2022. május 31., 17:21
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Sajtóközlemény

Eredményes volt az a mintegy háromórás megbeszélés május 25-én, amelyen a kismúzeumok ügyében nyílt levélben segítséget kérő művészek, művészetkedvelők, a város vezetői, valamint a Ferenczy Múzeumi Centrum közösen keresett megoldást a szentendrei kismúzeumok problémáinak megoldására. A közös cél, hogy Szentendre újra állandó kiállítás keretében mutathassa be Vajda Lajos, Ámos Imre és Anna Margit, valamint Barcsay Jenő életművét.

Ismert, hogy a kismúzeumok közül már a 2019-előtti időszakban – az épületek műszaki állapota és a fenntartási költségek miatt – több múzeum bezárásra került. A covid-válság során lecsökkent önkormányzati bevételek sem segítik a lehetséges finanszírozást. Holott ezeknek az intézményeknek nemcsak a város, hanem az ország kulturális infrastruktúrájában is kitüntetett szerepük van. Erre, a szentendrei kismúzeumok működtetésével kapcsolatos problémákra hívták fel a közvélemény figyelmét nyílt levelükben ismert művészek, művészeti szakemberek és a helyi értékek ápolása mellett elkötelezett lokálpatrióták.

A városvezetés kezdeményezte csütörtöki egyeztetésen a nyílt levél aláírói, a város vezetői, illetve a múzeum igazgatója összehangolták céljaikat, elképzeléseiket.

Fülöp Zsolt polgármester elmondta, eddig is, és a jövőben is kiemelt feladatuknak tekintik a kismúzeumok gondjainak megoldását, illetve lehetőségeik fejlesztését csakúgy, mint azt, hogy plusz forrásokat szerezzenek a fejlesztésekhez. Ennek érdekében együttműködésre törekednek az állami és a kulturális élet meghatározó szereplőivel.

Lang András, Szentendre város kulturális bizottságának elnöke hangsúlyozta: a város formálódó brandstratégiájában kulcsszerepet kapnak a város kulturális-művészeti hagyományai, nemzetközi rangú alkotói, illetve azon belül is a kismúzeumok.

Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója felidézte, hogy milyen formában mutatta be az FMC az elmúlt években a szentendrei művészek életművét, beszámolt az eddigi fejlesztésekről, továbbá arról, hogy milyen irányba szeretnének továbblépni.

A döntéshozók elmondták, pozitív hozadéka az eddigi egyeztetéseknek, hogy máris formálódik egy „Hommage à Barcsay” kiállítás az FMC szervezésében a Magyar Művészeti Akadémia és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia támogatásával, valamint ez év októberében egy új Vajda-kiállítás nyílik a Vajda Múzeumban.

A Városházán tartott egyeztetés résztvevői, mintegy ötven szentendrei polgár, a polgármester és a múzeumi vezetés egyetértett abban, hogy a tanácskozás legnagyobb eredménye az a közös felismerés, hogy amit eddig teherként érzékeltek, arra mostantól lehetőségként tekintenek. Ez a szemléletváltás az egész város, az itt élők és az ide látogatók jövőjére vonatkozóan pozitív változásokat eredményez.

A város és a múzeumi vezetés a Vajda, majd az Anna-Ámos, valamint a Barcsay múzeumokat – az anyagi lehetőségekhez igazodó ütemezéssel – ismét megnyitja és működteti.

 

Fülöp Zsolt                         Erdész László galériatulajdonos

polgármester             a nyílt levél megfogalmazóinak képviseletében