2018. május 8., 17:41

Május 7-én tartották meg a 20 alkalomból álló utcafórum-sorozat harmadik állomását a László-telepi Bubán téren. A lakók kérdéseire Verseghi-Nagy Miklós polgármester válaszolt, a fórumon részt vett Fülöp Zsolt, a körzet önkormányzati képviselője és dr. Török Balázs városfejlesztési alpolgármester.

A körzet legfontosabb problémái

• Parkolás. A környék egyik legégetőbb problémája a parkolóhelyek hiánya. A lakók szerint a Kálvária és Radnóti úton parkoló autók veszélyeztetik a közlekedés biztonságát, ezért javasolták, hogy alakítsanak ki halszálkás parkolókat a Radnóti út mentén, illetve felmerült az út egyirányúsításának lehetősége is. Több parkolóra lenne szükség a lakótelepen belül is, és jelezték, hogy van olyan épület, amelyik elé autóval nem lehet behajtani, ezért az ott lakók másoktól veszik el a parkolóhelyeket.

Szóba került a belvárosi parkolás is, s többen nehezményezték, hogy a helyiek számára nem ingyenes, amire – főleg a Fehérháznál – nagy igény lenne

• Közlekedés. Többen kérték a László-telep bekapcsolását a tömegközlekedésbe, s egy új buszmegálló kialakítását. Egy lakó javasolta a Móricz gimnázium melletti zsákutca megnyitását a Kálvária útra. Szerintük a Kálvária úton nem elég a 40-es sebességkorlátozó tábla, szükség lenne legalább két fekvőrendőrre.

Bár nem a körzethez tartozik, de sokakat érint, hogy a 11-es út melletti nagyparkolóból veszélyes kihajtani balra nagy ívben, és szerintük ezen úgy lehetne segíteni, ha a parkoló másik oldalán, a lámpás kereszteződésnél is lenne egy kivezető út.

• Út- és járdaépítés. A lakók jelezték, hogy gyalogosan nehéz megközelíteni az iskolát, óvodát, szükség lenne több helyen is a járda javítására, illetve két új zebrára. Igény lenne a Pomázi út szélesítésére is. Kérdezték, hogy várható-e a közeljövőben a Katona József és a Szegfű utca aszfaltozása. Szerintük a fejlesztések sorrendjénél elsőbbséget kellene élveznie a régi városrészeknek, vagyis ahol a lakók már régebb óta fizetik az adót, és szívesen látnának egy listát, hogy milyen sorrendben újítják fel az utcákat. Elhangzott, hogy ha az 1+1 programban résztvevők kapnának adókedvezményt, akkor szívesebben vennének részt a programban.

• Állattartás. Egy lakó a szomszédok hobbiállat-tartása miatt panaszkodott, a környéken ugyanis három háznál is tartanak galambokat, ami évek óta megkeseríti az életüket. Szerinte a környék övezeti besorolása sem teszi ezt lehetővé, illetve a szomszédok beleegyezése nélkül sem lehetne tartani. Már volt a Földművelésügyi Minisztériumban, és ott azt a választ kapta, hogy ezt helyi rendelettel lehet szabályozni.

Elhangzott, hogy a József Attila utcában angol vérebeket tenyésztenek, akik éjjel-nappal vonyítanak, és ez nagyon zavarja a környéken lakókat. Pereskedni nem akarnak, ezért kérdezték, hogyan tudnának ez ellen fellépni.

• Parkok, játszóterek, köztisztaság. Többen is kérték a buszforduló elhanyagolt környékének rendbetételét. Érdeklődtek arról is, hogy hétvégén mikor lehet füvet nyírni, illetve hogy milyen szankcionálási lehetőségek vannak a rendelet be nem tartása esetén.

Egy kisgyermekes anyuka a játszóterek hiányaira hívta fel a figyelmet, illetve kérte a kisposta mögötti játszótéren a homokozó árnyékolását. Egy lakó szeretné, ha a Kálvária u. 73. számnál lévő játszótér kapura ki lenne írva, hogy reggel 8-tól este 8-ig lehet használni, mert sokszor éjjel is hangos az ott lévőktől a környék.

Kérték a Frangepán utca végén van lévő mini vízmű megvizsgálását, hogy nem érte-e szennyezés.

A városvezetők válaszai

A polgármester elmondta, hogy nemrégiben egy bejárás során megvizsgálták, ki lehet-e alakítani parkolókat a Kondor Béla és a Kálvária út közötti területen, illetve egyetértett a Radnóti úton a halszálkás parkoló kialakításával. Fülöp Zsolt szerint a parkolóhelyek kialakításáról közösségi tervezés keretében kellene dönteni, egységes koncepció mentén.

A Damjanich utcánál tervbe van véve a gyalogátkelőhely kialakítása, a járdaépítés pedig idén is folytatódik. A buszközlekedés útvonalának bővítése pénzkérdés, mert a Volán nem működtet veszteséges járatokat, tehát ilyenkor az önkormányzatnak kell kompenzációt fizetni.

A Katona József utca felújítása 2019-re van beütemezve mart aszfalttal, ami egy ideiglenes útalap vízelvezetés nélkül, 2017-ben 13 utca újult meg ezzel a módszerrel. A Szegfű utca felújítása a közeljövő terveiben nem szerepel. A polgármester elmondta, hogy jelenleg 50 km földút van a városban, és a V-8 tartozásának átvállalásának köszönhetően egyre többet tud a város fejlesztésekre fordítani.

Török Balázs elmondta, hogy készültek tervek a nagyparkolónál új kihajtó megépítésére, de a Magyar Közút forgalomtechnikai akadályokra hivatkozva elzárkózott ettől.

A hobbiállat-tartással kapcsolatban elhangzott, hogy jelenleg nincsen ezt szabályozó helyi rendelet. Egy lakó javasolta, hogy kérjenek állásfoglalást a Földművelésügyi Minisztériumtól.

A hamarosan megjelenő városi házirend többek között tartalmazza a fűnyírás szabályait is.

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
hét 04

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
hét 04

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.