2021. március 11., 08:31

A hétvégén a szentendrei háziorvosi praxisokban mintegy 800 embert sikerült beoltani, plusz Szentendre Város Egészségügyi Intézményeiben (SZEI) 90 főt. Változatlanul az utolsó pillanatban értesítik a háziorvosokat arról, hogy milyen vakcinák érkeznek és mikor, illetve hány embert fogad az oltóközpont. Ezek voltak a Helyi Operatív Törzs legutóbbi ülésének főbb témái.

A hétvégén a háziorvosi praxisokban mintegy 800 embert sikerült beoltani, plusz a SZEI-ben 90 főt – tájékoztatott dr. Szoltsányi Gábor háziorvos és Dublinszki-Boda Péter, a SZEI vezetője. – A háziorvosi rendelőben – mivel egyszerre oltott minden orvos – sajnos elég nagy tumultus alakult ki, ami nem szerencsés. A múlt héten többféle vakcinával oltottak, Modernával, Pfizerrel, Sinopharmmal,  a Sinopharm oltóanyagból érkezett a legnagyobb mennyiség.  Az adminisztráció és az értesítések egyre bonyolultabbá válnak, mert már aktuálissá vált sokaknál a második oltás is. A központi tömeges oltásra küldött SMS-ek körüli zavarok jelentősen növelték a háziorvosi praxisokban a telefonforgalmat. Változatlanul az utolsó pillanatban értesítik a háziorvosokat arról, hogy milyen vakcinák érkeznek és mikor, illetve hány embert fogad az oltóközpont. Csak azok szerepelnek a háziorvosoknak megküldött listán, akik regisztráltak, és a lista sorrendjét kötelező betartani.

Az óvodákban az ügyeletet igénybe vevők számától függően jelölik ki, hogy a következő héten mely tagóvodákban szervezik meg a gyermekfelügyeletet, amiről előző hét pénteken tájékoztatják a szülőket. Az Óvoda Központ egyik munkatársának COVID-pozitív tesztje miatt a Szentendrei Járási Hivatala Népegészségügyi Osztály tíz napos rendkívüli szünetet rendelt el. Az intézményben gyermekfelügyelet volt, így két gyermek és a munkatársak kontaktszemélynek minősülnek. Legközelebb gyermekfelügyelet március 22-től lesz az Óvoda Központban. A Szentendrei Városi Óvodák intézményvezetője kéri, hogy minden héten péntek reggel 9 óráig juttassák el a következő heti gyermekfelügyeleti igényeket az ovodakozpont.szentendre@gmail.com  e-mail címre, vagy az Óvodaközpont Pannónia utca 5. szám alatt található postaládába dobják be, mert az étkezést meg kell rendelni.

A bölcsődében az egyik munkatárs COVID-fertőzött lett, ezért egy csoportban rendkívüli szünetet rendeltek el, március 16-ig tart számukra a karantén. Jelenleg 60 gyermek jár bölcsődébe, de a létszám naponta változik. A múlt héten, március 4-ig egy másik csoport volt karanténban.  Kérték a szülőket, hogy ha meg tudják oldani másként a gyermekfelügyeletet, akkor inkább tartsák otthon a gyerekeket. A járványügyi szabályok fokozott betartását kérik. A bölcsőde épületének fertőtlenítését a bölcsőde saját erőből nem tudja megoldani. A Rendészet a létszámleépítés miatt a korábbi, ütemezett rendszerben már nem tudja vállalni az ózongenerátoros fertőtlenítését, oda mennek, ahol valamilyen probléma van.

A Gondozási Központ minden szolgáltatás működik a járványügyi szabályok betartása mellett. A hajléktalanszállón is egyre szabálykövetőbbek a gondozottak, hordják a maszkot. A védőnők szerencsére már be vannak oltva, mert sok az újszülött és ezekhez a családokhoz mindenképpen ki kell menni. Egyébként online konzultációt tartanak, de az újszülötteken kívül is van néhány család, amelyeket muszáj személyesen felkeresni. Az iskolai aktuális gyermekoltások bonyolítása ütemezetten haladt, a tavaszi szünet után folytatódik.

Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény szervezik az “pszichológus online” programot, rövidesen közzéteszik a részleteket. Ismét gyűjtést szervezünk a digitális oktatáshoz szükséges eszközökre , ahogy tavaly tavasszal, mert sok gyereknek nincs megfelelő eszköze a tanuláshoz – mondta dr. Mazán Katalin intézményvezető.

A Szentendrei Kulturális Központ szervezi a március 15. történelmi sétát, az útikalauzt március 10-től a Szentendrei Kulturális Központ oldaláról lehet letölteni. A járványügyi korlátozások miatt március 15-én a városi ünnepség elmarad, a városvezetés, intézményvezetők, képviselők egyéni időpontokban emlékeznek meg hőseinkről a hagyományos, ünnepi helyszíneken.

Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár minden szolgáltatása szünetel, a kollégák többsége home office-ban végzi a munkáját, a többiek az intézményben – betartva a járványügyi szabályokat.

A piacot is üzemeltető Szentendre és Térsége TDM Nonprofit Kft. vezetője, Lőrincz Ágnes szerint változatlanul nagy a tömeg a városban, a mosdónál plusz felügyeletre is szükség volt. A Tourinform ügyféliroda zárva lesz, de a munkatársak dolgoznak.

V8 uszoda fogadja a versenysportolókat, a járvány fellángolása miatt a fiatalabb sportolókat a szülők nem engedik edzésre, így a létszám nagyon változó.  Bármilyen sportágat versenyszerűen űzők, egyesületi igazolással jöhetnek az uszodába.

Városi Szolgáltató NZrt.-nél (VSZ) egy munkatársnál ismét pozitív lett a teszt. Többen home office-ban dolgoznak. A VSZ komoly védelmi erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a humánerőforrás minden esetben rendelkezésre álljon és folyamatosan biztosítsa közszolgáltatásait. A járványhelyzetre kidolgozott legszigorúbb intézkedési terv készen van, szükség esetén azonnal bevezethető. A Városi Szolgáltató szolgáltatási területén felkészült a jelenleginél is súlyosabb járványügyi helyzetre. Március 9-től az ételcsomagokat az ügyeletes intézményekbe szállítják ki. A hulladékudvar nyitva van a járványügyi védelmi szabályok szigorú betartása mellett.  A távfűtésnél az óracseréket és óraleolvasásosakat most szüneteltetik. A vezérigazgató megkérte a kollégákat, hogy kerüljék a személyes kontaktustcsak online meetingen vagy szabadtéri megbeszélésen vegyenek részt.

A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság (SZERI) munkatársai a hétvégén maszkot és szórólapot osztottak, a tapasztalatok szerint az emberek 70 %-a nem visel maszkot. A kirándulók az utcán esznek, isznak, dohányoznak, hogy ne kelljen feltenni a maszkot. Várható, hogy ezen a héten a rendőrség a honvédséggel közösen fokozott ellenőrzést fog tartani a járványügyi szabályok betartatása miatt. A személyes ügyfélszolgálatot felfüggesztették, akiknek a munkaköre lehetővé teszi, azok a kollégák otthonról dolgoznak.