2017. október 5., 16:22

Két évvel ezelőtt jelent meg a Lapibaba oviba megy című verses mesekönyv játékos, vidám rajzokkal gazdagon illusztrálva. A mese főhőse, Borika, illetve babája, Lapibaba az oviban új barátra lel, erről szól a sorozat most megjelent, második kötete.

Bori, Bence és megszemélyesített játékaik: Lapibaba és Ottokár történetein keresztül hétköznapi, kedves mesék bontakoznak ki, egy szeretettel teli család mindennapjai.

A mese szerzője, Csesznák András matematikus-szoftverfejlesztő már gimnazista kora óta ötvözi humán-reál érdeklődési körét: rendszeresen járt matematika és magyar versenyekre, novellákat, ifjúsági regényt írt. Egyetemista korában írta első meséit, s az elkészült írásokat mindig elolvastatta egy lánnyal, mialatt a HÉV-en utaztak. A lány, Katalin András felesége lett, s most már alkotótársa is egyben. Ő szerkeszti nyomdakészre a mesekönyveket, és ő tervezi a háttereket a könyvek szöveges oldalaihoz. A kötetek illusztrátora Csesznák Verka grafikus és rajztanár, András keresztlánya, aki elsőként ismerőse mesekönyvéhez készített rajzokat, így született az ötlet, hogy András meséinek is ő legyen az illusztrátora.

Az első kötet 2015-ben családi kiadásban jelent meg, a másodikra két évet várni kellett, mert, ahogy András fogalmaz: „Nem akartuk a családi kasszát felborítani. Tudjuk, hogy a befektetésünk anyagilag soha nem térül vissza, cserébe azonban megkapjuk azt az érzést, hogy sokaknak, kicsiknek és nagyoknak örömet szerzünk vele. A második könyv már az NKA támogatásával látott napvilágot, és tervezzük a sorozat folyatását. Négy kötetben szeretnénk feldolgozni Borika óvodáskori kalandjait. A történetekben egy két mozzanat valós, minden családban előforduló kis sztorik, a többi a fantázia szülötte. Az első könyvben Bori három, a másodikban négy éves, a következő kötetben pedig Bori már nagylány lesz, hiszen kistestvére születik, s az új helyzetből újabb konfliktusok következnek.”

A könyveket a szerzők Mesesarok Kiadó néven jelentetik meg, melynek Facebook profilja és saját weboldala is van, tele új történetekkel, rajzokkal, melyek egytől-egyig az utóbbi három évben születtek. Külön Lapibaba oldal is van, ahová az olvasók visszajelzéseket írhatnak. A kedves gondolatok mellé képeket is küldenek az ovisok, a szülők és az óvónők.

A szerzők mellett a Lapibaba barátra lel című kötet valamennyi közreműködője szentendrei lakos. Korrektora Kun Csabáné Kovalik Judit, a Szentendrei Református Gimnázium magyar tanára. A kötetet Szigethy Miklósné, a Bimbó utcai óvoda pedagógusa és Horváth Judit pszichológus ajánlja az olvasóknak: „András és Verka új kötete a szeretet, a bizalom, a ragaszkodás könyve – gyerekhangra”.

A könyv kapható Szentendrén a Líra és a Völgyzugoly könyvesboltban.

A Lapibaba barátra lel könyvbemutatója 2017. október 27-én, pénteken lesz 17 órakor a Parti Medve könyvesboltban, melyre szeretettel és meglepetésekkel várnak a szerzők minden óvodást és kisiskolást szüleik kíséretében.

Webcímek: mesesarok.csesznak.hu, mesesarok.webnode.hu, lapibaba.webnode.hu

Facebook: csesznakmesesarok

« 2023. szeptember » loading...
h K s c p s v
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
vas 24

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
vas 24

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.
vas 24

Mozdulj, Szentendre!

szeptember 2. - szeptember 30.