2018. június 28., 20:28
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 6 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Június 28-án került sor a megújult „Érted” Hajléktalanokat Ellátó Menedékhely ünnepélyes átadására, ahol mostantól – a felújításnak és az új berendezésnek köszönhetően – modern, higiénikus körülmények között tudják fogadni a rászorulókat. A menedékhely működtetését, beleértve a nappali és az éjszakai ellátást is, idén május elsejétől a Gondozási Központ vette át új szakfeladatként a Magyar Vöröskereszttől. A felújítás és a vezetőváltás következtében több változás is történt a szálló üzemeltetési szabályaiban.

Előrelépés a hajléktalan-ellátásban

Kecskésné Sipos Andrea intézményvezető az ünnepélyes átadón köszönetet mondott a városvezetésnek az épület felújításáért és az eszközök biztosításáért, Vincze Viktóriának a koordinációban nyújtott segítségért, illetve a hajléktalanoknak a felújítás alatt nyújtott türelméért. Mint mondta, ősztől szeretnék bővíteni a krízisidőszakban ellátott gondozottak számát, melyhez most már minden feltétel adott.

Verseghi-Nagy Miklós polgármester örömét fejezte ki, hogy városunkban gondoskodni tudunk a rászorulókról, és nemcsak a törvényi kötelezettségnek megfelelően, vagyis a nappali ellátás biztosításában, hanem ezen túlmutatón az éjszaki ellátást is biztosítani tudjuk. „Bízom benne, hogy a felújítással előrelépés történt a hajléktalan-ellátásban. Tudom, hogy jó kezekbe került az intézmény, és a városvezetés számára nagyon fontos, hogy a hajléktalanok komfortos, kulturált és méltó körülmények között éljenek. Szentendre Városa példát mutat a nehezebb sorsúakról való gondoskodásban, akiknek megsegítésére jótékonysági akciókat is rendszeresen szervezünk – zárta beszédét a polgármester.

Változások a szálló működésében

A felújítással egyidejűleg az üzemeltetési szabályok is megváltoztak. A szálló reggel 9-től 15 óráig, illetve 17 órától reggel 7-ig áll a hajléktalanok rendelkezésére, a 2-2 órás szünetben kerül sor a fertőtlenítő nagytakarításra és a szellőztetésre.

A szállóban minden rászorulót szívesen fogadnak, azokat is, akiknek csak tisztálkodásra vagy ruhamosásra van igényük. Főtt ételek készítésére nincs lehetőség az épületben, az ellátottaknak kenyeret, péksüteményt és konzervet tudnak adni, melyekhez egyszer használatos evőeszközöket használnak. Havi foglalkoztatási tervet alakítottak ki, és kultúrporgramokat is szerveznek, úgy, mint az idősek klubjában.

„Kicsit katonás, fapados rendszerrel működünk. Bőven vannak szabályok, de erre szükség is van, mert átmeneti szállásról van szó, és nem az a cél, hogy a gondozottak itt éljék le az életüket. Munkatársaimmal mindent megteszünk azért, hogy a gondozottak munkát találjanak, és minél hamarabb kikerüljenek a szállóról – mondta Kecskésné Sipos Andrea intézményvezető.