2017. június 22., 13:28
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szentendre Földút Programján belül az idei évben 13 földút újul meg városszerte. Július 3-án kezdődik el a kivitelezés, melyben a Jobbágy, a Klapka György, az Orgona, az Üstökös, a Puskin, a Szamóca, a Muflon, a Galóca, a Kaptató, a Vanília, az Akácfa, a Horgony és a Sellő utca burkolata újul meg. A Járható Szentendréért Programon belül megvalósuló beruházások egyrészt az utak fejlesztéséből, másrészt az útstabilizációs programból állnak, amely a szilárd burkolattal nem rendelkező földutak minőségének javítását célozza.

Szentendrén nagyon sok földút van. Ezek javarészt a város külsőbb területein, az utóbbi évtizedekben lakottá vált területeken jellemzőek, bár a város magjához közelebb is találhatóak még. A földutak addig, amíg csak a kertápolási céllal vagy üdülő jelleggel használt ingatlanok megközelítését szolgálták, egész jól működtek, karbantartás mellett. Az utóbbi években, évtizedekben azonban egyre több állandó lakhatást szolgáló épület jelent meg ezen utak mellett. Ez a korábbiakhoz képest többszörös forgalmat indukál a régi földutakon, mely igénybevétel az eleve kevésbé tartós földutak avulását sokszorosára növeli. Például amíg esős időben az üdülőkhöz, kertekhez menő földutakon nem volt jellemző forgalom, most az állandó lakosság esőben is használja ezen utakat, mely időszakban egyébként is sokkal sérülékenyebbek. Ráadásul a korábbiakhoz képest jellemzőbb a nehezebb, nagyobb kerekű, gyorsabban közlekedő autók megjelenése is ezen utcákban. Mindez egyre inkább használhatatlanná teszi ezen utakat és a karbantartási munkálatok egyre gyorsabban avulnak. Ennek orvoslására indította az önkormányzat a Földút Programot, melynek célja, hogy évről-évre egyre több utca kapjon a korábbi murvás kialakításnál tartósabb, teherbíróbb felületet.

A kivitelezésben érintett 13 utca jelenleg földútként működik, de minősége oly mértékben romlott, ami elkerülhetetlenné tette a stabilizálásukat a lakosság biztonságos közlekedése érdekében. A közlekedésbiztonság érdekében zömmel mart aszfaltos technológiával újulnak meg az útszakaszok, amelyek tartósabbak lesznek a korábbiaknál, és lehetőséget adnak arra, hogy pár év múlva egy záró aszfaltréteggel véglegesíteni lehessen az útfelületeket.

A munkálatok során mart aszfalt és/vagy zúzalék és bitumen emulzióval permetezett réteg létrehozására, szegélykorrekcióra és ahol szükséges, a vízlevezetés képesség fejlesztésére kerül sor.

A nyár végére befejeződik a program, hiszen a kivitelezési fázis mindegyik út esetében igen rövid lesz: átlagban néhány napot vesznek igénybe a munkálatok, melyeket útlezárás nélkül oldalnak meg a szakemberek. A lakosságot az önkormányzat projekttáblákkal és szórólapokkal is tájékoztatja a kivitelezés időpontjáról. A munkálatok a Puskin utcában kezdődnek július 3-án, hétfőn, az utca építése a nagyságára való tekintettel néhány hetet is igénybe fog venni.  A tervek szerint a kivitelező, a B Build & Trade Kft. az időjárás függvényében augusztus végére befejezi a munkálatokat.

 

A kivitelezést a város saját forrásból finanszírozza, a beruházás összköltsége: bruttó 69.420.229 Ft.