2023. május 5., 16:44
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Május 4-én megtartották az első lakossági fórumot a Hamvas Béla utca és a Széchenyi István tér forgalmi rendjének módosításáról. Az ügyfélszolgálathoz érkezett, valamint a Városrészi Költségvetés programban visszatérő lakossági javaslatok miatt az önkormányzat előkészíti a környék forgalmi rendjének felülvizsgálatát.

Mivel a forgalomtechnikai változtatások jelentősen befolyásolják a környéken élők mindennapjait, ezért a lehető legszélesebb körben szeretne az önkormányzat információt gyűjteni az itt lakók közlekedési tapasztalatairól. Ezt a célt szolgálják a lakossági fórumok, továbbá az egyeztetésbe bevont szentendrei Civil Kotta Egyesület által készített online kérdőív, az Egyesület aktivistái által folytatott beszélgetések, melyek során megkérdezték a bölcsőde, óvoda munkatársait, az odajáró gyerekek szüleit és a környék üzleteinek  tulajdonosait.

A helyszíni lakossági fórumot, a Hamvas Béla út és a Széchenyi István tér sarkán felállított sátrat a környéken élő mintegy húsz szentendrei kereste fel. Egyes vélemények szerint az autós közlekedésben nem is okoz annyira súlyos problémát a parkoló autók kerülgetése, hogy ezért jelentősebben meg kellene változtatni a környék forgalmi rendjét. Néhányan felvetették a Hamvas Béla út egyirányúsítását az autós konfliktushelyzetek elkerülése érdekében. Felvetődött a Széchenyi tér körüli utak egyirányúsításának ötlete is. Abban többnyire egyetértettek a résztvevők, hogy azért van annyi várakozó autó az utcában, mert sokan itt teszik le az kocsijukat, amíg a környéken egyéb ügyeiket intézik, vagyis „kijelölt” parkolóhelynek tekintik ezt a közterületet. Többen javasolták azt, hogy a Pomázi út felé eső Szelesdomb szélén – ahol most is van kialakított parkoló – további parkolóhelyeket kellene létrehozni. Sokan felvetették, hogy szükség lenne két gyalogátkelőhelyre is, az egyik a Fehérvíz utcai kijáratnál lenne indokolt, a másik Hamvas Béla úton, a Kálvária út felé eső szakaszon.

Az előkészítés fontos része volt a több ponton történő forgalomszámlálás, amelyben közösségi szolgálat keretében a Petzelt József Technikum és Szakképző Iskola és a Móricz Zsigmond Gimnázium diákjai is részt vettek.  A rögzített adatokat forgalomtechnikai szakértő elemzi és veti össze a lakossági véleményekkel, elvárásokkal, és ezek alapján dolgoz ki lehetséges beavatkozási variációkat.

A május 11-én, 18 és 20 óra között, a V8 uszoda különtermében tartandó lakossági fórumon a lakossági vélemények összegzése, a három csomópontban végzett forgalomszámlálás eredményei alapján a forgalomtechnikai beavatkozások lehetőségeit és azok várható hatását tárgyalhatják meg a résztvevők. A Civil Kotta addig is gyűjti a lakossági véleményeket online kérdőíven, amit itt tölthetnek ki:
Hamvas Béla utca és a Széchenyi István tér forgalmi problémái >>>
Remélhetőleg ezen a fórumon tisztázódik majd, hogy kell-e forgalmirend-változtatás, ha kell, akkor milyen, és milyen forgalmi rendet tartanak a leginkább elfogadhatónak az itt élők.