2018. május 22., 15:42

Több mint száznegyven katona tett ünnepélyes honvédesküt 2018. május 18-án az MH Altiszti Akadémián. Az ünnepségen a március 5-én illetve az április 8-án bevonult szerződéses legénységi állományú katonák valamint pályakezdő tisztek mondták el fogadalmukat.

Az eskü szövegét Polinger Ákos honvéd mondta társai előtt. „Felemelő érzés volt, úgy éreztem, hogy ezzel magamnak is bizonyítok. A rendezvény elején még izgultam, de amikor kiléptettek az alakzatból, ez elmúlt. Külön öröm volt számomra, hogy a szüleim is mellettem állhattak az eskütételkor.”–mondta Polinger honvéd, aki az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Híradó-informatikai Rendszerfőközpont részlegvezetői beosztásában kezdi meg katonai pályafutását hadnagyként. „A Dunaújvárosi Egyetemre jártam, mérnök-informatikus szakra. 2016 nyarán megpályáztam a honvédelmi ösztöndíjat, amelyet sikeresen elnyertem. Innentől egyenes út vezetett az alapkiképzéshez, és most megkezdhetem a szolgálatot.”–nyilatkozta kérdésünkre. „A kiképzés alatt a legelső menetgyakorlatot éreztem a legnehezebbnek: nehéz volt a málhazsák, nagy volt a távolság. De a második ilyen menetgyakorlatra már „belerázódtunk”. A legjobb élményem az eskü volt, és az a tény, hogy valóban összetartó közösséggé formálódott a szakaszunk, ahol mindenben segítettük egymást. Emellett sokat köszönhetünk a kiképzőinknek is, akik mindent megtettek annak érdekében, hogy a bevonult civilekből katonákat „faragjanak”.”

A Magyar Honvédség „legifjabb” katonáit Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka köszöntötte. „Az akadémia egyik legnagyobb ünnepe a mai: azok a katonák, akik régebb óta viselik az egyenruhát mindig meghatódnak azon, amikor a szervezet újdonsült tagjait látjuk, halljuk esküt tenni. Ez az eskü valóban egy életre kötelez. A magyar katona mindig helyt állt, bármilyen történelmi korból hozunk is példát. 1100 éve él nemzetünk a Kárpátok lábainál, és a magyar katonák mindig becsülettel tettek eleget esküjüknek és akár „életük árán is megvédték a hazát”.–mondta a parancsnok, majd hozzátette: „Legyenek büszkék arra, hogy olyan haderőben fognak tényleges szolgálatot tenni, amely egy nagyütemben fejlődő hadsereg. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban térségi-régiós kiemelt haderő lesz a Magyar Honvédség, melynek önök építő kövei lesznek.”

A parancsnok kiemelte a Mecséry János Kiképző Osztály kiképzőinek áldozatos munkáját, amellyel az elmúlt közel három hónapban megadták a jó alapot, melyre felépíthetik az alakulatok a beosztásukhoz szükséges tudást. „Legyenek jó befogadók, ne felejtsék el, hogy az önképzés, a folyamatos tanulás útján szélesíthetik tudásukat a katonaszakma és az általános műveltség területén is. A világ dolgaiban mindig legyenek tájékozottak, tudjanak a társadalomban megnyilvánulni, legyenek fegyelmezettek, mutassanak példát. Vigyék jó hírét a Honvédségnek. Mi, magyar katonák mindig készen állunk arra, hogy tegyük a dolgunkat, ha szükség van rá. Ez egy nemes feladat, amelyhez kívánok erőt, egészséget, boldogságot és a haza iránti örök elkötelezettséget!”–hangzottak az akadémia parancsnokának szavai.

 

szöveg és fotó: Duruczné Téglás Dóra fhdgy.

« 2023. november » loading...
h K s c p s v
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
csü 30

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
csü 30

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.