2015. június 3., 18:19
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

2015. június 6-ától (szombattól) augusztus 8-án az utolsó járatindulásig, azaz a Sziget 2015 fesztivál kezdetéig a H5-ös HÉV-vel rövidített útvonalon, a Batthyány tér M+H végállomás érintése nélkül lehet csak utazni, mert – ahogy azt a BKK korábban közölte – a budai fonódó villamoshálózat kivitelezője a HÉV-alagút födémjének további megerősítését végzi, valamint ennek részeként oszlopsort épít be a Batthyány téri végállomáson.

A HÉV-pótlás első, június 6-ától július közepéig tartó ütemében a vonatok Szentendréről, illetve Békásmegyerről a Margit híd, budai hídfőig, a HÉV-alagútban található megállóhelyig közlekednek. A Batthyány tér M+H (a buszvégállomás vásárcsarnok felőli oldalán) és a Margit híd, budai hídfő (a 9-es, a 26-os, a 86-os, a 160-as, a 260-as és a 260A busz megállója) között HÉV-pótló autóbuszok viszik az utasokat. Várhatóan július közepétől augusztus elejéig hosszabb szakaszon, a Szentlélek tér és a Batthyány téri végállomás között pótolják majd a H5-ös HÉV-et, mert a BKV ebben a kisebb forgalmú időszakban vágánykarbantartási munkákat végez a vonalon. Augusztus elejétől 8-án az utolsó járatindulásig újra csak a Margit híd, budai hídfő és a Batthyány tér között kell majd pótlóbusszal utazni a H5-ös HÉV helyett.

Közlekedés a H5-ös HÉV vonalán június 6-ától várhatóan július közepéig

Június 6-án (szombaton) az első járatindulástól várhatóan július közepéig a H5-ös HÉV Szentendréről, illetve Békásmegyerről rövidített útvonalon csak a Margit híd, budai hídfőig, a HÉV-alagútban lévő megállóhelyig közlekedik. A Batthyány tér M+H végállomás és a Margit híd, budai hídfő között H5-ös jelzéssel pótlóbusz jár, amelyre

  • a Batthyány téren a buszvégállomáson, a tér vásárcsarnok felőli oldalán,
  • a Margit hídnál pedig a 9-es, a 26-os, a 86-os, a 160-as, a 260-as és a 260A busz belváros irányú megállóhelyén lehet felszállni.

A Batthyány tér M+H és a Margit híd, budai hídfő között a HÉV-pótló buszon kívül a 86-os, a 160-as, a 260-as, a 260A busszal, vagy a 17-es villamospótló busszal is lehet utazni. A pótlóbusz Batthyány téri felszállóhelyével azonos helyen áll majd meg a 86-os busz és a 17-es villamospótló járat is a Margit híd irányában. A 39-es autóbusz végállomását visszahelyezik a korábbi helyére, a tér északi oldalára.

A H5-ös HÉV indulási időpontjai a pótlás ideje alatt néhány perccel változnak. A pótlás alatt érvényes menetrend megtalálható a BKK honlapján.

A H5-ös HÉV-hez csatlakozó autóbuszok menetrendje esténként kismértékben szintén változik:

  • A Szentlélek tér H végállomásról a 118-as, a 137-es, a 218-as és a 237-es busz minden nap 20:50 után a menetrendben feltüntetettnél 4 perccel később indul.
  • Csillaghegy H megállóhelyről a 219-es busz minden nap 20:50 után a menetrendben feltüntetettnél 4 perccel később indul.
  • Békásmegyer H megállóhelyről a 143-as, a 186-os és a 243-as busz minden nap 20:50 után a menetrendben feltüntetettnél 4 perccel később indul. A Békásmegyer, Újmegyeri tér felé közlekedő 34-es és a 134-es busz Békásmegyer H megállójában megvárja a H5-ös HÉV-ről átszálló utasokat.

A HÉV-pótló autóbuszon a kerékpárok szállítása megengedett. A pótlás miatti kényszerű átszállás nem minősül útmegszakításnak. A pótlóbuszról a HÉV-re vagy a HÉV-ről a pótlóbuszra történő átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint az egyszeres átszállójegy – használatakor nem kell új jegyet kezelni, hanem a már érvényesített jeggyel lehet továbbutazni. A „használt” jegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét kezelni kell (a gyűjtőjegyeket ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből). Az átszállójegyet a pótlóbuszra vagy a HÉV-re történő átszállásnál nem kell ismét érvényesíteni, mivel az mindkét végén számkockával rendelkezik. Mivel a pótlásban a H5-ös pótlóbuszon kívül a 86-os, a 160-as, a 260-as és a 260A autóbusz, valamint a 17-es pótlóbusz is részt vesz, ezért ezeken a járatokon a pótlóbuszra közölt fenti előírás érvényes a Margit híd, budai hídfő és a Batthyány tér M+H megállóhely közötti szakaszon.

A H5-ös HÉV tervezett közlekedése július közepétől a Sziget 2015 fesztivál kezdetéig

Várhatóan július közepétől augusztus elejéig a BKV vágánykarbantartási munkákat végez a H5-ös HÉV vonalán, időben összehangolva a födém-megerősítési munkákkal. Ezért ebben a kisebb forgalmú időszakban a vonatok Szentendréről, illetve Békásmegyerről csak a Szentlélek térig közlekednek majd. Augusztus elejétől 9-éig újra csak a Margit híd, budai hídfő és a Batthyány tér között kell pótlóbusszal utazni a H5-ös HÉV helyett. A BKK mindkét időszak forgalmi rendjéről részletes tájékoztatást ad majd.

A HÉV-alagút födémjének megerősítéséről

A Budapesti Közlekedési Központ és a budai fonódó villamoshálózat megépítésének kivitelezője hónapokkal ezelőtt előkészítette a H5-ös HÉV Margit híd és Batthyány tér közötti alagútja födémjének további megerősítését és a Batthyány téri végállomáson az oszlopsor beépítését. A június 6-tól augusztus 8-án az utolsó járatindulásig tartó időszakban kiépítik az oszlopsoros alátámasztást, valamint elvégzik az alagút födémjének további megerősítési munkáit. Minderről a BKK korábbi közleményében írt bővebben. A budai fonódó villamoshálózat kiépítése a tervek szerint 2015. végére befejeződik és a villamosforgalom megindulhat.

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ, http://www.bkk.hu