2015. április 24., 14:12

Párbeszéd plakát BodaÁprilis 21-én a Pannónia Étteremben rendeztek fórumot a 2. körzet lakóinak a Párbeszéd Szentendréért elnevezésű konzultációsorozat keretében, ahol Verseghi-Nagy Miklós polgármester és Boda Anikó képviselő válaszoltak a lakók kérdéseire.

A szokott menetrend szerint először a polgármester ismertette a kérdőíves konzultáció eredményét és az ennek alapján készülő városstratégiát, majd Boda Anikó rövid áttekintést nyújtott a megválasztása óta terjedő időszakról. Mint mondta, választások idején a kampánycsapattal hat hétig járta a körzetet, így volt alkalma megismerni a városrészi problémákat, melyek közül a legégetőbbek: a 11-es út melletti terület rendezetlensége, az utak és járdák rossz állapota, a közösségi terek elhanyagoltsága. A megismert problémák alapján a következő célokat tűzte ki: a 11-es út rendbetétele, virágosítása, ápolása; az utak, járdák állapotának javítása; a Dera-patak környékének rendezése (a meder és a zsilip takarítása); a buszvárók rendbehozatala.

A tervek közül néhány már megvalósult: például a virágtartókba virágokat ültettek, melyeket közösen ápolnak a lakókkal; 80 méter hosszú tulipánágyást telepítettek a 11-es út mellett, elkezdték a padka takarítását, a gömbakácokat szakszerűen megmetszették, elbontottak egy beton hirdetőoszlopot, illetve rendbetettek egy buszvárót is, ülőalkalmatosság került két buszváróba is.

Idén a Városkaputól a HÉV-állomásig muskátlikkal fogják díszíteni a lámpaoszlopokat.  A szükséges kátyúzásokon kívül a Möller utcában szeretné a képviselőasszony a  járda- és útépítés megoldani. A képviselő-testület már meghirdette az 1+1 útépítési pályázatot, s a Gyöngyvirág utcai lakók már jelezték, hogy szeretnének részt venni a programban. Folyamatban van a Stromfeld és a Liliom utca közötti kis háromszög terület közösségi térré tervezése.

Kérdések és válaszok

Közlekedés

A lakosok közül többen javasolták a vízelvezető árkok lefedését, ami biztonsági és parkolási szempontból is jó lenne. Érdeklődtek, hogy az önkormányzat mikor és mennyi utat tud építeni, illetve kérték, hogy a felújításból kimaradt utcák gödreit legalább murvával töltsék fel. Kérték az Irányi utcában lévő fekvőrendőrök elbontását, vagy szabályos méretűvé alakítását. A közlekedéssel kapcsolatban jelezték, hogy Budapest felöl nincs szinkronban a zöldhullám, és nehézséget jelent, hogy nem lehet balra nagy ívben kanyarodni Pannóniára. Szerintük az Akadémia előtti buszmegálló jobb helyen lenne a Lidl előtti területen, mert eső idején az autók felcsapják a vizet az ott várakozókra.

A polgármester szerint zárszámadás után tudják megmondani, hogy marad-e pénz be nem tervezett új út építésére, mert jelenleg nincs rá keret. Javasolta a lakóknak az 1+1 útalapban való részvételt, ami 50%-os hozzájárulást igényel a lakosok részéről. Az új utak építésekor prioritást élveznek a gyűjtőutak, és bár érthető elvárás, hogy minden út legyen aszfaltozva, de több évtizeded lemaradást kell az önkormányzatnak ledolgoznia, ezért türelmet kért a lakóktól. Elmondta, hogy a közlekedési munkacsoport a fekvőrendőr helyett más típusú forgalomlassító eszközt támogat, pl. szlalomos megoldást. Tárgyalás folyik a Közúttal a zöldhullám újratervezése ügyében, a balra nagy ívben kanyarodáshoz viszont új sávot és lámpát kellene létrehozni, amire nincs hely. Hozzátette, hogy az önkormányzat közlekedési szakembere foglalkozni fog Pannónia-telep közlekedésével is.

A Lidl terület magánterület, csak az ő beleegyezésükkel és jóváhagyásukkal lehetne oda a buszmegállót áttelepíteni.

Köztisztaság

A lakók szerint a nyitott esővíz-elvezető megépítése óta a házak felé folyik a víz, nagy eső esetén megtelnek a pincék, valószínűleg a tavakból átszivárgó víz miatt. Megoldás lehet az elvezető árkok takarítása, mert akkor a víz lefolyna a Dera-patakba. Javasolták, hogy az ároktakarítás során keletkezett hulladékot a Városi Szolgáltató szállítsa el, úgy, mint a szelektív hulladékot. Kérték, hogy az önkormányzat tegyen valamit a Bükköspart 74. alatti rendezetlenség felszámolására. Javasolták a zöldhulladék égetési időintervallumának szűkítését, mert elviselhetetlen füst van még szombaton is.

A polgármester elmondta, hogy az ingatlan tulajdonosát már többször felkérték saját területének rendbetételére, sőt az is előfordult, hogy önkormányzati költségen szállították el a lomot. Az ÁNTSZ vizsgálata nem talált szabálytalanságot. Szerinte a zöldhulladék égetésére jelenleg is rövid idő áll rendelkezésre, ezt már nem lehet kurtítani.

Játszótérlezárás, szúnyogirtás, lőtér

A játszótér lezárásával és az átjárás megszüntetésével kapcsolatos kérdésekre Fenyvesi Péter, az érintett társasház közös képviselője válaszolt. Elmondta, hogy a lakótelepet a honvédség építette, de a lakások ma már magántulajdonban vannak, a társasházat körbevevő terület pedig osztatlan közös tulajdon, melyre a játszóteret a lakók saját pénzükön építették. A társasház közgyűlése határozott úgy, hogy kerítéssel veszik körbe a társasházat saját védelmük érdekében, a tolvajok és a garázdák ellen.

A kérdésre, hogy lesz-e szúnyogirtás Pannónián, a polgármester igennel válaszolt. A környező települések is tőlünk rendelik meg az irtást, így biztos elrepül ezen a területen is a gép.

Többen kifogásolták az akadémia lőterének zajterhelését, szerintük nem lehet lőteret üzemeltetni ilyen közel a lakókörnyezethez. A polgármester elmondta, hogy a zajmérés szerint nagyobb a 11-es út zajterhelése, mint a lőtéré, ugyanakkor igyekeznek a lakossági kéréseknek megfelelni a lőtéri használat során.

Szóba került még a szigetmonostori híd és a szovjet laktanya ügye is. A polgármester elmondta, hogy a híd kapcsán nincs új fejlemény, egyelőre nem épül meg. Az orosz laktanya ügyében pedig tárgyalnak a tulajdonos Nerek Alapítvánnyal egy esetleges ingatlancseréről.

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
csü 07

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
csü 07

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.