2015. április 8., 20:16
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az  interjú apropója nem a híres musical, hanem Szentendre Föld Napi különleges programja, melyről Gyürk Dorottya, kulturális alpolgármester asszonyt kérdeztük.

Egy mondatban össze tudná foglalni a program lényegét?

A Föld Napja alkalmából szervezett összművészeti program, melynek keretén belül szentendrei iskolások újrahasznosított anyagokból készített munkáit állítjuk ki a Művészet Malomban április 18-án.

Honnan jött a cím?

Nem költöző madarakra gondoltunk, hanem a madár bioindikátor szerepe kerül most előtérbe. Ha valahonnan eltűnnek a madarak, az azt jelzi, hogy a környezet szennyezett, oda kell figyelni!

Ki az ötletgazda?

Az alapötlet Szakács Imre festőművésztől származik, aki megkereste az önkormányzatot, és mi úgy gondoltuk, érdemes az ügy mellé állni. Sőt, sikerült támogatónak Áder János köztársasági elnököt is megnyernünk, aki elvállalta a rendezvény fővédnökségét.

Pontosan mire számíthat, aki ellátogat aznap a Malomba?

Nem csak kiállítás nyílik aznap az iskolások pályaműveiből, hanem két kísérő programmal is kedveskedünk a gyerekeknek és szüleiknek. Kósa Klára keramikus iparművész tart vetített képes előadást a madár motívumról, majd Vizúr János fotóművész vetít a gyerekeknek és mesél a természetfotózás rejtelmeiről. Az előadások alatt dolgozik a zsűri, utána ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztás lesz. A közönség szórakoztatására fellépnek a Vujicsics Zeneiskola ütős tanszakának diákjai Bártfai Zoltán tanár úr vezetésével. Szponzoraink jóvoltából, pedig különleges és értékes nyereményekre számíthatnak a résztvevő iskolások. Sok korosztályos kategóriában számos díjat fogunk kiosztani, mivel az előzetes jelentkezések alapján óvodások, általános és középiskolások is részt vesznek a programban.

Miért különleges ez a projekt?

Különleges, mert iskolások alkotásait most nem az iskolában, hanem a Ferenczy Múzeum jóvoltából egy rendhagyó helyszínen a Művészet Malomban tekinthetjük meg. Biztos vagyok benne, hogy nagy élmény lesz a gyerekeknek egy igazi múzeumban viszontlátni saját alkotásaikat.  A zsűri is nagynevű művészekből áll majd. A rendezvény fővédnöke pedig a Köztársasági Elnök. Komolyan vesszük tehát a szentendrei iskolásokat. Mikor kulturális alpolgármesterként elkezdtem a munkámat arra gondoltam, hogy az egyik legfontosabb feladatom, hogy a város kreatív erőit összefogjam, jó ötletek megvalósulását segítsem, ha szükséges erőforrást rendeljek hozzájuk. Most olyan szereplők munkálkodnak egy közös projekten, akik eddig nem is ismerték egymást. Öröm volt megtapasztalni az a kíváncsiságot, nyitottságot, amivel a résztvevők egymás után bekapcsolódtak a közös munkába.

20150418_Földnapja