2019. június 14., 18:06
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Másodfokú hőségriasztást adtak ki 2019. június 14. pénteken, a legmagasabb hőmérséklet elérheti a 36 Celsius fokot, az UV-B sugárzás extrém szintet ér el. A hőség miatt 9 Pest megyei településen első fokú vízkorlátozást rendeltek el a vízszolgáltató kérésére. A Városi Szolgáltató párakapukat üzemelt be három helyen.

A hőség miatt péntekre már az egész országra másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzés szerint a napi középhőmérséklet az ország nagyobb részén elérheti a 27 fokot. A minimumhőmérséklet 16-22, a maximumhőmérséklet 32-36 fok között valószínű. Az UV-B sugárzás akár a 8,3-as (extrém) szintet is elérheti. Ugyanakkor északkeleten helyenként zivatar is előfordulhat, amelyet viharos szél és jégeső kísérhet.

Hűsítés hőségriadó idején

A VSZ munkatársai a fokozódó hőségben az utak locsolásával és párakapuk kihelyezésével enyhítik a forróságot a városban. A hőség fokozottam megviseli a szervezetünket, ezért különösen fontos a közterületek hűtése is. 2019. június 13-tól a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. munkatársai üzembe helyeztek 3 párakaput  (a DMH előtt, a Lázár cár téren és a Hév-végállomáson). Ezzel egyidejűleg az útburkolatokat is locsolják a délelőtti és délutáni időszakokban, többek között a Dumtsa Jenő utcát, a Fő teret, a Bogdányi utat, a Duna korzót, a Kálvária környékét, a lakótelepi úthálózatokat, a Barackos és Egres utat. A locsolással óvják a burkolatok állapotát, és a párolgásnak köszönhetően jobb közérzetet biztosítanak az ott tartózkodók számára is.

Vízkorlátozás több Pest megyei településen

Első fokú vízkorlátozást rendeltek el 9 Pest megyei településen a DMRV Zrt. kérésére. A szolgáltató kéri, hogy az ivóvizet észszerűen használjuk: autómosásra, medencék feltöltésére, locsolásra ne. A korlátozás miatt víznyomáscsökkenés előfordulhat. Az érintett helyeken a szolgáltató lajtkocsikkal biztosítja az ivóvizet.

„A rendkívüli kánikulai időjárási körülmények között a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. az összes ivóvíztermelő vízbázisát, egyéb technikai berendezéseit maximális kapacitással működtette és működteti.

2019. június 12-én a reggeli órákban már az eddigi napokhoz képest – érthetően – tovább növekedett a vízfogyasztás.

Az ivóvíztároló medencék szintje jelentősen csökkent.

Az alapvető ivóvízigények kielégítése érdekében – kiterjedt vízhiányok elkerülése végett – a Vízművek kéri a Felhasználókat, hogy

Locsolást, gépjárműmosást, házi úszómedence töltést a kánikula időtartamára szüneteltessék!

Ugyancsak kérjük a kommunális ivóvízrendszerre kapcsolt automata locsoló berendezések leállítását.”