2018. április 10., 09:31

Az önkormányzat megbízásából szakemberek kezdik meg a decemberben megrongált gesztenyefák tavaszi ápolását. A rongálás utáni gyors beavatkozás sikeresnek bizonyult, a fák a remények szerint a gondos védelemnek köszönhetően megmenthetők.

2017  decemberében járókelők vették észre, hogy ismeretlenek megrongálták a Bükkös-patak partján álló három védett gesztenyefát, két fának a kérgét hántották le nagy területen, egynek a tövéhez vastag sóréteget szórtak. Az önkormányzat haladéktalanul szakemberek segítségét kérte a hatékony sebvédelemhez és ápoláshoz, a beavatkozás sikeresnek bizonyult. A téli viszonyok között elvégezhető kezelés után a további ápolási munkákkal várni kellett, hogy a fákban meginduljon a tavaszi nedvkeringés. Ennek jött el az ideje áprilisban, a károsított gesztenyefák tavaszi faápolási munkálatai 10-én megkezdődnek és előreláthatólag a héten befejeződnek.

A károsított fákon a fákról levágott friss hajtások segítségével átoltást végeznek, hogy a károsított részen a fa szállítószövetei zavartalanul működhessenek.