2023. március 15., 19:19

Ahogyan idén 2023-ban, úgy 1848-ban is szerdai napra esett március 15-e. Immár 175 éve adózunk tisztelettel a márciusi ifjak tetteinek, és viseljük büszkén a nemzeti színű kokárdát. Miért? A válasz egyszerű, az ember szabadságvágya örök. Ezzel a gondolattal ünnepelte Szentendre az 1848-as forradalom kitörésének napját.

A városi megemlékezés a Sztaravodai úti temetőben kezdődött Petzelt József mérnök, honvéd alezredes sírjánál. A Himnuszt a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság katonazenekara Rixer Krisztián vezényletével játszotta el, majd Kollár Pál törzszászlós köszöntötte a megjelenteket. Márki Miklós alezredes, a helyőrség parancsnoka ünnepi beszédében gróf Széchenyi István szavait idézte „Az ember annyit ér, amennyit használ. 1848 hősei kimondhatatlanul sokat használtak a magyar hazának.

Az alezredes kiemelte: „A tény, hogy 175 év elteltével sem hagyjuk feledésbe merülni ezt a napot, hihetetlen nagy hitre és erőre utal. Ez az ünnep a magyar szabadságot fogalmazza meg, és ebbe minden erőnkkel kapaszkodnunk kell.”

A városi ünnepség 11:00-tól a Városháza előtti téren folytatódott. A narrátor, Kollár Pál Kossuth Lajos márciusi ifjakat éltető szavaival köszöntötte a résztvevőket:

„Tisztelettel emelek kalapot a magyar ifjúság előtt, melyben a pezsgő vér a férfiúi kor határozottságával és komolyságával párosulva nem csekély tényező volt az eredmények kivívásában – s ezen urak megfeleltek a bizodalmas várakozásnak!”

A Himnuszt a közönség Döbrönte Petrával énekelte közösen, majd Pilis Dániel alpolgármester mondta el ünnepi beszédét. Az alpolgármester köszöntőjében szintén  a kor magyarságának szabadságvágyát emelte ki, amelyet 175 évvel később is ugyanannyira tisztelünk.

„Reggel borongós, esős időre ébredtek a kor emberei. A szomorú szürkeséget délutánra boldogsággá varázsolta egy öntudatra ébredő nemzet lelkesedése (…) Évtizedek, évszázadok telhetnek el, gyökeresen megváltozhatnak életkörülményeink, de a békét, a szabadságot és az egyetértést ugyanolyan erősen áhítjuk, mint elődeink” — hangsúlyozta az alpolgármester.

Pilis Dániel köszöntője után Bozsóki Botond, a Móricz Zsigmond Gimnázium 12. osztályos tanulója fogalmazta meg az ünnephez kapcsolódó gondolatait.

A gimnazista elmondta, hogy az általános és középiskolai ünnepségek közül a március 15-e áll hozzá a legközelebb. Felmerült benne a kérdés, hogy van-e még jelentősége, aktualitása a napnak, vagy pusztán hagyományként tekintünk rá. Véleménye szerint a márciusi ifjak által megfogalmazott értékeket közvetíteni kell a jövő generációk számára. A 12 pont első pontja, a sajtószabadság ma is társadalmunk egyik alapvető értéke kell, hogy legyen.

„Manapság elképzelhetetlen egy olyan világ, ahol nem olvashatunk különböző forrásokból vagy szólhatunk hozzá bármilyen témához, de ez nem mindenhol adatik meg és itthon ezt a márciusi ifjaknak köszönhetjük.”

Az ünnepi műsor második felében az előadóművészeté volt a főszerep. Tompos Kátya, Jászai Mari díjas színművésznő, Szirtes Edina Mókus, Erkel Ferenc díjas énekesnő, hegedűművész és Máté Gábor, Érdemes művész, Kossuth-díjas színész, rendező közreműködésével hangzottak el Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály, Pilinszky János, Szilágyi Domokos, Heltai Jenő, Szabó T. Anna, és Lackfi János versei.

A műsort a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság katonazenekara térzenével zárta a Fő téren.

Szentendrén még két helyszínen emlékeztek meg a forradalom és szabadságharc hőseiről. A Templomdombon, a Petőfi Kulturális és Hagyományőrző Egyesület szervezésében Petőfi Sándor szobránál helyeztek el koszorút a résztvevők, majd a Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub Ezüstfény együttese énekelt. A Deák Ferenc utcában pedig Vasvári Pál szobránál emlékeztek meg 1848 márciusának jelentős alakjáról. A koszorúzást a Vasvári lakótelep közössége szervezte Háfra János vezetésével.

A P’Art Moziban délután a Toldi és a Hadik című történelmi filmek vetítésén vehettek részt az érdeklődők.

***

Az ünnepségsorozatot Szentendre Város Önkormányzata és a Szentendrei Kulturális Központ szervezte.

Borítókép és fotó: Isza Ferenc / Szentendre.hu