2013. május 14., 17:58
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Godmanchester Szentendre testvérvárosa, így találtunk egymásra az ottani baptistákkal. Az ősz folyamán tőlük látogatott meg egy csoport bennünket, februárban pedig mi mentünk hozzájuk Angliába. Látogatásunk célja az volt, hogy az ottani gyülekezetben folyó munkát megismerjük, és a tapasztalatok alapján itthon új szolgálatokat indítsunk el. Valóban sok területre kiterjedő szolgálatokkal találkoztunk: gyermek, ifjúsági, hajléktalan munka, élelmiszerbank, krízis terhességi tanácsadás, korosztályos csoportok, éjszakai tanácsadás… (http://www.godmanchesterbaptist.org/)
Mikor megérkeztünk, kiderült, hogy fogad bennünket az ottani polgármester is. Még nagyobb volt a meglepetésünk, hogy nem egy hivatali helyiségben találkoztunk, hanem a saját otthonában hívott bennünket, ahol egy hamisítatlan angol délutáni teázásnak is a részesei lehettünk.
Christopher Vane Percy, egy igazi angol lord, és kedves felesége, Lady Linda látott vendégül bennünket. Polgármester úr egy közös fényképezés után bemutatta a várost, ahol neki inkább csak reprezentációs feladatai vannak. A várost 12 tagú, szakemberekből álló testület irányítja. Godmanchester igazi angol kisváros a maga rendezettségével, csendességével.
Megismerhettünk a polgármester úr családjának és otthonának a történetével. A történetek érdekesek voltak, de nem annyira fontosak. Ami igazán megragadott bennünket: az a közvetlenség, ahogy minket, távoli idegeneket fogadtak. A teázás után végigjárhattuk az otthonuk hagyományos stílusban berendezett szobáit.
Festmények, ruhák, bútorok, fotók, fegyverek… mind egy család történetét örökítették meg.
A polgármester úr a látogatásunk után eljött a gyülekezet péntek esti alkalmára, amelyet a városi fiatalok részére szerveznek évek óta. Felvette a polgármesteri hivatal tradicionális jelvényét, és elvegyült a fiatalok között. Közvetlen érdeklődéssel vett részt a programokban, állt szóba az ottani fiatalokkal és velünk is, a vendégekkel.
Húsvét kapcsán egy köszöntőt küldtünk a részére e-mailben, amire húsz perc múlva válaszolt, megköszönve a jókívánságokat.
Az alábbi linken lehet megtekinteni a beiktatási ceremóniája néhány felvételét: http://www.godmanchestercommunityassociation.org/galleries/index/2012
Hálásak vagyunk azért a közvetlenségért, amellyel az ottani gyülekezet és a város polgármestere is fogadott bennünket, reméljük, hogy  látogatásunk a két város közötti jó kapcsolatot tovább mélyítette!

Dani Zsolt
baptista lelkész