2016. július 25., 11:07

A füzesparki lakosok bevonásával, közösségi tervezés keretei között készült el az a harminchat oldalas koncepció, mely alapján elkezdődhet a terület rehabilitációja. A koncepció mindenki számára elérhető a Füzespark jövőtervezése Facebook oldalon.

Szentendre Város Önkormányzata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a Füzespark területén felmerülő problémákra a helyi lakossággal közösen keres megoldást. A lakópark a 70-es években épült, és az alapítás óta eltelt évtizedek alatt sok szempontból korszerűtlenné vált. Tulajdonjogi akadályok miatt sokáig nem lehetett hozzákezdeni az érdemi fejlesztésekhez, ezért a füzesparki játszótér, az utcabútorok, közösségi terek állapota igen leromlott, és egyre nagyobb nehézséget jelentett a forgalomtechnika és a hulladéktárolás ügye is. Szentendre Város Önkormányzata ismét a közösségi tervezés eszközéhez nyúlt, hogy egy minden problémára kiterjedő fejlesztési koncepció születhessen meg az itt lakók bevonásával.
Akárcsak év elején a Postás strand közösségi tervezésekor, itt is a közös gondolkodás, a kérdések őszinte, kitartó megbeszélése vezetett eredményre. A tervezési alkalmakat helyszíni és online kérdőívezés előzte meg, mely azt mérte fel, hogy a helyi lakosság mennyire elégedett a terület jelenlegi állapotával, mi az, amit értékesnek tekintenek, melyek a terület főbb problémái, milyen funkciókat látnának szívesen a megújulást követően, és milyen funkciónak nem örülnének. A füzesparki lakosok, az önkormányzat munkatársai és a közösségfejlesztők négy alkalommal találkoztak, hogy lépésről lépésre haladjanak végig a fontosnak ítélt kérdéseken. Az igények és javaslatok összegyűjtését követően a résztvevők azonosították a fő problémákat, majd közösen kezdtek megoldásokat keresni ezekre. Számos kérdésben kellett kompromisszumos megoldásra jutni, de a helyi közösség tagjai jó hangulatban, a kulturált vita keretei között jutottak végül mindenki számára elfogadható eredményre.

Kiderült, hogy a legégetőbb kérdés a parkolás és a forgalmi rend témájával kapcsolatos. Az évtizedek során jelentősen megnőtt a terület forgalmi terhelése, amit azonban szabályozási és fejlesztési beavatkozásokkal enyhíteni lehet. A terület lakó-pihenő övezetté nyilvánításával legálissá válhatna a parkolás azokon a területeken, ahol jelenleg szabálytalan parkolni, valamint további parkolókat lehetne kialakítani. Lakó-pihenő övezetben az autók legfeljebb 20 km/h sebességgel közlekedhetnek, és a gyalogosok az utat teljes szélességében használhatják. A lakó-pihenő övezet bevezetéséhez kötődő, az utakat érintő változás lenne a járdák megszűnése a belső gyűrű peremén. Ezzel a megoldással több terület állna rendelkezésre a parkolóhelyek kialakítására, mivel gyalogos forgalom is van az utakon, az autósok és a gyalogosok számára egyaránt elfogadható megoldás. Az utak állapota a területen változó, az aszfaltburkolat számos helyen amortizálódott, ezeken a területeken az útburkolat javítására lenne szükség.

A második legfontosabbnak a játszótér felújítását ítélték a résztvevők, de jelentős kérdésként merült fel a közösségi terek és a sportolás lehetősége is. Az épületek közötti részen található játszótér erősen leromlott állapotban van. Mindenki egyetértett abban, hogy korszerűsítésre szorul, hiszen a játszótéri elemek nagy része még a 70-es években került a területre. A sportolási lehetőségek növelése mellett további közösségi területek alakulhatnának ki, megfelelve a különböző korosztályok igényeinek. A házak közötti terület – akusztikai tulajdonságai miatt – nem alkalmas a hangosabb közösségi együttlétre, ugyanakkor csöndes beszélgetésre, üldögélésre kiváló teret biztosít. A sportolási lehetőségeket is megvizsgálták a résztvevők, és számos javaslat született. Abban mindenki egyetértett, hogy az Ungvári utca mellett található sportpálya fejlesztésre szorul. Mivel a legtöbbször labdasportokra használják a pályát, fontos, hogy megtörténjen a pálya körbekerítése, valamint megfelelő kapukkal és palánkkal legyen ellátva, de a burkolat is megérett már a cserére.
A koncepciót véleményezhették azok, akik részt vettek a közösségi tervezési alkalmakon. Valamennyi témában sikerült olyan megoldásokat találni, amelyeket az önkormányzat felé beterjesztésre kerülő stratégiai javaslat részletez.

A Füzespark látványtervei:

latv_terv_street_workout latv_terv_sportpalya4 latv_terv_sportpalya3 latv_terv_sportpalya2 latv_terv_madartavlat2 latv_terv_jatszoter2 latv_terv_jatszoter latv_terv_hosszu_utca2 latv_terv_hosszu_utca

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
vas 03

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
vas 03

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.