2020. május 6., 13:47

Május 4-én hétfőn újabb szigorítást tartalmazó kormányrendelet lépett életbe a járványhelyzetben. A vásárlási idősávok és a létszámkorlátozás mellett már a maszkviselés is kötelező a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön.

Május 4-én megkezdődött a koronavírus elleni védekezés második szakasza: vidéken enyhített a kormány a kijárási korlátozásokon, a fővárosban és Pest megyében – így Szentendrén – azonban továbbra is érvényben vannak az eddigi szabályok, és további szigorítások is életbe léptek.

Hétfőtől kötelező arcmaszkot vagy az orrot és szájat eltakaró sálat, kendőt viselni az üzletekben és a piacokon is. valamint a tömegközlekedési eszközön. A futároknak, taxisoknak nem kötelező, de ajánlott a maszkviselés.

Érvényben maradtak a vásárlási idősávok, és kötelező legalább másfél méteres távolságot tartani másoktól.

Míg a többi megyében nyitva tarthatnak az üzletek, a vendéglátóhelyek kerthelyiségei, teraszai, a strandok, a szabadtéri múzeumok és az állatkertek, addig Pest megyében az erre vonatkozó korlátozások még érvényben vannak.

A szolgáltatások (például a fodrászat, kozmetika) működhetnek, de azt kérik a szolgáltatás nyújtóitól és igénybe vevőitől, hogy fokozottan tartsák be a higiéniai szabályokat.

Az egészségügyben a központi rendelkezések szerint fokozatosan újraindulnak a szakrendelések. Szentendrén a  SZEI rendelésein továbbra is a járványidőszakban eddig megszokottak szerint látják el az egyes eseteket, a pontos rendelési időkről és az egyes szakrendelések elérhetőségéről a rendelőintézet honlapján találhatnak részletes információt.

Fokozatosan újraindítja szolgáltatásait a Városi Szolgáltató is, ezekről a városi honlapon ad majd hírt az önkormányzat.

Városunkban szigorú szabályozás mellett május 6-án szerdán újra kinyitott a Bükkös-parti piac. A szabályozásról itt olvashatnak részletesen.

A kijárási korlátozások szabályainak betartását a rendőrség és a helyi szervek is ellenőrzik. Megszegésük miatt ezres nagyságrendben indult eljárás országosan. Szentendrén eredményes volt a hétvégeken bevezetett behajtási korlátozás, egyre kevesebb szabályszegőt kellett figyelmeztetni a városi rendészeknek.