2017. október 17., 08:48
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kutyakötelesség címmel hiánypótló kötetet adott ki a NÉBIH. A vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket összefoglaló kiadvány célja, hogy a lakosság minél szélesebb körében teret nyerjen a felelős állattartás szemlélete. A „Kutyakötelesség” ingyen letölthető a hivatal honlapjáról. 

A 21. századra megváltoztak az állattartási szokások, például a kutya már nem csak házőrző, hanem számos háztartásban társként éli mindennapjait. Azonban fontos, hogy a társadalom tisztában legyen vele, hogy milyen a felelős állattartás. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) éppen ezért évek óta kiemelt figyelmet fordít a társadalmi szemléletformálásra.

A kötet felvilágosítást nyújt többek között a kötelező oltásokról, a mikrochippel történő jelölésről, a sétáltatás szabályairól vagy a tartós kikötve tartás tilalmáról, de megtudhatjuk azt is, hogy mit tesz a gondoskodó gazdi a tűzijáték vagy más, az állatban félelmet keltő környezeti esemény előfordulásakor. A kiadvány elérhető ezen a linken.

A „Kutyakötelesség – Útmutató a felelős kutyatartás jogszabályi előírásaihoz” című kötet összeállításán közösen dolgozott az FM, a NÉBIH, a Belügyminisztérium, Rákosmente Jegyzője, ügyvédek és a Vigyél Haza Alapítvány önkéntes munkatársai, akik a kiadvány létrehozásának kezdeményezői voltak. A kiadvány szakmai felülvizsgálatát a szolgálati kutyákat alkalmazó rendvédelmi szervek legnagyobb kutyakiképző intézménye, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központja végezte el. A központ a jövőben több tekintetben is támogatni kívánja a kiadvány terjesztését, hiszen egyfelől részt vállal annak rendőri szervekhez történő eljuttatásában, másfelől tartalmát beépíti a saját képzési programjaiba is.

Az elmúlt 5 évben jelentősen, mintegy 20%-kal nőtt az ebrendészeti telepekről kiadott ebek aránya, mely eredmény elsősorban a NÉBIH 2013-ban indult, jelenleg is élő „Szabad a Gazdi” programjának köszönhető.

A Földművelésügyi Minisztérium idén 40 millió forinttal több forrást biztosít az állatvédelem támogatására. Az előirányzat keretösszegéből 30 millió forintot az állatmenhelyek és ebrendészeti telepek korszerűsítésének támogatására fordítanak, a természet- és állatvédő szervezetekhez 2010 óta ugyanakkor különböző pályázatok útján már közel 3 milliárd forint került.

Forrás: FM Sajtóiroda