2020. május 14., 07:52
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Pásztor Zoltán, a Pásztor Révhajó Kft. tulajdonosa megkereste Fülöp Zsolt Szentendre és Molnár Zsolt Szigetmonostor polgármesterét a kerékpáros komp létesítésének tervével, ami kiszolgálhatná a Szentendre–Szigetmonostor, valamint a sziget és Göd között a nemzetközi kerékpárutak forgalmát. Szentendre és Szigetmonostor település önkormányzatának vezetői egyeztetettek a vállalkozókkal, és egyetértettek abban, hogy ez egy ígéretes és kívánatos projekt, melynek mielőbbi megvalósítása érdekében levélben fordultak a miniszterelnökhöz, az innovációs és technológiai miniszterhez, valamint az aktív Magyarországért felelős kormánybiztoshoz.

Pásztor Zoltán a Fair Hydro Kft.-vel és a Vonalterv Kft.-vel közösen készített terve szerint hazai tervezésben és gyártásában készülő 6 db kerékpárszállító kishajó összekapcsolhatná a Szentendrei-sziget kerékpárútjait a szentendrei és gödi oldal kerékpárútjaival. A 12 fő és 12 kerékpár szállítására alkalmas kishajók taxiként rendelve közlekedhetnének a Dunán kereszt- és hosszirányban egyaránt. A kis hajók hybrid, vagy tisztán elektromos környezetbarát hajtásrendszerrel működnének. Egy kishajó – tervezői költségbecslés szerint – tervezése, engedélyeztetése és legyártása 120-150 millió forint. A biztonságos és gazdaságos üzemeltetéshez egy személy elegendő lenne, ehhez azonban az osztrák-német folyami közlekedési szabályokat át kellene ültetni a magyar jogrendbe is. Több helyen – Szentendre, Szigetmonostor, Leányfalu – most is alkalmas a kikötőhely, a rámpás kishajó fogadására. Egy ilyen kikötő kialakításának költsége kb. 12 millió forint.

A kerékpároskishajó-szolgáltatás igazi turista látványosságot is nyújthatna, hiszen a tervezett útvonala során Szentendre teljes dunai panorámájában gyönyörködhetnek a hajó utasai. A kishajók üzemeltetésével megoldható lenne a kerékpárosok kényelmes, gyors és egyben biztonságos szállítása a turisztikailag kiemelt, dunakanyari célpontok között és az EuroVelo 6 kerékpárút – Szentendre és a sziget közötti – folytonossága is megteremthetővé válna.

A miniszterelnöknek, az innovációs és technológiai miniszternek, valamint az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosnak írt levélben a két település polgármestere, valamint a révátkelés üzemeltetője mintaprojektként kéri – a kerékpáros kompközlekedési terv első elemeként – egy komp megépítésének támogatását.

Hisszük, hogy a fejlesztés javítja a kerékpáros közlekedés feltételeit, növeli a térség vonzerejét, s nem utolsó sorban tájvédelmi és környezettudatos megoldás lenne – olvasható a levélben.

A KERÉKPÁROS KOMP TERVEI

A KERÉKPÁROS KOMPOK AUSZTRIÁBAN ÉS NÉMETORSZÁGBAN BEVÁLTAK

A KOMPOK LEHETSÉGES ÚTVONALA

Kerékpáros komp

Fair Hydro Kft., Vonalterv Kft., Pásztor Révhajó Kft. terve a kerékpáros kompközlekedésre >>
Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levél >>
Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek írt levél >>
Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztosnak írt levél >>