2022. november 9., 16:19
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Bár a Ferenczy Múzeumi Centrum múzeumi intézményei – négy kismúzeum kivételével – november 1-től átmenetileg zárva tartanak, egyedülálló művészeti katalógusaik továbbra is elérhetők a szentendrei és fővárosi helyszíneken.

Az FMC karácsonyi ajándéktippje: kerüljön művészeti katalógus a fa alá!

Katalógus-ajánló:

A nagy könyvlopás – Francia könyvkiállítás a vasfüggöny mögött (2020)
A Szentendrei Képtárban 2019–2020-ban rendezett kiállításhoz kapcsolódó, magyar–angol nyelvű kötet idén nyáron a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Tudományos Bizottsága Opus Mirabile díjában részesült, a többszerzős művek kategóriában. A kötetet Árvai Mária és Véri Dániel szerkesztette, grafikus: Erdélyi Sarolta Ágnes.

Melkovics Tamás – Panta Rhei (2022)
Melkovics Tamás 2015 óta készíti moduláris szobrait. Meglepő az anyag, meglepő a forma is, ahogy az egy-egy alapformából kiindulva, egyszerű elmozdulásokkal a centrum nélküli és minden irányba kiterjesztett, komplex alakzatok megszületnek. Panta Rhei című tárlatához kapcsolódva jelent meg igényes kiállítású művészeti katalógus.
A kötet szerkesztője Iberhalt Zsuzsa, kurátor, grafikus: Kiss Krisztina Noémi.

A kísérletezés szabadsága – Inforg Stúdió 2000–2010 (2021)
Az Inforg Stúdió Magyarország egyik legfontosabb filmkészítő műhelye volt 2010-ig, ahol több mint 250 művészfilmet készítettek. Kiemelkedő minőségű filmjei időkapszulaként őrzik az ezredforduló különleges magyarországi atmoszféráját. A magyar filmtörténet kiemelkedő korszakát felelevenítő, a szentendrei MűvészetMalomban megrendezett tárlathoz  kapcsolódva jelent meg a kötet.
Szerkesztő: Iványi-Bitter Brigitta PhD, a kiállítás kurátora, grafikus: Kiss Krisztina Noémi.

Anna Mark – Árnyékok és jelek (2022)
Az Árnyékok és jelek című retrospektív kiállítás a magyar származású, Párizsban élő Anna Mark életművét a hatvanas évektől egészen a közelmúltig mutatta be, és túlzás nélkül hiánypótló: a nemzetközi hírű alkotónak ez volt hazánkban az első egyéni tárlata. A kiállításhoz kapcsolódva igényes, szép kiállítású művészeti katalógust jelentetett meg a Ferenczy Múzeumi Centrum.
A kötet szerkesztője Kígyós Fruzsina, a kiállítás kurátora, grafikus: Herr Ágnes.

Teremtés – Ferenczy Noémi művészete (2020)
A Ferenczy Múzeumi Centrum Teremtés – Ferenczy Noémi művészete című, hiánypótló katalógusa is látható volt a 42. Magyar Formatervezési Díj kiállításán, a Budapest Design Week fesztivál részeként.
A kötet szerkesztője Bodonyi Emőke művészettörténész, grafikus: Herr Ágnes.

Deim Pál – Csendek (2022)
A művész születésének 90. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő kiállítás az életmű friss szempontú áttekintésére vállalkozott, amelyben az alkotói korszakok ismertetése mellett nagy hangsúlyt kapott Deim Pál sajátos motívumhasználatának és absztrakciójának elemzése, valamint a téralakítás kérdésköre. Az ehhez kapcsolódóan megjelent életműkatalógus szerkesztője Deim Réka, a kiállítás kurátora, a kötet grafikusa: Kiss Krisztina Noémi.

Az albumok megvásárolhatók online a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár webshopjában, illetve személyesen a Fő téri Líra könyvesboltban, valamint az alábbi budapesti helyszíneken: Ludwig Múzeum, Írók Boltja, Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, ISBN Galéria, Műcsarnok.
(Az egyes intézmények, múzeumshopok nyitvatartási idejéről, illetve az adott katalógus elérhetőségéről kérjük, tájékozódjanak az intézmények információs felületein.)

Borítókép: Teremtés – Ferenczy Noémi művészete (katalógusbelső)