2023. augusztus 18., 09:57

Nyárvégi múzeumi kalandozások a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztiválon! Múzeum korzó, művészeti-régészeti tárlatvezetések, ősi mesterségek bemutatója, kreatív programok várnak 2023. augusztus 25-27. között, a Ferenczy Múzeumi Centrum helyszínein. A múzeumok ezen a hétvégén 10:00 és 21:00 óra között tartanak nyitva.

Lépj be és maradj!

A Ferenczy Múzeumi Centrum idén is csatlakozik programjaival Szentendre háromnapos, nyárzáró fesztiváljához. A város hangulatos utcácskái megtelnek fényekkel, zenével, irodalommal, gasztronómiai programokkal és művészettel! A városban sétálva a múzeumokat se hagyjuk ki!

AUGUSZTUS 25. PÉNTEK, 18:00

MÚZEUM KORZÓ | AZ ALAPÍTÓK NYOMÁBAN

Különleges sétánkon bejárjuk azokat a helyszíneket, ahonnan 1926-tól kezdve a szentendrei művésztelep alapítótagjai a legszebb városképeket festették. A sétával egybekötött művészettörténeti előadás során megismerhetjük a művésztelep megalapításának történetét és az 1920-as években a városvezetés megbízására készült műalkotásokat. 

Sétavezető: Bodonyi Emőke művészettörténész

Sétajegy: 1000 Ft

Indulás: Kmetty Múzeum, Fő tér 21.

https://fb.me/e/2GiJ9CKCY

 

AUGUSZTUS 26. SZOMBAT, 10:00

PORTRÉ KÖRÜL FOROG A VILÁG | KREATÍV ALKOTÓ DÉLELŐTT

Múzeumpedagógia alkotófoglalkozás családoknak a Paletták – Czóbel Béla párizsi és magyarországi kapcsolatai c. kiállításon.

A programra regisztráció szükséges: muzeumpedagogia@muzeumicentrum.hu

Belépő: 700 Ft/ fő (6 év alatt ingyenes)

Czóbel Múzeum, Templomtér 1.

https://fb.me/e/1kOj8QZHS

 

AUGUSZTUS 26. SZOMBAT, 12:00–18:00

Ősi mesterségek bemutatója a honfoglalás korából

Tarsolylemezek – a honfoglaló elit kincsei kiállításhoz kapcsolódva: hogyan készültek a honfoglalás kori eszközök, tarsolylemezek?

A kézműves bemutató a 10. század világába repíti vissza a látogatót. A Keleti Szövetség tagjai korhű viseletben és a kornak megfelelő eszközökkel mutatják be a „tarsolylemezek korának” kézműves tudományát. Megjelenik egy honfoglaló ötvös-cizellőr, akinél a poncolást próbálhatják ki a látogatók – ezzel a technikával díszítették eleink a tarsolylemezeket. Az ide érkezők láthatják és ki is próbálhatják, hogy milyen volt méhviaszból gyertyát készíteni, vagy fából apróbb használati eszközöket kifaragni, valamint találkozhatnak több, régészeti ásatáson előkerült lelet rekonstrukciójával is.

MűvészetMalom, Bogdányi út 32.

https://fb.me/e/15ZfSRf1I

 

AUGUSZTUS 26. SZOMBAT, 15:00

A MÉRTANI FORMÁK LABIRINTUSÁBAN | Dr. Kovács Zoltán matematikus tárlatvezetése a Barcsay Jenő: A formák ritmusa c. kiállításon

Barcsay Jenő a XX. század egyik legmeghatározóbb magyar festőjének iskolateremtő életműve szervesen kötődik Szentendre városához. 1929-től a Szentendrei Festők Társaságának és a Művésztelepnek is tagja lett. A Duna-parti kisváros távlati látványa, szűk utcái, hangulatos épületei szolgáltatták azokat a festészeti motívumokat, melyek felkutatására a művész a szentendrei macskaköveket rótta minduntalan, s melyek végigkísérték alkotói útján. Festészeti grafikai és murális alkotásai mellett, tanári munkásságával is maradandót alkotott.

Belépőjeggyel látogatható.

Kmetty Múzeum, Fő tér 21.

https://fb.me/e/6XGxaFnmG

 

AUGUSZTUS 26. SZOMBAT, 17:00

Dobokay Máté és Kútvölgyi Szabó Áron 10 lapos szitamappájának bemutatója

IKON – Vajda Múzeum, Hunyadi u. 1.

 

AUGUSZTUS 27. VASÁRNAP, 11:00–17:00

Ősi mesterségek bemutatója a honfoglalás korából

Tarsolylemezek – a honfoglaló elit kincsei kiállításhoz kapcsolódva: hogyan készültek a honfoglalás kori eszközök, tarsolylemezek?

A kézműves bemutató a 10. század világába repíti vissza a látogatót. A Keleti Szövetség tagjai korhű viseletben és a kornak megfelelő eszközökkel mutatják be a „tarsolylemezek korának” kézműves tudományát. Megjelenik egy honfoglaló ötvös-cizellőr, akinél a poncolást próbálhatják ki a látogatók – ezzel a technikával díszítették eleink a tarsolylemezeket. Az ide érkezők láthatják és ki is próbálhatják, hogy milyen volt méhviaszból gyertyát készíteni vagy fából apróbb használati eszközöket kifaragni, valamint találkozhatnak több, régészeti ásatáson előkerült lelet rekonstrukciójával is.

MűvészetMalom, Bogdányi út 32.

https://fb.me/e/1l6CBSo8y

 

AUGUSZTUS 27. VASÁRNAP, 11:00

TÁRLATVEZETÉS | Honfoglalók nyomában | Rajna András régész – kurátor tárlatvezetése – nemcsak felnőtteknek!

Dr. Rajna András  tárlatvezetése a Tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei c. kiállításon.

A Magyar Nemzeti Múzeummal közösen megrendezett kiállítás a tarsolyok mellett a pátyi temetők gazdag anyagából is számos leletet bemutat.

Belépőjeggyel látogatható.

MűvészetMalom, Bogdányi u. 32.

https://fb.me/e/13FSsoGsj

 

AUGUSZTUS 27. VASÁRNAP, 14:00

Kurátori tárlatvezetés a Vajda, a PróFéta c. kiállításon

Szabó Noémi művészettörténész kurátori tárlatvezetése a Vajda, a Próféta c. kiállításon.

Az 1986-ban alapított Vajda Múzeum hosszú évek után ismét megnyitotta kapuit. A Vajda, a Próféta c. kiállítás kurátori tárlatvezetése betekintést nyújt Vajda életébe, művészetének egyes korszakaiba, illetve a kiállítás megrendezésének szempontjaiba.

Belépőjeggyel látogatható.

Vajda Múzeum, Hunyadi u. 1.

https://fb.me/e/13gKjIhpv

 

AUGUSZTUS 27. VASÁRNAP, 15:00

TÁRLATVEZETÉS A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) c. állandó kiállításon

A Ferenczy Múzeumi Centrum 2023 tavaszán hiánypótló gyűjteményes kiállítást nyitott. Szentendre, mint a modern magyar művészet egyik megkerülhetetlen központja, évtizedeken keresztül formálta a művészeti áramlatokat, párbeszédet folytatva a hazai és a nemzetközi közeggel. A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum képzőművészeti gyűjteményének fő gyűjtési területe a 20-21. századi, illetve a mindenkori kortárs magyar képző- és iparművészet, amely kategóriájában az egyik legnagyobb, legrangosabb műtárgyegyüttes Magyarországon.

Belépőjeggyel látogatható.

Ferenczy Múzeum, Kossuth L. u. 5.

https://fb.me/e/10Ag6es6O

 

AUGUSZTUS 27., VASÁRNAP 21:00

FMC ZSEBLÁMPÁS SÉTA – ISMERD MEG MÚZEUMAINKAT!

Bemutatjuk a Ferenczy Múzeumi Centrum múzeumait, mesélünk az épületek múltjáról és jelenéről.

Időtartam: kb. 60-70 perc

A séta a Ferenczy Múzeum elől (Kossuth L. u. 5.) indul.

Sétajegy: 1000 Ft

https://fb.me/e/3CsJrQDRF

 

Jegypénztár a Ferenczy, a Kovács Margit, a Kmetty és a Czóbel Múzeumban üzemel, a többi kiállítóhelyen online jegyvásárlásra van lehetőség.

 

https://muzeumicentrum.hu/

https://www.facebook.com/ferenczymuzeumicentrum

https://www.instagram.com/muzeumicentrum/

https://www.youtube.com/channel/UCHPa02b_NeA0PFE4fFJPMTQ