2012. november 20., 11:50
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Úttörő kezdeményezés Magyarországon

Hogy kerül „Minotaurusz” egy „Légikikötő” mellé, „Bagolyasszony” „Mekka” szomszédságába, vagy a „Megfáradt angyal” a „Doboló” társaságába? Furcsa párosításnak tűnhetnek, holott remekül megfértek Bihon Győző festményei, Pistyur Imre szobraival, Korniss Dezső grafikái és szitanyomatai mellett. Mindennek a szentendrei Lakástárlat Alapítvány felkérésére november 4-én délután a mi házunk adott otthont, amely egy egyszeri és megismételhetetlen alkalomra, „varázsütésre” kiállítóteremmé változott.

 

A Lakástárlat Alapítvány három alapítója, Musza Györgyi, Gyürk Dorottya és Balogh Zsuzsa missziójául azt a nem kis célt tűzte ki, hogy „Szentendrét mindenkinek!”, azaz a szentendrei művészek munkáit és üzenetét szeretnék eljuttatni minél szélesebb közönséghez. A Lakástárlat Nyugat-európában már ismert fogalom, röviden annyit takar, hogy egy napra egy helyi polgár házába költözik néhány művész számos munkája, és élő zene, finom borok, étkek mellett a házigazda által meghívott vendégek egyrészt megismerik a festők, szobrászok munkáit, másrészt – és ez a cél -, vásárolnak is egy-egy művet. A közösségteremtés, a mecenatúra, illetve a művészetpártoló polgári hagyományok felélesztésének érdekes és izgalmas módja ez.

Az alapelv az, hogy mindig három művész munkáit mutatják be egy alkalommal, aki lehet klasszikus, már nem élő, ismertebb, befutottabb vagy kevésbé ismert művész is. A vendégeket egy jó hónappal előre értesítik, a művekről műtárgylista készül árakkal, és az eseményen egy hozzáértő szakember méltatja őket. A felkért házigazda a falak teljes lecsupaszítása után vasárnap reggel átengedi a terepet az alapítvány munkatársainak, akik berendezik a kiállítást, míg a háziasszony süt-főz. Első hallásra ez nagyon sok munkának tűnik, de mivel én már túl vagyok rajta, bátran állíthatom, hogy megéri! Nálunk a klasszikus vonalat Korniss Dezső kalligráfiái és nyomatai képviselték, a kortárs festő Bihon Győző volt. Mivel a házunkban a sok üveg miatt falfelület híján vagyunk, most rendhagyóan nem egy feltörekvő fiatal festő mutatkozott be harmadikként, hanem egy ismert szobrász, Pistyur Imre szobrai díszítették otthonunkat.

 

Az eddig kiállított művek többsége megtekinthető és megvásárolható lesz az Adventi Képzőművészeti Lakástárlat és Vásár keretében, melynek az önkormányzat vendégháza (Fő tér 12.) ad otthont december 7-9 között.

 

Kóbor Edit

www.lakastarlat.hu