2023. november 17., 08:55

Szentendre Város Önkormányzata a Koraszülöttek világnapja alkalmából idén is csatlakozik a KORE – Koraszülöttek Országos Egyesületének – Színezzük lilára az országot! kezdeményezéséhez. Ennek megfelelően november 17-én, sötétedés után lila fénybe borul a Városháza homlokzata.

A világnaphoz kötődő események közös színe azért lila, mert az a reményt, az érzékenységet, a hitet, az együttérzést és a bátorságot szimbolizálja, amelyekre a koraszülött babáknak és szüleiknek nagy szükségük van.

Magyarországon minden 10. gyermek koraszülöttként jön a világra. A Koraszülöttek Országos Egyesülete hosszú évek munkájával, és az egészségügyi dolgozókkal való együttműködéssel elérte, hogy a koraszülöttek gondozása már a kezdetektől a szülők bevonásával történjen a Koraszülött Intenzív Osztályokon.

Rendkívül fontos azonban, hogy a koraszülöttek ügye ne rekedjen meg az érintettek zárt burkában, és minél többen tudjanak arról, hogy milyen kihívások közt kezdi életét társadalmunk egy jelentős hányada, valamint milyen nehézségekkel kell megküzdeniük az ő szüleiknek, családjuknak és az őket nagybetűs életbe engedő egészségügyi dolgozóknak.

Magyarországon évente mintegy 8000 baba érkezik a vártnál korábban – 2500 gramm születési súly alatt – akik ezután átlagosan 2-3 hónapot még kórházban töltenek.