2016. december 12., 08:59
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az év végén két, szentendrei kötődésű könyvet, egy mesekönyvet és egy szakácskönyvet is bemutattak az alkotók Szentendrén. A kiadványok a Szentendre és Térsége TDM gondozásában jelentek meg, és december 10-től már elérhetők a Tourinform irodában, a Parti Medvében és a Fő téri Líra könyvesboltban.


Hurrá, Szentendre!

Mit játszottak egykor az itt lakó római kori gyerekek? Mit árultak a Fő téren a középkorban? Hogyan kell gibanyicát sütni? És mi vagy kicsoda az a Dodola?
A F.Ü.G.E. IdőUTAZÁSI Iroda munkatársaitól mindezt megtudhatjuk. May Szilvia és Pikler Éva könyve gyerekeknek és felnőtteknek is nélkülözhetetlen olvasmány a szentendrei barangoláshoz! A kalandok és játékok között ugyanis sok-sok információ és érdekesség olvasható Szentendréről, sőt még egy bakancs-, azaz tornacsukalistát is kapunk mindarról, amit feltétlenül ki kell próbálni mindenkinek a városban.


Szentendre a konyhában

„Élete során sok helyen megfordul az ember. Külföldön, itthoni tájakon, szebbnél szebb helyeken, városokban. Az első napok varázsa magával ragadó, élménydús, sok mindent feledtet. A következő napok azonban ráébresztenek arra, hogy van egy város, ahol élünk, ami egy gyöngyszem, amit magunkban hordozunk, minden kockakövét, sikátorát, templomát ismerjük, szeretjük, és pár nap elteltével látványukat hiányoljuk. Ez az érzés köt össze mindannyiunkat, ezért vagyunk mi Szentendreiek. A mi városunknak vonzereje, illata, egyénisége és íze van. Íze illetve ízei, melyeket elődeink, az a sokféle nemzetiség hagyott ránk, akik itt éltek. Ezeket az ízeket mutatja be, erre hívja fel a figyelmünket ez a könyv. Ha valaki a régi, hagyományos, autentikus recepteket keresi, az kissé csalódott lehet, mert a könyv ennél tovább lépett. A fejlődés mindenhol érezhető, nyomon követhető, miért lenne ez másképpen az étkezés terén? Az ételek új köntöst kaptak, vidám, lendületes képi megjelenítéssel. Azonban ennél több is felfedezhető. Láthatóvá, érezhetővé válik az alkotó ember, a szeretettel, érzékiséggel töltött képi világ, és az alkotó kéz. Azt hiszem, ez a könyv inkább valaminek a kezdetét jelentheti, mintsem egyszeri megjelenést, figyelemfelkeltést. Vegyük fel ennek a kezdeményezésnek a fonalát, és gombolyítsuk tovább! Kutassunk fel és kínáljunk több helyi gasztronómiai érdekességet, fedezzünk fel és használjunk több környékbeli alapanyagot! Van felelősségünk és kötelezettségünk. Adjunk lehetőséget, hátha lesz valaki 100 év múlva, aki visszatekint a múltba, mint ennek a műnek alkotói, legyen neki is miből merítenie, és hasonló színvonalas könyvet alkotni. A gasztronómiai kultúránk nemzeti identitásunk elengedhetetlen része, feladatunk, hogy ápoljuk és valós értékekkel gyarapítsuk!”

Vomberg Frigyes
elsősorban szentendrei, másodsorban gasztronómus, a hazai Bocuse d’Or csapat irányítója


A Szentendre a konyhában és a Hurrá, Szentendre! című könyvek sajtó- és közönségbemutatóját december első hetében tartották Szentendrén. A könyvbemutatókon a szakácskönyv receptjei alapján készült kóstolóval fogadták a vendégeket a szakácskönyv szerzői:  Nagy Luca, Botos Karolina és Hidegkuti Dorottya. A kiadványok a Szentendre és Térsége TDM gondozásában jelentek meg, és december 10-től elérhetők a Tourinform irodában, a Parti Medvében és a Fő téri Líra könyvesboltban.