2014. január 29., 13:45
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 10 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. végzi Szentendre közterületein a növényzet karbantartását, melynek része a fák kezelése is. Ennek során a szakemberek folyamatosan ellenőrzik a fákat, valamint több esetben érkeznek lakossági bejelentések is fákkal kapcsolatosan.

A 2013-as év során rendszeres fakarbantartási munkák lettek elvégezve a város számos pontján, többek között a Püspökmajor Lakótelepen, valamint játszótereken. Ezeken kívül balesetveszély-elhárítási munkát kellett végezni a Postás strandon, a Hajóállomás környezetében és a Pap-szigeti kerékpárútnál. Kiemelt munka volt a Bükkös-patak menti fák karbantartása, illetve a Pap-szigeti nyárfák állapota is sürgős beavatkozást igényelt. A Pap-szigeten a munkálatokat a tavalyi év folyamán nem sikerült teljes egészében elvégezni, ezért egy része az idei évre áthúzódott.

Természetesen a fák karbantartása a 2014. évben is folyamatosan történik, melynek során került sor a Bükkös-patak menti fák ellenőrzésére.

A Bükkös-parton a Rendelőintézetnél lévő fűzfákat többször megvizsgáltuk, és az esetleges munkálatok előtt külön szakértői véleményt kértünk a fákkal kapcsolatban. Ennek eredményeként született határozat arról, hogy az egyik fűzfát balesetveszély-elhárítás miatt ki kell vágni. A közterületek fenntartása során egyértelműen közös cél a zöldfelület védelme, ezért fakivágásra csak a legindokoltabb esetben kerül sor.

A fűzfáról a vizsgálatok során kiderült, hogy a fa koronája erősen féloldalas volt és vihar okozta törések voltak benne. Ezenkívül a fa törzsén és koronaalapján számos helyen taplógombák termőtestei voltak láthatók, ami a fatestben lévő korhadási folyamatok előrehaladt állapotára és kiterjedtségére utalt. A törzs korhadása miatt annak teherbírása folyamatosan csökkent, aminek következtében a fa statikailag nem volt biztonságos. Mindezek alapján, mivel a fa forgalmas út mellett és közintézmény parkolójában helyezkedett el, a fűzfa kivágása indokolttá vált.

Természetesen a fűzfa helyére a tavasz folyamán, amint az időjárás megfelelővé válik új fa lesz ültetve.