2017. április 11., 17:58

Évértékelés Négyessy Katalintól – 7. körzet.

Sorozatunk végére hagytuk ezt az interjút, mert Ön csak nemrégen vette át a 7. számú körzet képviseletét. Mit tudott meg a körzetéről e rövid idő alatt?
Idén január 15-én volt az időközi választás, amit megnyertem, s aminek nagyon örülök. Az elmúlt hetek-hónapok alatt sok, évtizedek óta húzódó problémát ismertem meg. Számos személyes találkozáson vagyok túl, amelyekből azt szűrtem le, hogy rengeteg felgyülemlett sérelem van az itt lakókban, amit orvosolni kell.

Melyek a legsürgetőbb feladatok, a legégetőbb problémák?
A Pipiske utca és környéke vízelvezetésének megoldása, az Egres úti kishíd átépítése, a 11-es útra való kihajtás könnyítése, gyorsítása a Barackos és az Egres úti lámpás kereszteződéseknél, az Oázis üzlet környékének rendbehozatala, a Barackos út szélesítése, és természetesen út- és járdaépítés, vízelvezetés. Körzetemben nagyon sok földút található, ezek közül legfontosabbnak a Tábor és a hozzá kapcsolódó Óvíz utca rendbehozatalát tartom.

Vegyük sorra a feladatokat! Kezdjük a Pipiske utcával és környékével!
Ez a körzetem nagy projektje, melynek kivitelezése folyamatban van önkormányzati beruházásban. Ez a projekt négy, egymással szorosan összefüggő részből áll: a Vasvári Tagóvoda, a Pipiske utcai közterület és lakópark, illetve a Sztaravodai út vízelvezetéséből. A Vasvári óvodáé már elkészült, jelenleg zajlanak a Pipiske utcai munkálatok a felszíni árok és résfolyóka építésével. A Sztaravodai út munkálatai április első hetében kezdődtek. Végül a Fürj utca felső szakasza, a Fürj köz, a Galamb utca és a Pipiske utca alsó része mart aszfaltburkolatot kap, mivel a burkolat sérült a munkálatok miatt. Ezzel a fejlesztéssel egy 20-25 éve húzódó probléma oldódik meg.

Mikor kezdődik az Egres úti kishíd építése?
Ha sikeres lesz a közbeszerzési eljárás, akkor már nyáron elkezdődhet a híd átépítése és szélesítése. Amint megtudom a konkrét időpontokat, azonnal jelzem a lakóknak – személyesen és szórólapokkal is –, hogy mire számítsanak, mikor és hogyan változik meg a környező utcák közlekedési rendje. A hídépítés elkezdésekor vezetjük be az Egres, a Nap és a Szélkerék utcák egyirányúsítását is, amely azután véglegesen megmarad.

Milyen tervek vannak a két lámpás kihajtónál?
Tervezzük az Egres úti a kereszteződésnél a 11-esre való kihajtás szélesítését egy megfelelő forgalomtechnikai megoldással. A másik kihajtónál, az Eper utca és Barackos út találkozásánál szintén a kihajtó szélesítését, illetve parkrendezést tervezünk.

Mit lehet tudnunk az Oázis bolt környékének fejlesztéséről?
Ezt a szintén fontos fejlesztést, a Sztaravodai út elején lévő üzlet mögötti park rendbehozatalát közösségi tervezéssel szeretnénk megvalósítani. Korábban itt játszótér volt, melynek a nyomai még megvannak, de ez a funkció nem szerencsés a 11-es út közelsége miatt. A park ideális hasznosítását a lakókkal közösen szeretnénk kitalálni, bár vannak, akik talán nosztalgiából, de szeretnék valamilyen szinten visszahozni a játszóteret. Én inkább a zöldfelület megújítását, egy pihenőpark kialakítását szorgalmazom, melynek mindenképpen zárt területnek kell lennie a gyerekek biztonsága, a park megóvása miatt.

Út- és járdaépítés terén milyen tervei vannak?
A Tábor utca és az Óvíz utca felső része nagyon rossz állapotban van, folyamatos karbantartást igényel. Tervem, hogy legalább átmenetileg szilárd burkolattal lássuk el – a mart aszfaltozás néhány évre megoldást jelentene. Ez napirenden van, ha idén nem is, jövőre feltétlenül szeretném ezt megcsináltatni. A Barackos úton, melynek az alsó része tartozik az én körzetemhez, járdaépítésre lenne szükség. Körzetemben van olyan új utca, a Csévi utca, ahol egyáltalán nincs közvilágítás, ez is fontos feladat.
Igyekszem minden lehetőséget megtalálni a tervek megvalósítására. Bízom az önkormányzat bővülő forrásaiban is, hogy ezáltal a körzetemben is több fejlesztésre lesz lehetőség.

A Barackos út szélesítéséről mit lehet tudni?
A Barackos út alsó részét a SZÉSZ (Szent-endre Építési Szabályzata) szerint szélesíteni kell a kétirányú forgalom érdekében. Az ott lakók viszont ezt nem akarják, mert gondot jelent a kerítések átépítése, és tartanak a nagyobb forgalomtól is.

Mi lehet a megoldás?
Egyelőre nincs jó megoldás. Az itt lakók szerint a felső-pismányiaknak az Egres út végén kellene elhagyniuk a hegyet, és kimenniük a Sztaravodai útra, ők ennek az összekötő útnak a megépítésében látják a megoldást, hogy ne náluk csapódjon le a teljes pismányi forgalom.
Az önkormányzat viszont a Barackos úton is szeretne lehetőséget biztosítani a 11-es útra való kijutáshoz a SZÉSZ alapján. A korábbi fórum alkalmával megkérdezték erről a lakosokat, és a kérdőívekre adott válaszok szerint a pismányi lakosok többsége igényelné a Barackos út alsó szakaszának kétirányúsítását.
Úgy gondolom, muszáj mindenkinek kicsit engedni a közösség érdekében, mert a problémákat csak így lehet megoldani, és csak így tudunk előbbre jutni. Sajnos nem tudunk mindenki kedvére tenni. Olyan nincs, hogy minden mindenkinek jó, mert ütköznek az érdekek, és valakié mindig sérül, kérdés, hogy milyen mértékben. És az a gondolkodásmód sem lehetséges, hogy csak nekem legyen jó, a másikkal pedig nem foglalkozom. A filozófiám, az életfelfogásom az, hogy mindenkinek kell tenni egy lépést a megoldás felé.

Úgy tűnik, elég nehéz körzete van…
Igen, mert több évtizedes problémák halmozódtak fel. Megértem a lakosokat, szívesen meghallgatom őket, és evidenciában tartom a kéréseiket. Az egyik felem az önkormányzatnál, a másik felem a lakosoknál van, és próbálom közelíteni az álláspontokat. Mindannyiunk célja, hogy előre menjenek a dolgok, és hogy mindenkinek a lehető legjobb legyen.

Hogyan tartja a kapcsolatot a körzet lakóval?
Nem tartok meghatározott napon fogadóórát, hanem azt javaslom a körzetemben lakóknak, hogy nyugodtan hívjanak a 06-70-339-8668-as számon, vagy küldjenek e-mailt a negyessy.katalin@szentendre.hu címre. Ezekre mindig szakítok időt, és egy levelet sem hagyok megválaszolatlanul. Időpont-egyeztetés után mindig személyesen kimegyek helyszínre, és a tudomásomra jutott problémákat továbbítom a megfelelő helyre. Rengeteg „utcafórumot” tartottam már ilyen módon. Sok az elfoglaltságom, tanítok és koncertjeim vannak, de még senkit sem utasítottam vissza.

« 2022. december » loading...
h K s c p s v
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
sze 07

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
sze 07

Advent Szentendrén

2022. 11. 26. - 2023. 01. 08.
sze 07

Bubán Róza: Kontraszt – kiállítás

2022. 12. 02.. 18:00 - 2023. 01. 09.. 18:00
sze 07
sze 07

Csontó Lajos: Egybeesés – kiállítás

2022. 12. 03.. 08:00 - 2023. 03. 31.. 17:00
csü 08
pén 09
szo 10

Adventi kézműves délelőtt

december 10.. 10:00 - 12:00
pén 16

Karinthy Ferenc: Dunakanyar

december 16.. 18:00
szo 17
szo 17
pén 30

Karinthy Ferenc: Dunakanyar

december 30.. 18:00
szo 31

Óévbúcsúztató séták a belvárosban

december 31.. 11:00 - 14:00