2015. május 1., 20:06

A Visegrádi-hegység egyik legnépszerűbb túraútvonala, a Thirring-körút a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Magyar Turista Egyesület összefogásának köszönhetően ismét megnyílt a kirándulók előtt. Így az enyhe időjárás beköszöntével már az összes Dobogókőről elérhető útvonal látogatható.

Az elmúlt hónapokban számos látogató érdeklődött már a Parkerdőnél arról, hogy mikor lesz ismét bejárható a Dobogókő térségében lévő híres Thirring-körút. Örömmel közöljük, hogy a természet szeretete ismét civil összefogást tudott kialakítani: a területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészete és a Magyar Turista Egyesület önkéntesek segítségével a téli jégkár után kitakarította és helyreállította a nyomvonalat. A közérdekű munkában az Egyesület mintegy 30 önkéntese vett részt április 25-én, szombaton. Az erdészeti szakemberek irányítása melletti megfeszített munkának köszönhetően, az önkéntesek a nap végén levághatták a lezárást jelző sárga szalagot.

Az Erdészet a 2014. decemberi jégkárt követően nagy erőkkel igyekezett járhatóvá tenni az érintett túraútvonalakat, melyeket néhány kivétellel felszabadítottak már a tél folyamán. A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai összesen mintegy 500 kilométer turistautat mentesítettek a december eleji jégkártól. A legtöbb helyen néhány hét alatt sikerült felszámolni a károkat, azonban a Dobogókőhöz csatlakozó Thirring-körút helyreállítását a jelentős károsodás, az időjárási tényezők és a nehéz megközelíthetőség miatt tavaszra kellett ütemezni. Ezen a turistaúton nem csak nagyszámú kidőlt, illetve több helyen fennakadt, veszélyes fát kellett eltakarítani, hanem a kifordult, méretes gyökértányérok miatt az ösvény nyomvonalának helyreállítására is szükség volt. Az előmunkálatokat – veszélyelhárítás, földön fekvő fák feldarabolása – az Erdészet már korábban elvégezte. A hétvégi társadalmi munka keretében visszaállították a nyomvonalon a jégkár előtti állapotokat és az útvonal mellett már nincs veszélyes fa, így az szabadon használható. További fejlesztések, jelzésfestés és a nyomvonal állapotának javítása a nyár elején várható. A Thirring–körút bejárását gyakorlott túrázóknak ajánljuk, a jégkárral érintett erdőkben a turistautakról letérni továbbra is veszélyes és tilos!

A Thirring-körutat az 1990-es évek elején a Magyar Turista Egyesület Hunfalvy osztálya építette erdélyi és kárpátaljai fiatalok segítségével. Az útvonalat Thirring Gusztáv földrajztudósról, a természetjárás népszerűsítésének egyik jeles alakjáról nevezték el.

A vadregényes útvonal menti kirándulások során, hatalmas méretű sziklaformációkkal (Thirring-szikla, Palócz-Peitler-szikla, Eötvös-szikla) találkozhatunk. A pilisi legendakörhöz szorosan hozzátartoznak ezek titokzatos sziklák, melyek eredetére nincs egyértelmű magyarázat. A hivatalos, tudományos indoklás szerint ezek vulkanikus eredetű kövek, mások szerint egykori erődítmények nyomait őrzik. Úgy tartják, a lepusztult falmaradványok és sáncok a korai középkorból, a népvándorlás korából, esetleg még régebbről származnak, de források és módszeres ásatások hiányában tág tere nyílik a fantáziának.

A Dobogókőről a Makovecz Zsindelyes Vendégháztól induló 2,5 kilométer hosszú, 160 méteres szintemelkedésű – bár egyes részein meglehetősen meredek – körút másfél óra alatt bejárható. Az útvonalról pazar kilátás nyílik a Dunára és a Rám-hegyre is. A körút gyermekek számára szülői segédlettel járható, a kicsikre azonban érdemes figyelni, az útvonal közelében ugyanis több veszélyes sziklameredély található.

A Dobogókőért Közhasznú Alapítvány megfelelő időjárás esetén minden szombaton 10 órától spirituális zarándoklatot szervez a Thirring-körúton. Az alapítvány a környéken hat fűtött jurtát is felállított, hogy szálláslehetőséget biztosítson a látogatóknak.

 

 

Fontos környezeti fejlesztések zárultak le

 

A „Természetvédelmi fejlesztések a Pilisi Parkerdőben” nevű Európai Uniós támogatású projekt a Pilis Komárom-Esztergom megyei védett területeit érintette, összesen tizenegy város és község határában. Ezzel három erdészet területén mintegy nettó 231,8 millió forintnyi összköltséggel komplex természetvédelmi beavatkozás valósult meg. A projekt keretében rekonstruálták a Miklós-deák-völgyi tavakat: hordalékfogó funkciót is ellátó erdei vízfelületet hoztak létre és vízi élőlények mozgását lehetővé tévő vízrendszert építettek ki. A tudatos vízgazdálkodásnak köszönhető a sok ritka és védett kétéltű, hüllő- és madárfaj, például a kövi rák, az erdei és a gyepi béka, valamint a fekete gólya stabil jelenléte a Pilisben.

A projekten belül a biodiverzitás védelmezése és növelése érdekében 158,3 hektáros közvetlen beavatkozási területen zajlott az invazív, agresszívan terjedő fajok – elsősorban a bálványfa – visszaszorítása. Ezzel már mintegy 400 hektárra tehető a megtisztított terület aránya.

Az illegális hulladéklerakás megakadályozására 11 sorompó került az erdőbe vezető utak bejáratához. Emellett Nyergesújfalu határában, értékes természeti területen elhagyott, tönkrement vasbeton szerkezetű épületeket bontottak le.

A KEOP program befejezésével 2008 és 2015 között az erdőgazdaság természetvédelmi oltalom alatt álló kezelési területén közel 1,1 milliárd forintot fordított az aktív természetvédelemre.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt.

 

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
pén 19

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
pén 19

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
pén 19

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
pén 19
pén 19

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
pén 19
pén 19
pén 19

Szerb búcsú

augusztus 19.. 10:00 - 22:00
pén 19

Pörkölt Projekt koncert

augusztus 19.. 20:00 - 21:00
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26
pén 26
vas 28
vas 28