sokan érzelmileg erősen kötődnek a Turul szimbólumának jelentéstartalmához, ugyanakkor sokan idegenkednek tőle, sőt olyan is akad, aki hevesen ellenzi a szobor felállítását. Számomra sosem volt kérdés, hogy ennek az ősi magyar szimbólumnak helyet kell találni a városban, ugyanakkor fontosnak tartottam, hogy Szentendre arculatába, építészeti szerkezetébe is jól illeszkedjen a szobor. A helyszín, amit június 18-án a testület megszavazott, a saját ötletem volt, és meggyőződésem, hogy így nem kellett kompromisszumot kötni, mert mindkét szempontrendszer érvényesülni tud. A Turul méltó helyre kerül a város szívében, a főváros felől érkezőket ugyanakkor továbbra is az Ivó lány köszöntheti. Örülök, hogy a döntéshozatal során, egy politikailag és érzelmileg feltüzelt csatában végül győzött az egymásra figyelő, kölcsönös szempontokat tiszteletben tartó józanság.

 

Wehner Tibor, a Szobor Bizottság elnöke

A szobor helyének kijelölésével kapcsolatban Szentendre Város Szoborbizottsága – a szoborállományt vizsgáló dokumentáció alapján – két helyszínt javasolt: elsőként a Kálvária téren a már több emlékműnek otthont adó emlékparkot, amely alkalmas helyszín a méltó ünneplésre, másodiként – ugyancsak kedvező adottságai miatt – a Kálvária út végénél, a Kőhegyre vezető turistaút melletti területet. Később, a város szoborkataszterének elkészítése során megállapítottuk, hogy míg a II. világháború hőseinek emlékét méltó emlékmű őrzi, az I. világháború hőseire csak szöveges emléktábla emlékeztet. A turul-szimbólum autentikus jelkép lehet az I. világháború mementója gyanánt, ezért javasoltuk a szobor emlékmű-funkcióval kibővített felállítását (a talapzaton a hősök és áldozatok nevének felsorolásával). Ez a módosítás megerősíti a korábbi állásfoglalásunkat, mely szerint az alkotás legmegfelelőbb helye a Kálvária-dombon lenne.

 

Páljános Ervin szobrászművész, a Turul-szobor alkotója

A Turul-szobornak volt egy elfogadott helye, ahova készült, és amit a lektorátusi zsűri véleményezett és jónak talált. Alapvetően nem értem, mi szükség volt a változtatásra, mennyivel jobb vagy rosszabb az egyik helyszín a másiknál, hogy mi a minőségi különbség a kettő között.

 

Fajcsák Tibor, a Szentendrei Turul Szoborért Alapítvány kuratóriumának elnöke

Kompromisszumos megoldásnak tartom az új helyszínt, mert nem igazán méltó a Turul-szoborhoz. Fő szobornak fő helyen kell lennie, az ország, a vallás központi gondolatát kifejező jelképet nem lehet mellékutcába állítani – az már egy közösség szellemi leépülését mutatja. A Turul az Atya szellemének a jelképe, tehát fő helyre kell tenni. A skanzeni útkereszteződés második megoldásnak jó: bár forgalmas útkereszteződésről van szó, nem fő helye a városnak. Jobbnak tartom viszont a rendőrség előtti helyszínnél, de a Turul-szobornak igazán méltó helye a Rózsakerti lakótelep vagy a nagyposta előtti téren lett volna.

 

Dr. Filó András, a Szentendrei Turul Szoborért Alapítvány alapítója

A Turul-szoborral kapcsolatos helyszínváltoztatást mint ultima ratio-t fogadtuk el. Ennek logikáját és koncepcióját nem értjük, és értetlenül állunk előtte. A legfőbb célunk, hogy a SZOBOR megvalósuljon, ezért úgy döntöttünk, hogy engedünk a nyomásnak a megvalósulás érdekében (egyesek szerint, ellenkező esetben a városvezetés egy általa preferált eldugott helyre állította volna fel az általa öntetett „ellenturult”). Ilyen méltatlan játékba nem akartunk belemenni. Amennyiben a korábban kijelölt helyszínt más emlékmű célra kívánja felhasználni a jelenlegi városvezetés, akkor az eredeti helyszínre a továbbiakban is igényt tartunk. Jelenleg arra várunk, hogy a kijelölt új helyszínt akadálymentessé tegye (sok millió forintért) a városvezetés, és a továbbiakban ne állítson újabb akadályokat.

 

Holló István képviselő (Jobbik)

Örülök, hogy közös megegyezéssel sikerült megoldani ezt a régóta húzódó ügyet. Azért tartom jónak a helyszínt, mert ez egy olyan útkereszteződés, ahol a főút kétfelé ágazik, és mindkét ága ugyanoda vezet: Visegrádra és Esztergomba. Mindkét település közel áll a szívünkhöz, és fontos szerepet játszott történelmünkben. Ez a kereszteződés az első magaslati pont, mely Pismány lábánál van, mely a kultikus Pilis hegység bejárata, az egész rendszer legdélibb pontja. Azért is jó helyszín, mert közel van a temetőkhöz, ahol sokan megfordulnak, tehát nem egy elszigetelt hely, hanem kapcsolódik az emberek mindennapi életéhez is. A Turul kitárt szárnya jelképesen az egész nemzetet védi, óvja, ezért is gondolom, hogy jó döntés született.

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
vas 14

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
vas 14

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
vas 14

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
vas 14
vas 14

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
vas 14
vas 14
csü 11

Barokk fesztivál Szentendre belvárosában

augusztus 11.. 08:00 - augusztus 14.. 17:00
vas 14
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
pén 19

Szerb búcsú

augusztus 19.. 10:00 - 22:00
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26
vas 28
vas 28