2000. november 2., 10:27
A Szentendrei Rendőrkapitányságon Közbiztonsági Konzultációs Fórumot tartottak a közelmúltban, amit a Rendőrkapitányság vezetője, Krauth Ferenc r. alezredes hívott össze. A rendőri vezetők előadásaikban a járás településeinek közbiztonsági helyzetét elemezték. A fórumon résztvevő Pilis Dániel alpolgármester tájékoztatója és a Szentendrei Rendőrkapitányság 2019. és 2020. évi beszámolója alapján foglaltuk össze a fórumon elhangzottakat.

A bűncselekmények száma csökken a járásban
– Évek óta tartó általános tendencia a bűncselekmények számának csökkenése a járásban, de 2020-ban mind a csalások, mind a sikkasztások számában drasztikus növekedés volt tapasztalható. Jelentősen növekszik az online bűncselekmények száma. Az online bűnözésben az esetek egy részében közvetlenül a pénz kicsalása, más esetekben bankkártya vagy online banki adatok megszerzése a cél. Egyre gyakrabban fordulnak elő a jogosulatlanul megszerzett céges és egyéb adatokra épülő csalások is.Járási közbiztonsági statisztika

  • A pandémia alatt növekedtek a fiktív web-áruházakhoz, hamis online apróhirdetésekhez kapcsolódó többnyire kisebb értékű jogsértések.
  • A járvány alatti bezártság kedvezett a „romantikus csalásoknak”, a csaló társkereső, randioldalaknak is.
  • A súlyos online bűnözési ügyek felderítésében – pedofília, terrorizmus, kriptovalutával kapcsolatos csalások, pénzmosás – hatékony nemzetközi együttműködés van kialakulóban a rendvédelmi szervek között.
  • A csalások között gyakori az idősekkel szemben elkövetett bűncselekmények, különösen az unokákra való hivatkozással. Az „unokázós” csalókat egy széles körű felderítési akció során – amelyben a nyugdíjas szervezetektől sok segítséget kapott a rendőrség – sikerült felszámolni.
  • A sikkasztásnál a legjellemzőbb formák: valamilyen munka elvégzésére felveszik az előleget, de a munkát nem végzik el és utolérhetetlenné válnak, vagy a cégek egyes alkalmazottai a cég eszközeit, más munkatársait jogosulatlanul használják egyes munkák elvégzésére.

A szabálysértési eljárások növekedése
– A járásban a szabálysértési eljárások száma jelentősen növekedett, ezek közrend elleni, közlekedési, járványügyi, veszélyhelyzeti ügyek voltak, az emelkedésben a pandémia miatt bevezetett szabályok megsértése, illetve a helyszíni bírságok játszottak szerepet.

  • 2020. március 1-étől a rendőrséghez került az általános szabálysértési hatósági jogkör, így a köztisztasági szabálysértéssel kapcsolatos eljárásokat is az illetékes rendőrkapitányság folytatja le, ami a szigorúbb szankcionálást is jelent.

A kábítószerrel való visszaélés
– A kábítószerrel való visszaélés súlyosabb esetei (kereskedelem) a régió déli részére jellemzőbb. Szentendrén is növekedett a közterületeken elkövetett bűncselekmények között a kábítószer birtoklás és használat, de ebben közrejátszik az is, hogy egyre több szer kerül a tiltottak listájára.

A kiskorúak rovására elkövetett bűncselekmények
– A fórum előadói szerint a kiskorúak rovására elkövetett bűncselekményekben közrejátszik az is, hogy nem elég szoros a rendőrség kapcsolata a családvédelmi intézményekkel, civil szervezetekkel. A lakossági bejelentésekben a jog ismeretének hiánya is tapasztalható, vagy olyan esetekben jeleznek, amikor a rendőrség nem léphet közbe, vagy már túl későn érkezik a bejelentés.

Közlekedésbiztonsági helyzet
– A közlekedésbiztonsági helyzetet tavaly kedvezően befolyásolta a kijárási korlátozás, mert lényegesen kevesebben tartózkodtak, közlekedtek közterületen. A személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek okai között első helyen a megengedett legnagyobb sebesség túllépése szerepel, azt követi az elsőbbségi jog meg nem adása, harmadik helyen a követési távolság be nem tartása és Szentendrén a kanyarodás szabályainak megsértése áll.

  • A járásban jelenleg kevés sebességmérésre kijelölt hely van, ezek számát és a sebességméréshez szükséges eszközök számát is növelni kell.
  • Szentendre városvezetése gyűjtést kezdeményezett, hogy a járás települései közösen biztosítsanak forrást egy mozgó járműből is használható mobil sebességmérő eszközre.

közlekedési balesetek
– A rendőrkapitányság engedélyügyi feladatkörébe tartozik a lakott területen megjelenő és kárt okozó vad kilövésének engedélyezése is. Az önkormányzati bejelentés ellenőrzése után adják ki az engedélyt.

A városban csökkenő tendenciát mutat a bűncselekmények száma
– Szentendrén az elmúlt tíz évben egyértelműen csökkenő tendenciát mutat a regisztrált bűncselekmények száma, miközben a lakosság száma folyamatosan növekszik, vagyis a bűnügyi fertőzöttség csökken.

  • A kiemelten kezelt bűncselekmények száma 2019-hez képest növekedett Szentendrén, ami teljes egészében a lopások számának növekedéséből fakad.

Bűncselekmények száma Szentendrén

A Szentendrei Rendőrkapitányság közterületi szolgálati létszáma csökken
– Annak ellenére, hogy a Szentendrei Rendőrkapitányság közterületi szolgálati létszáma 2019-hez képest 13 százalékkal csökkent, a közterületi szolgálati óraszám azonban csak 4 százalékkal, vagyis a hiányzó létszámot sikerült szolgálati átszervezéssel és túlmunkával biztosítani. A létszámhiánnyal küzdő kapitányságot a koronavírussal kapcsolatos feladatok is terhelték, sok száz kontaktkutatást és sok ezer hatósági házikarantén ellenőrzést kellett végrehajtani.  (Szentendrei Rendőrkapitányság illetékességi területe: 13 település mintegy 80 ezer lakossal.)
Szentendrei Kapitányság létszám

A grafikonok forrása: Szentendrei Rendőrkapitányság 2019. és 2020. évi beszámolója