2018. június 15., 08:32

A Vasúti villasor és környéke nagy gépjárműforgalma, az utcák pormentesítése, a SPAR melletti és a P+R parkoló megépítése volt a legfontosabb témája a Kertváros és külterület hétfőn tartott utcafórumának. A lakókkal Verseghi-Nagy Miklós polgármester, dr. Török Balázs városfejlesztési alpolgármester, Nagy Attila kabinetfőnök és Kun Csaba képviselő beszélgetett. Aktív résztvevőként jelen volt Gyürk Dorottya is, aki alpolgármesterként, képviselőként és kertvárosi lakosként is érdekelt volt az eseményen.

A Vasúti villasor forgalma, parkolók, körforgalom
A városvezetés a hétfői kertvárosi fórumon köszönő szavakat is nyugtázhatott a Vasúti villasor lakóitól azért, hogy „a járdát szépen helyreállították” az utcában. Gond ugyanakkor az ott élőknek, hogy már korán reggel nagy a forgalom, ami a villasorba torkolló utcákból zúdul le, az itt lakók szinte ki sem tudnak állni az ingatlanjaikból.

A polgármester szerint ez nagyon nehéz kérdés, a forgalommal nehéz mit kezdeni. Sokan kérik utcájuk felújítását, de az ezzel járó megnövekedett forgalom már zavarja őket. Amikor sor kerül a Vasúti villasor 11-es úthoz csatlakozó szakaszának felújítására, ideiglenesen csökkenni fog az építkezés miatt a forgalom.

Kun Csaba képviselő szerint azt kell elérni, hogy a lejövő utcákban lassítsák a forgalmat. A Szatmári utcában forgalomterelőkkel, illetve felcsavarozható bukkanókkal fogják lassítani a forgalmat. Akkor a lakótelepről érkezők talán nem ezt az utat választják, mert a Római sánc úton egyenesen végig tudnak haladni. A mellékutcák forgalmának lassításával várhatóan sokkal kisebb lesz a terhelés a Vasúti villasoron. A Tómellék utcában már elkészült a terelő, és lesz felcsavarozható bukkanó a stop táblánál. Ugyanígy a Szatmári utcában is. Most készül a Szofrics utca, ahol a lakók már most kérik a forgalomlassítást. Jövőre újul meg a Debreceni utca is, mart aszfalttal.

A SPAR melletti parkolók befejezéséről, illetve felújításáról, a Vasúti villasor átalakulásáról és a tervezett körforgalomról Verseghi-Nagy Miklós polgármester elmondta, hogy e beruházások az idei költségvetésben szerepelnek. – A körforgalom kiépítése a Vasúti villasor felújításával együtt valósul meg. A tavaly télen épült kis murvás parkoló ennek az építkezésnek lesz a felvonulási terepe. Az építkezés befejezése után rendbe hozzák, de akkor is murvás marad – tette hozzá dr. Török Balázs városfejlesztési alpolgármester. Elmondta: most fogják kiírni a közbeszerzést, idén a SPAR melletti parkoló alakul át, ami most is aszfaltos. A murvás parkoló 3000 m2 felületű, annak aszfaltozására egyelőre nincs költségvetési forrás, de az engedélyes terv elkészült erre is.

Tehermentesítő út
Elkerülő (helyesen tehermentesítő) út létesítéséről érdeklődött egy lakos. Reményeik szerint csökkentené a 11-es út és a Vasúti villasor forgalmát is, jól jönne a lakótelepieknek és az izbégieknek is. Ez egyelőre csak térképen szerepel, terven nem, a város levélben fordul a fejlesztési miniszterhez ez ügyben.

Pormentesítés
Gyakori probléma a Kertvárosban az utcák porosodása, a földutakon esős időben a sár, száraz időjárásban a por okoz gondot, nem lehet szellőztetni. Kun Csaba egy új pormentesítési technológiát ajánlott, ezt már más utcákban alkalmazták. Egy speciális vegyi anyaggal lepermetezik a murvás utakat, és az egy vegyi folyamat keretében megköti az ott lévő port. Addig is, míg megtörténik a mart aszfaltozás, csökken a por. Ha a lakosok ezt kérik, jelezzék írásban, elképzelhető, hogy belefér a büdzsébe, míg elkészül a mart aszfaltozás. Ez a technológia kb. egy szerzont bír.

Konténeres lomtalanítás
Egy lakó arról érdeklődött, hogy miért nem kaptak konténert szemétgyűjtésre, sem a Föld napján, sem lomtalanításkor. Hol lehet igényelni? Tájékoztatták, hogy az idei évtől kérésre szállít konténert a VSz., a belváros kivételével mindenhol, lakcímenként 2 m3-t szállítanak el. Amikor összegyűlik egy területen néhány ingatlan igénye, akkor 2-4 héten belülre megszervezik az elszállítást. Hétköznapokra kérhető, előző este kell kipakolni, másnap reggel elszállítják a konténert.

Elhagyott járművek
Az utcafórum egy résztvevője a környéken tartósan rendszám nélkül parkoló járművekre panaszkodott, rá is mutatva egy elhagyott teherautóra. Ez utóbbiról azonnal intézkedtek a városvezetők, a többi ügyében azt javasolták, hogy tegyen konkrét bejelentést, aki közterületen hagyott gépjárművet lát. Ennek intézésére megvan a kidolgozott procedúra, melynek eredményeként hetek, esetleg hónapok alatt megoldás születik a problémára.

Római temető utca, Kiserdő
A Római temető utca megnövekedett forgalmára, a porterhelésre panaszkodott egy lakó többek nevében. A csendes, forgalom-, szmog- és pormentes utcában, mióta megépítették a parkolót, elviselhetetlen a forgalom. A páratlan oldalon lakók hátsó kijáratát elvették az építkezés miatt, ezt is sérelmezik a lakók, de azt különösen, hogy ennyire megnövekedett a forgalom. Szeretnék célforgalom kivételével behajtani tilos táblákkal korlátozni az utca átmenő forgalmát.

A Kiserdő élővilágát féltik környékbeliek, a parkoló építése miatt egészséges fákat vágtak ki, miközben egy elszáradt, nagy fa a helyén maradt. A fák tövéhez döngölt zúzalék került, a felszólaló tart attól, hogy ez a fák pusztulásához vezet. Az énekesmadarak elköltöztek, mert a természetes talaj helyett lerakott zúzalékban nincs számukra táplálék.

Kun Csaba képviselő jelezte, hogy a forgalomlassítás lehetőségeit megvizsgálja a városvezetés, a fákkal és az elszáradt fával kapcsolatos teendők miatt értesítik a főkertészt.

Játszótér a Kőzúzó pályánál
Egy hölgy vetette fel, hogy a közeljövőben épülő társasház miatt is, de egyébként is indokolt lenne játszótér létesítése. Kun Csaba képviselő válaszában jelezte, hogy a Kőzúzó utcai focipályánál terveznek már egy játszóteret a zöld területen.

Ingatlantulajdonosok kötelezettségei
Egy kicsit a Duna-korzó és a hétköznapok távolságát kellene csökkenteni – fogalmazott egy környékbeli. Elmondta, hogy a turisták által látogatott részek, a programok, fesztiválok miatt irigylésre méltó a helyiek helyzete, ám sok helyen a lakókörnyezet messze elmarad a rendezett részektől. Mint többen fogalmaztak, saját területüket, illetve az ingatlanjaik előtti közterületeket sokan nem gondozzák, rendezetlenek a növények, árkok. Kérték, hogy erre irányuló kötelezettségükre az önkormányzat fokozottabban figyelmeztesse a lakókat, illetve eredménytelen felszólítások után büntessék a szabályokat figyelmen kívül hagyókat. A városvezetés válasza szerint nehéz a szabályok betartatása, ha kevés a közterület-felügyelő. Felhívták a figyelmet a szabályokat összefoglaló Városi házirend kiadványra, mely évente megújul és a lakók postaládába kapják. Így lesz ez idén is, hamarosan. A legfrissebb kiadvány elektronikusan már elérhető, lapozgatható és olvasható, de akár le is tölthető ezen a linken.

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
ked 05

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
ked 05

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.