2016. június 20., 19:06

A Szentendrei Japánkert Kertiskola és Kertműhely ünnepélyes megnyitójára került sor 2016. június 20-án a Szentendrei Czóbel parkban. Az eseményen Junichi Kosuge Japán magyarországi nagykövete és Verseghi-Nagy Miklós polgármester mondott megnyitó-beszédet.

 

A 2014-ben indult egyedülálló projekt elsődleges célja, hogy a nyilvánosság számára nyitott japánkertet és japánkert-iskolát hozzanak létre városunkban, ösztönözve hazánkban és Európában a nemzetközi kapcsolatok ápolását, a Japán kultúra és művészet megismerését, elősegítve a nyitottságot és a pozitív gondolkodást a japán és európai kultúra találkozásának segítségével.

Dani Zoltán japánkert építő, a Japánkert Magyarország Egyesület elnöke, a projekt vezetője szakmai tapasztalatait, melyet a Kouki-ryu Kyoto Niwatsune tradicionális, négy generációra visszatekintő japánkert-iskola partnereként szerzett, Szentendrére ültette át a szó legnemesebb értelmében. Hitvallása szerint a kertművészet nem más, mint „háromdimenziós festészet”, s most a „festők városában”, Szentendrén különösen szép üzenete a megnyíló japánkert a művészet és természet találkozásának.

A kis tó fölé hajló pavilon Dani Zoltán és Szabó Gábor mérnök tervei alapján épült, s a későbbiekben mobil rizspapír panel térelválasztó elemekkel bővül. Workshopok, művészeti műhelyek megrendezését tervezik erre a helyszínre.

Dani Zoltán elnök meghívására az ünnepélyes átadón és fogadáson részt vett Dr. Orlóci László (Budapesti Füvészkert), Pintér Karolina, Gódorné Hauser Zita, Kaszab László, Varga Márton (Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola), Tamás Ruborits (Jeli Arboréthum), Németh Anikó (Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje), Kósa Géza (Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert), Tada Sanae (Japan Foundation), Honda Masahide (Japan External Trade Organization), a Swietelsky Magyaroszág Kft. képviselője, a Magyar Japán Vállalkozók Egyesületének képviselője, dr. Sűdy Zoltán, a Magyarországi Japán Tea Egyesület elnöke, Dr. Vihar Judit (Magyar Japan Baráti Társaság) és Bíró Tamás egyetemi tanár.

A megnyitó ünnepségen Szentendre polgármestere kiemelte: „Szentendre különleges adottságú és helyzetű város. Elsőként sokaknak az jut eszébe, hogy a művészetek városa, ami igaz is, ugyanakkor a színek, a Duna és a kultúrák találkozásának városa is. Nemcsak azért, mert több nemzetiség is él itt a szerbeken, horvátokon keresztül a lengyelekig, akik az évszázadok alatt formálták, alakították a várost, hanem azért is, mert ezek a kultúrák ma is itt vannak, és tarkítják mindennapjainkat. Örülök és büszke vagyok arra, hogy városunk ilyen sokszínű, igazi olvasztótégelye a kultúráknak. A mai kertátadó is különleges jelentőséggel bír. Maga a kertszimbolika több kultúrában különféle jelentést hordoz. A keresztényeknek a Paradicsom, az Édenkert a kiinduló pont és a végcél, ha csak a gyümölcs-zöldségtermelést nézem, a kert maga az élet, hisz élelmet ad, és úgy tudom, egy kínai mondás szerint: az életed akkor kezdődik, amikor elkezded építeni a kertedet.”

 

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
ked 05

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
ked 05

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.