2020. március 13., 15:50
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A koronavírus veszélyhelyzet miatt helyi önkormányzati intézkedésekről döntöttek a szentendrei Városházán.

A Kormány 2020. március 11-én rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett ki a koronavírus tömeges terjedésének megelőzésére. Ennek értelmében a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartása tilos. Távoktatást vezettek be a felsőoktatásban, megtiltották a külföldi osztálykirándulásokat, felfüggesztették a Határtalanul programot. A szlovén és az osztrák határon a visszaállították a határellenőrzést. A lejáró személyi okmányok megújítása a veszélyhelyzet fennállása alatt nem szükséges.

A kihirdetett központi intézkedésekről itt számoltunk be részletesen.

Az önkormányzat a veszélyhelyzet kihirdetése után lemondta a március 15-ei ünnepi programokat.

A veszélyhelyzet kihirdetését követően a városházán egyeztetést tartottak az önkormányzat és a veszélyhelyzeti eljárásrendben érintett szervezetek, intézmények vezetői. A városi közszolgáltatások, az egészségügyi ellátás, a közrend és közbiztonság biztosítása érdekében a városvezetés, együttműködve a hatóságokkal a koronavírus-veszélyhelyzet alakulásának megfelelően gondoskodik a hatáskörébe tartozó intézkedések végrehajtásáról.

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere az alábbi veszélyhelyzeti intézkedésekről döntött 2020. március 13-án:

 • A Polgármesteri Hivatal változatlan ügyfélfogadási renddel áll a város polgárainak rendelkezésére március 16-20. között. Kérjük azonban, hogy a személyes ügyintézés lehetőségét csak kifejezetten indokolt esetben szíveskedjenek igénybe venni. Amennyiben a járványügyi helyzet azt indokolttá teszi, úgy március 23-tól sor kerülhet az ügyfélfogadás korlátozására is a Hivatalban.
 • A Városi Ügyfélszolgálat is változatlan időkeretben fogadja ügyfeleit, azonban itt is az a kérés, hogy csak a sürgős, ügyintézést igénylő esetekben keressék fel kollégáinkat.
 • Az iskolák, óvodák, bölcsődék a kormányzati döntés alapján nyitva tartanak, a városvezetés, együttműködve a tankerülettel, változás esetén késlekedés nélkül intézkedik és tájékoztat mindenkit. Mindazonáltal azt ajánljuk, akinek nem muszáj, ne vigye gyermekét bölcsődébe, óvodába.
 • A Gondozási Központ (március 16-27-ig) felfüggeszti a nappali ellátást. Aki igényli, annak házi gondozást, illetve szociális étkeztetést biztosítanak házhoz szállítással.
 • A V8 Uszoda és Szabadidőközpontban felfüggeszti működését az uszoda és wellness részleg, a bowling és biliárd terem, a V8 Fitnesz, valamint a Konferenciatermek sem fogadnak vendégeket. A V8 épületében lévő kereskedelmi egységek továbbra is üzemelhetnek.
 • A Városi Szolgáltató NZrt. változatlanul üzemelteti a közszolgáltatásokat.
 • A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban felfüggesztik a rendezvényeket és a tanfolyamokat, a könyvtár azonban változatlan szolgáltatásokkal továbbra is a szokásos rend szerint tart nyitva.
 • A P’art Mozi működését felfüggesztik.
 • A Tavaszi Fesztivál valamennyi programját törlik.
 • A Duna Parti Művelődési Ház programjait, foglalkozásait felfüggesztetik.
 • A Szentendre és Térsége TDM Nonprofit Kft. és a Tourinform Iroda rövidített nyitva tartással üzemel.

A fenti összehangolt intézkedéssorozat célja, hogy a járvány szélesebb körben történő elterjedését megakadályozzuk. Kérjük a lakosság megértését és együttműködését, a jelenlegi és az esetleges jövőbeni korlátozó rendelkezések betartását a polgárok egészségének megóvása, a járvány terjedésének megakadályozása, megfékezése érdekében.

A fenti rendelkezések 2020. március 15-étől visszavonásig érvényesek.

Köszönjük az együttműködést!                                                                               Fülöp Zsolt 
                                                                                                                               polgármester

A városvezetés arra kéri a helyi kisvállalkozókat, hogy a bevételkieséssel kapcsolatos észrevételeiket az Iparkamaránál tegyék meg.