2021. augusztus 31., 18:20
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Idén is megkezdődött a „dunavirágzás”, ezért néhány napra félhomályba borul a Duna korzó a kérészek zavartalan rajzásának elősegítése érdekében. Augusztus 31-től szeptember 6-ig az ELMŰ munkatársai lekapcsolják a közvilágítás kétharmad részét a Duna korzó Kert utca és Halász utca közötti szakaszán.

Szombat este kezdődött Szentendrén a dunavirágzás. A dunavirág (Ephron virgo) a kérészek rendjébe tartozó rovar, kb. 3 centiméteres, természetvédelmi értéke 10 000 Ft. Tiszta, oxigéndús vízben tud kifejlődni, emiatt a Dunán közel 40 évig nem rajzottak a víz szennyezettsége miatt, 2012-ig, amikor újra tömegesen jelentek meg. Jellemzően augusztus végén, szeptember elején rajzanak, este 8 és 10 óra között, a folyóról visszaverődő fényt követve. A nőstények a folyó sodrásával ellentétes, kompenzációs repülést végeznek, végkimerülésig repülnek, majd a vízbe rakják petéiket és elpusztulnak. A hímek a párzás után a vízfelszínen pusztulnak el.

A Duna vizének megtisztulása – egyéb környezetvédelmi intézkedések, beruházások mellett – annak is köszönhető, hogy a bécsi szennyvíztisztító üzemet modernizálták, jelenleg Európa legkorszerűbb víztisztítójával rendelkezik az osztrák főváros. A dunavirág egykor Európa legtöbb folyójában elterjedt volt, de a kontinens nagyobb részén mára kihalt. Hazánkban a Rábán maradtak meg, és onnan sikerült újra megtelepedniük a Dunán.

A fényszennyezés a dunavirág millióinak petézés előtti pusztulását okozza, mivel a mesterséges fények a repülő nőstényeket magukhoz vonzzák, így azok a parton pusztulnak el. Ezt megelőzve tavaly és idén is a Duna korzó világításának nagy részét a rajzás idejére lekapcsolják.

Megértésüket köszönjük!