2022. december 1., 17:59
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Közmeghallgatást tartott Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete november 30-án a Városházán. A kérdésekre, felvetésekre a helyszínen válaszoltak a város vezetői, illetve egyes kérdésekre írásban, 15 napon belül adnak választ. A közmeghallgatás a város hivatalos közösségi oldalán élőben követhető volt. Az eseményről készülő teljes jegyzőkönyvet – benne az előzetesen írásban és a helyszínen megfogalmazott kérdésekkel és válaszokkal – közzétesszük.

A közmeghallgatás képviselő-testületi ülés keretében történik. A testület tagjai határozatképes számban megjelentek az eseményen, amelyen részt vettek a Polgármesteri Hivatal irodáinak és az önkormányzati cégeknek a vezetői is. A közmeghallgatáson a lakosság és a civil szervezetek a helyi közügyeket érintő kérdéseket és javaslatokat fogalmazhattak meg. A város szervezeti és működési szabályzata a közmeghallgatás időtartamát legfeljebb három órában határozza meg, a megjelentek egy alkalommal, legfeljebb öt percben szólalhattak fel.

A közmeghallgatáson a felszólalók sorra elmondták kérdéseiket, felvetéseiket. Ezek közül azokat, amelyekre azonnal választ tudtak adni a város jelenlévő vezetői, a helyszínen megválaszolták, amelyek megválaszolásához időre van szükség, azokra a kérdezők 15 napon belül, írásban kapnak választ.

A közmeghallgatáson egyebek mellett szóba került az állomás környékén működő kisboltok megközelítési nehézségeinek és a Spar leégése óta hiányzó áruház pótlásának kérdése. Az egyik lakos felhívta a figyelmet arra, hogy a Szegedi utcai játszótérnél a Bükkös-patak medrében rendszeresen nagy méretű műanyag gyerekjátékokat látni, valamint a SZEI szakrendelőinek telefonos elérhetőségével szemben fogalmazott meg kifogást. Utóbbi kérdésre reagálva Dublinszki-Boda Péter, a SZEI vezetője elmondta: ha a szakrendelőben dolgozók betegellátás közben nem tudják felvenni a telefont, akkor a recepció veszi át a vonalat és segít a páciensnek. Továbbá azt kérte, hogy aki teheti, a hét második felében telefonáljon, mert tapasztalataik szerint akkor kevesebb hívás érkezik a rendelőintézetbe. A kukák ürítése során lehulló és helyszínen hagyott hulladék jelenségét panaszolta egy másik hozzászóló. Mandula Gergely, a Városi Szolgáltató vezetője biztosította a kérdezőt, hogy utánajár a panasznak. A közmeghallgatás néhány résztvevője szerint Szentendre polgármestere országos politikai kérdésekkel foglalkozik a helyiek helyett, példaként említették a szentendrei tanárdemonstrációkon való részvételét. Fülöp Zsolt válaszában hangsúlyozta: nem az követ el hibát, aki egy problémára rávilágít, hanem az, aki el akarja fedni azt. Megerősítette: minden olyan rendszerszintű problémával foglalkozni fog a jövőben is, amely a szentendreiek életét is meghatározza, ilyen probléma Magyarországon az oktatás, melynek nem a tanárok méltatlanul alacsony fizetése az egyetlen válságtünete és ilyen súlyos, megkerülhetetlen kérdés az önkormányzatiság leépítése is.

A közmeghallgatás jegyzőkönyvét az írásban előre beküldött és a helyszínen elhangzott kérdésekkel, valamint a rögtön megadott és az írásban születő válaszokkal együtt tizenöt napon belül közzétesszük a város hivatalos honlapján.

A november 30-i közmeghallgatáson feltett kérdésekre adott válaszok ITT olvashatók.

A közmeghallgatás rögzített élő adása (9 perc 11 másodperctől kezdődően) >>>

Adatkezelési tájékoztató a 2022. november 30-i közmeghallgatással összefüggő adatkezelésről >>>

FOTÓ: Isza Ferenc