2018. március 21., 14:55
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 6 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Egy Szentendre, Bükkös-part menti ingatlan tulajdonosa beépítetlen ingatlanán néhány haszonállatot (tyúk, kacsa, nyúl), valamint néhány kedvtelésből tartott állatot (pl. papagáj) tart, mellyel kapcsolatban legkevesebb 10 éve szinte minden évben lefolytatásra került valamilyen típusú közigazgatási (birtokvédelmi, állattartási, környezetvédelmi, közegészségügyi) eljárás.

A kifogások leginkább az ingatlanon található rendetlenség (környezetszennyezés), az ingatlanon eredő, forrásból származó, összegyűlt, piszkosnak ható, ám kristálytiszta víz, valamint az árnyékos, vizes területen keletkező és az azon folytatott állattartásból eredő, a nagy melegben előforduló kellemetlen szag miatt kerültek benyújtásra.

Előfordult, hogy évente több közigazgatási eljárásra is sor került, azonban ezeknek az eljárásoknak az eredményeként, valamint azért, mert az önkormányzat a szemét elhordása érdekében évente többször is konténert biztosított a lom eltakarítására, mára az ingatlanon nem található veszélyes anyag, semmilyen környezetszennyezés nem valósul meg, közegészségügyi veszélyeket sem tárt fel az ÁNTSZ az elmúlt évek számtalan vizsgálata során.

Az idei évben a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Járási Élelmiszer-ellenőrző és Állategészségügyi Osztályának szakhatósági véleménye még nem áll rendelkezésünkre, azonban a tavalyi évben, hasonlóan a korábbi évekhez is, a szakhatóság a rendelkezésre álló iratokból és a helyszíni szemlén tapasztaltak alapján megállapította, hogy sem a díszmadarak, sem a haszonállatok tartásával összefüggésben nem állapítható meg sem állatkínzás, sem állatvédelmi jellegű, sem állategészségügyi jellegű állattartási szabályok megsértése.

Jegyzői fogadóórán, polgármesteri fogadóórán, ügyfélfogadáson is kaptak tájékoztatást az érintett szomszédok arról, hogy a tulajdonos ellen az ingatlanán található rendetlenség és a meleg időjárás esetén tapasztalható bűz miatt a hatásköri szabályok szerint jegyzői birtokvédelem iránti kérelem alapján eljárás nem folytatható le, ám birtokper bármikor indítható lenne, de erre még nem került sor.

Tájékoztatom a lakosságot, hogy bejelentés nem maradt soha formális eljárás lefolytatása nélkül, minden panaszt szakhatóságok bevonásával vizsgált ki a hatóság, döntéseinket kivétel nélkül szakhatósági  állásfoglalások alapján – megalapozottan – hoztuk meg.

 

Dr. Gerendás Gábor
jegyző