2022. február 10., 18:18
Javaslat és egyben felajánlás érkezett a városvezetéshez a Budapesten történt, allergiás reakcióban elhunyt hétéves kisfiú tragédiája kapcsán. Az egészségügyi végzettségű, szentendrei lakos azt javasolta a városvezetésnek, hogy valamennyi szentendrei gyermekintézményben legyen az anafilaxiás sokk tragikus kimenetelét megakadályozó injekció, és a gyermekintézményekben dolgozókat képezzék ki ennek alkalmazására. A levélíró felajánlotta, hogy a pedagógusok képzését önkéntesként vállalja. Az egészségügyben dolgozó helyi szakemberek vizsgálják a bevezetés lehetőségét, a városvezetés a megalapozott döntés érdekében állásfoglalást kér a járási tisztifőorvostól és a Váci Tankerületi Központtól.

A tragédia után az AllerGéniusz Egyesület az allergiával élők érdekében megfelelő szabályozást sürgetett, egyebek mellett azt javasolta, hogy legyen minden gyermekintézményben olyan életmentő injekció, amelyet súlyos allergiás roham esetén a pedagógusok alkalmazni tudnak. Sajtóértesülések szerint jelenleg két önkormányzat – Gyula és Székesfehérvár – is bejelentette, hogy az oktatási és köznevelési intézményeikben biztosítani fogják az életmentő injekciót, a pedagógusok betanítása mellett. Ennek kapcsán kereste meg egy egészségügyi végzettségű magánszemély a városvezetést, hogy Szentendre önkormányzata is biztosítson valamennyi gyermekintézmény számára ilyen szert. Felajánlotta, hogy önkéntesként részt venne a pedagógusok képzésében is.

Pilis Dániel alpolgármester kezdeményezésére a Helyi Operatív Törzs január 31-i ülésén megtárgyalták a javaslatot. A jelen lévő szakemberek – a szentendrei háziorvosok, gyermekorvosok képviselői, a SZEI intézményvezetője – a városi óvodák és bölcsőde vezetője megvitatták a javaslatot. A bevezetéséről és az alkalmazásának feltételeiről megoszlottak a vélemények. Orvosi szakvélemény szerint nem az injekció beadása okoz gondot, mert a szert egy előre töltött toll formájában forgalmazzák, hanem a diagnózis felállítása, annak megállapítása, hogy a tüneteket valóban allergiás sokk okozza-e, és valóban indokolt-e az injekció alkalmazása. Amiben egyetértettek, hogy ilyen esetben azonnal mentőt kell hívni, és ha mégis lesz ilyen injekció a gyermekintézményekben, akkor annak az alkalmazására a pedagógusokat fel kell készíteni, és tudásukat ismétlődő képzésen rendszeresen frissíteni kell.

A pedagógusok ilyen irányú képzése kapcsán Hajnal Szilvia, a városi óvodák intézményvezetője megemlítette, hogy tavaly óta az óvodák kötelesek gondoskodni a diabéteszes gyerekek ellátásáról, az Oktatási Hivatal biztosítja a pedagógusok képzését. – Valamennyi tagóvodánkban egy-egy óvónő részt vett ilyen képzésen. Ha diabéteszes gyereket veszünk fel, akkor ő a képzett óvónő csoportjába kerül, jelenleg egy ilyen esetünk van – mondta az intézményvezető.

A két önkormányzati gyermekintézmény vezetője elmondta, hogy most is vannak ételallergiás, főként tejérzékeny gyerekek az óvodákban és a bölcsődében. Összességében a két intézményben mintegy húsz gyermek érintett ételallergiában. Számukra az orvosi igazolás alapján diétás étrendet biztosítanak, és fokozott figyelmet fordítanak arra, hogy ezek a gyerekek még véletlenül se fogyasszanak meg nem engedett ételt.

Pilis Dániel alpolgármester elmondta, hogy fontosnak tartja a kezdeményezést, de körültekintően kell a városvezetés álláspontját kialakítani, ezért tovább tájékozódik az ügyben. Megkérte Magyar Judit költségvetésért felelős alpolgármestert, hogy vizsgálja meg a finanszírozás lehetőségeit, aki megkereste az Egészséges Városért Közalapítványt. Az alapítvány vállalná az injekció finanszírozását, de álláspontjuk szerint csak orvosi javaslatra, szülői felhatalmazással szabad a szert alkalmazni a gyermekintézményekben, és csak felkészített munkatársak dönthetnek az injekció beadásáról.

– A megalapozott döntés érdekében állásfoglalást kérek a járási tisztifőorvostól és a Váci Tankerületi Központtól, ezek figyelembe vételével alakítjuk ki a városvezetés álláspontját, és visszatérünk az ügyre – mondta Pilis Dániel alpolgármester.

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
csü 07

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
csü 07

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.