2015. április 19., 13:46
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

20150418_madarak7Avagy ideiglenes költözőmadarak a MűvészetMalomban,

avagy megmozdultak az iskolák a Föld Napja alkalmából,

avagy hogy lehet a művészetet a környezetvédelemmel összekötni?

 

Április 18-án kivételes kezdeményezésnek adott otthont az egyébként kortárs művészek kiállításainak otthont adó Művészet Malom.

Madarak jönnek, madarak mennek… címet kapta a Szakács Imre, festőművész által megálmodott összművészeti kiállítás, melyen szentendrei óvodások és iskolások újrahasznosított anyagokból készült madarai szerepeltek.

Az ötletet az Önkormányzat és a Ferenczy Múzeum is azonnal felkarolta, és meghirdette az oktatási intézmények között. A szervezők álmukban sem gondolták volna, hogy csaknem 400 festett, gyúrt, varrt, hajtogatott madár fog bereppenni a múzeumba, hogy ott ideiglenesen fészket rakjon.  Elképesztő kreativitásról és összefogásról tettek tanúságot a város alkotó gyermekei tanáraik segítségével! A sokszor elhangzó „a zsűrinek bizony nehéz dolga volt” kezdetű mondta itt most valóban helytálló, de a hadd tegyem hozzá, hogy szintén igaz a „részvétel a fontos nem a győzelem”.

Igaz, mert ez a hagyományteremtőnek szánt kezdeményezés több oldalról is neveli az ifjúságot: a környezetre való odafigyelésre, a művészetek teremtő erejére, az együtt alkotás örömére és a városért való munkálkodásra, hiszen mialatt az újrahasznosított anyagokból közösen dolgoztak, majd a műveiket mindenki örömére kiállítva is láthatták Szentendre alkotó-művészváros hírnevét is öregbítették. A Köztársasági Elnöki Hivatal is meglátta a projektben rejlő értékeket, ezért is vállalta el a fővédnökséget Áder János, köztársasági elnök úr, akinek üzenetét Kőrösi Csaba a Környzeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója tolmácsolta a megnyitón.

Gyürk Dorottya alpolgármester asszony köszöntőjében Assisi Szt. Ferencről, mint az első környezetvédőről beszélt, és szavai nyomán valóban úgy éreztük, hogy a mi gyerekeink is megértették, megértik a madarak szavát, megértik a környezetvédelem fontosságát.

Minden kisebb és nagyobb alkotót igaz dicséret illet, méltón ünnepeltük a Föld Napját!

Díjazottak:

Óvodás csoportok:

  1. Izbégi Óvoda, Maci csoport: „Szentendrei makett”
  2. Szivárvány óvoda: Maci csoport, Tulipán csoport
  3. Püspökmajor óvoda:Életfa csoport

Ált. Isk. alkotói csoportok
1. „Flamingó” : Kun Boglárka, Árva Barbara, Pálffy Zsuzsanna, Tirol Zsófia, Németh Flóra, Kerekes Johanna  8. oszt. Református Gimn.
2. „Bringa-madár”: Farkas Boróka, Bucsó Dorottya, Kiss Virág, Miglészi Hanna, Szeidl Cintia 8. oszt. Izbégi isk.
megosztott 2. „Kerek madár” Szent András ált.isk. 6. c oszt.
3. „Nagy Föld Madár”: Czapár Viktória, Hanyecz Henrietta, Korsós Csenge, Kátai Nikolett, Marton Emese Barcsay alkotó csoportja
megosztott 3. „Páva – Jövőnk”:BArcsay iskola5-6. oszt. diákjai

Ált. isk. felső tagozat
1. „Kosár-madár” Iszály Boróka, Somoskői Kitty, Apelmann Reiner Izbégi Iskola 8. oszt.
2. „Páva madár”: Apelmann Reiner 8. o Izbégi iskola
3. Deveszkovi Bence 5. oszt. Barcsay
4. „Géza, a palimadár”: Bokor Borbála 10. oszt. Ferences Gimnázium

Gimnázium
1. „Bajkáli Hattyú”: Balázsovits Virág, Tamás Réka Ferences Gimn. 9.o.
2. „Fekete-Fehér”: Dimitrov Márk, Veress Adrienn, Félehygázi Borbála, Pereházy Luca, Székely Orsi, Fucskó Boglárka Ferences Gimn. rajzszakkör
3. „Ikarosz sírja”: Gavaldik Eszter,Gál Norbert, Palkó Attila, Bomher Levente Petzelt 9.o.
megosztott 3. „Khell-e? Fekete István emlékére”: Diósi Edine, Szabó Nikolett, Szikszai Boglárka, Gyugyella Krisztián Petzelt 10.o.

Utóirat:

Lehetett volna a cikk címe: „Szív dobban, szív dobban…” is, hisz a Zeneiskola ütőseinek köszönhetően, akik a műsor kezdetén különleges produkcióval nyitották meg a kiállítást, egy pillanatra minden jelenlevű talpa, keze, szinte a szíve is egyszerre dobbant.

Mi, akik ott voltunk, úgy éreztük, olyan alkalomból, olyan célból jött össze a város apraja-nagyja, ami megérdemli a folytatást.

A kiállítás 2015. április 22-ig megtekinthető a Művészet Malomban, majd a díjazott alkotások a REC április 25-i Föld napi rendezvényén, későbbiekben a Városház Galériában lesznek kiállítva.

20150418_madarak20150418_madarak520150418_madarak620150418_madarak220150418_madarak320150418_madarak4 20150418_madarak1 20150418_madarak9 20150418_madarak7 20150418_madarak8