2021. június 11., 10:53
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

MEGNYITÓ|Kincskeresés, kaland, tudomány. Közösségi régészeti projektek Pest megyében|2021.06.19. szombat 17:00|Ferenczy Múzeum

A múzeumi szférában és a köztudatban az elmúlt években bukkant fel a közösségi régészet fogalma. Az együttműködés a régészet iránt érdeklődő civilekkel új impulzusokat és szereplőket hozott a régészetbe, ami merőben új kutatási szempontokhoz és eredményekhez vezetett. A közösen végzett terepi kutatómunka, a fémkeresőzés elterjedése, a kutatás látókörébe kerülő emlékanyag valóságos információrobbanást jelentett a tudományos kutatás számára: kiemelkedő jelentőségű régészeti emlékek kerültek be az örökségvédelmi intézményekbe, amelyek sok tekintetben újraírják az elmúlt korok anyagi kultúrájáról vallott elképzeléseinket.
Kiállításunk a Ferenczy Múzeumi Centrum közösségi régészeti programját: az utóbbi 12 év tervásatásait, leletmentéseit, a műszeres lelőhelyfelderítések szakmai eredményeit, a projektek során talált leleteket mutatja be, alapját a kiemelkedő jelentőségű új szerzemények képezik.

A nagyközönség változatos formákban fogalmazza meg kulturális igényeit, és ezek egyike a terepi régészeti kutatásokba való direkt kapcsolódás. A Ferenczy Múzeumi Centrum vállalta ezt a kihívást, így az önkéntesek segítségével számtalan kincslelettel gyarapodott gyűjteménye. A kiállítással szeretnénk felhívni a figyelmet a közösségi régészeti programok jelentőségére és eredményességére.

A vendégeket üdvözli: Prosek Zoltán múzeumigazgató
A kiállítást megnyitja: Dr. Laszlovszky József régész, a Közép-európai Egyetem, Középkortudományi Tanszék professzora
Közreműködik: Lantos Zoltán/Andrew J „VIOLECTRIK” feat. Kaltenecker Zsolt
Kurátor: Dr. Rácz Tibor Ákos régész

A kiállítás 2021. 06. 20. – 2022. 01. 30. között, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg.

* * *

A rendezvény védettségi igazolvány felmutatásával és előzetes regisztrációval (regisztracio@muzeumicentrum.hu) látogatható.

További részletek»»

FMC 70 – CENTRUMBAN A NYITÁS
FMC 70 – centrumban a nyitás»»