2015. november 27., 11:20
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

közmeghallgatás1A november 23-án megtartott közmeghallgatás nagy érdeklődés mellett zajlott a Városháza dísztermében. A délután 5 órától fél kilencig tartó fórumon részt vettek a város vezetői, az önkormányzati képviselők, a csatornatársulás vezetői, a polgármesteri hivatal dolgozói, a rendvédelmi szervezetek vezetői is, így a felvetett témákban szakemberektől kaptak választ a szentendreiek.

Verseghi-Nagy Miklós polgármester rövid bevezetőjében az elmúlt egy év munkájáról számolt be. Elmondta, hogy a város stratégiája három fő pillére épül: az épített környezet fejlesztésére, a szolgáltatások minőségének javítására és a közútépítésre.

Kitért a közelmúltban történt és jelenleg is zajló építkezésekre. Az önkormányzat négy önkormányzati iskolát újított fel, új óvoda épült az Egres úton, négy közintézmény energetikai korszerűsítése zajlik. Előrelépésről számolt be a városüzemeltetési szolgáltatások fejlesztése terén is: javult a köztisztaság, az ügyfélszolgálat a korábbiakhoz képest gyorsabban, precízebben működik. Interaktívabbá vált a kommunikáció, a lakók több csatornán tudnak véleményt mondani. A város kulturális életének kapcsán megemlítette a sikeres fesztiválokat és Teátrum-programsorozatot, melyek következtében nőtt városunkban a vendégéjszakák száma. Elmondta, hogy sok feladat áll még előttük, ezek mielőbbi megoldása érdekében évente 100 millióval növelik a fejlesztésekre fordítható költségkeretet.

Csatornázás

Városunkban jelenleg kiemelt projekt a dunakanyari csatornázás, ezért a fórum elején a beruházás problémáiról esett szó. A lakók hozzászólásából kiderült, hogy sok utcában szinte lehetetlen a közlekedés, az autók rendszeresen fennakadnak, tönkremennek, eső esetén a házak megközelíthetetlenek. Az egyik lakó szerint jobban össze kellett volna hangolni a munkát: nem egyszerre lezárni az összes felvezető utat. Bővebb tájékoztatást kértek a bekötések módjáról, illetve arról, hogyan lehet utólag csatlakozni a társuláshoz.

Csepregi András építésvezető elmondta, hogy a csatornavezeték építését december első hetére befejezik, december közepére a téli közlekedésre alkalmas lesz a terület. A munka csúszását az okozta, hogy a vízjogi engedélyeket későn kapták meg, illetve nehezen lehetett vállalkozókat találni, mert az országban most nagyon sok pályázati beruházás zajlik. A biztosítótársaságnak már bejelentették a jelzett kárigényeket. Az útlezárásokat a késői kezdés indokolja, mert a határidő véges, minél előbb be kell fejezni a projektet. A bekötések terveztetését december 10. után lehet elkezdeni.  (Csepregi Andrást a csatornázással kapcsolatos kérdésekkel e-mailben lehet keresni: csepregi.csatorna@hid.hu ). A törvényerejű rendelet szerint a használatba vételi eljárás után – tehát miután a DMRV átveszi a közművet –, a lakóknak egy év áll rendelkezésre a rákötésre, amelyeket a DMRV bonyolít majd.

Bornemisza Miklós projektvezető emlékeztetett rá, hogy a projekt három elemből állt: elsőként a szennyvíztelep bővítése történt meg, amelyet november 15-én adtak át. A szigeti településeken már befejeződött a csatornázás, és megkezdték a műszaki átadást, ott már a papírmunka van csak hátra, illetve zajlanak az úthelyreállítások. Nálunk, a parti oldalon – Szentendrén, Leányfalun, Tahiban –december 15-i határidővel zárulnak a csatornázási munkálatok, és december végéig az utolsó számlával is el kell számolniuk a kivitelező cégeknek. Az utólagos bekötések kérelme esetén minden egyes igényt megvizsgálnak, hogy műszakilag lehetséges-e a gerincvezetékre való csatlakozás, és kérték a lakókat, hogy minél előbb regisztráljanak ennek érdekében Szűr Tímeánál, a DCSVT elnökénél: szurtimea@gmail.com.

Környezetszennyezés

Egy felszólaló szerint a Fehérház előtti csapadékáteresztőből kijut a szennyvíz, és felhívta a figyelmet, hogy a Bükkös-patakba sárga, kemény habzású lé folyik. Szerinte valahonnan fekáliát is engednek a Dunába. A DMRV képviselője elmondta, hogy a szennyvízátemelő megépítését – amely a szennyvizet a telepre továbbítja – nemrégiben befejezték, és mivel zárt rendszerről van szó, kizárt, hogy szennyvíz jusson ki belőle. A polgármesteri hivatal zöldreferense elmondta, hogy a katasztrófavédelem munkatársai mintát vettek a habzó folyadékból, de a vizsgálat nem mutatott ki szennyeződést.

Köztisztaság

A lakók kérték a Hamvas Béla úton lévő szelektív gyűjtőszigetek áthelyezését. Felhívták a figyelmet, hogy szeméthegyek vannak az Ipar utcában, a Dera-patak mellett. Felmerült, hogy a Bükkös-parti buszmegállóba több szemetes-edényre lenne szükség. Az ipartelep közelében lakók szerint a telep felől rendszeresen bűz jön, ablakot sem tudnak nyitni.

Közlekedés

Sok kérdés hangzott el a kátyúzás ütemezésével kapcsolatban, illetve felvetették, hogy a város pályázzon belterületi utak fejlesztésére, mert ehhez már állami segítség szükséges. Javasolták még, hogy a város terveztesse meg a 11-est elkerülő utat, hogy pályázati lehetőség esetén rögtön tudjon lépni. A lakótelepen élők kérték a Hamvas Béla út egyirányúsítását. A Szmolnyica sétány rossz állapotban van, és az 1+1 konstrukció nem minden területen jelent megoldást, pl. a Móricz gimnázium környékén sem, mert nem lehet társaságot létrehozni. Jelezték, hogy a Móricz gimnáziumban sok rendezvény van, hétvégén pedig sportesemények, és az autók a Hamvas utcában parkolnak, ahol a lakóktól veszik el a helyet.

A polgármester elmondta, hogy idén 3000 km-nyi útszakaszt kátyúznak, ilyen mennyiségű útjavítás még soha nem volt a városban. Az ún. Vekop-forrást a kerékpárút-fejlesztésre kívánják fordítani.

Közvilágítás

Az ELMŰ képviselőjét arról kérdezték, hogy mikor várható a 11-es útra csatlakozó fő bekötőutakon lévő villanyoszlopok kiváltása földkábellel. Ez az esztétikai látványon kívül azért fontos, mert sok helyen útban vannak, nem lehet elmenni mellettük a járdán. Szóba került még a közvilágítás hiánya Izbégen, a patakparton, illetve a Lázár cár tér és Bogdányi utca sarkán álló villanyoszlop rendbehozatala.

A válaszból kiderült, hogy a földkábeleket be kell vezetni a házakhoz, a csatlakozás költségét az ingatlantulajdonosoknak állniuk, ami 150-200 ezer Ft is lehet, az önkormányzatnak pedig a közvilágítás kiépítését kell megoldania. A több partnerrel való egyeztetés után lehet csak tervezni az oszlopok lebontását.

Településfejlesztés

Egy felszólaló szerint a településfejlesztési koncepcióban belterületbe vonások vannak, amit már nem bír el a város infrastruktúrája, illetve az Egres úti óvoda alatti terület intézményi területként van feltüntetve, ami azt jelenti, hogy kivonták a belterületi fejlesztési lehetőségekből, miközben a tulajdonosok szerették volna elérni a belterületbe vonást. A polgármester elmondta, hogy nem kívánnak belterületbe vonni üdülőterületeket, ehhez határozottan ragaszkodik a város a vezetése.

Egyéb témák

Egy felszólaló kérte, hogy a különféle fejlesztéseknél vegyék figyelembe a mozgás-, hallás- és látássérültek igényeit is, illetve, nagy szükség lenne egy civil házra, ahol az egyesületek összejöveteleiket, segítő foglakozásaikat tarthatnák.

Egy kérdésre válaszolva a polgármester elmondta, hogy a város elsőfokon megnyerte a pert a Quali-Team Consult Kft. ellen, és 200 milliót ítélt meg a bíróság, másodfokon pedig a teljes perelt összeget, vagyis több mint 500 millió Ft-ot ítéltek meg a város javára.

Szó esett még a közbiztonságról a Templomdomb kapcsán, ahonnan napközben és hétvégenként a fiatalok köveket szórnak a környező utcákba. A lakosság kérte a rendőrség, polgárőrség vagy a közterület-felügyelet segítségét a helyszín ellenőrzésében.

Egy felszólaló a napokban kiadott Városi Rend kapcsán tett javaslatokat a rendeletek még érthetőbbé tételére.

A közmeghallgatáson egyedi eseteket is vázoltak különböző társasházak megoldandó problémáival a megjelentek, kérve az önkormányzat segítségét.

Több felszólalásban is elhangzottak dicséretek, például az ünnepi díszkivilágítás, a 11-es út melletti virágosítás, a köztisztaság érezhető javulása, az óvárosi házak felújítása kapcsán.