2022. június 9., 15:06
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ezernyi apró mécses fényével ünnepli a Horvát Nemzetségi Önkormányzat június 25-én Keresztelő Szent János ünnepét, az Ivan dant. Csatlakozzunk, vegyünk részt az egyedülálló látvány, hangulat megteremtésében! Olvassák el Benkovits György invitáló sorait!

Ha megnézi az alább látható kis videót, bizton Önben is felmerül, hogy ezek az apró és jelentéktelennek tetsző kis fények milyen varázslatra képesek, és mennyire fennkölt szépségű lehet, amikor százezer mécses fénye varázsolja át az éjszakát. Van egy kisváros Rómától 68 kilométerre, Vallerano, amelynek történelmi központjában a középkori falakat és tornyokat, a festői sikátorokat és árkádokat 100 000 mécses lángja díszíti a Notte delle candele elnevezésű ünnepükön, amelyről elragadtatással mesél, aki csak egyszer is látta. A ma már messze földön híres csodát a valleranoiak közösen teremtik, pedig e kisvárosnak csak tizedannyi lakosa van, mint Szentendrének.

Horvát Nemzetiségi Önkormányzatunk ezernyi apró mécses fényével ünnepli június 25-én az Ivan dant, Keresztelő Szent János ünnepét.

A Templomdombon, a Fő téren és a Duna-korzón több ezer mécsest helyezünk ki. Mindenkit örömmel látunk, kitüntetten azokat, aki segíteni kivánnak az ünnepi látvány, hangulat megteremtésében. A program délután négy órakor ünnepi misével kezdődik, a mécseseket este fél nyolctól kezdjük kirakni a közterekre, amikor pedig már kellően sötét lesz, trombita szól majd a pontonon, jelezve a Szent Iván-ünnepi fények áradását.

Önkénteseink a Duna korzón néhány sátorban dalmát étel-kóstolót kínálnak majd, és a Kőhegy bor is kinn lesz a parton szentendrei  boraival. A Riverside pontonon a Vigad Együttes zenél majd, a Horvát Hagyományőrző Táncegyüttes pedig néhány dalmáciai táncot mutat be. Kishajó indul a pontontól, hogy az érdeklődők a Dunáról is megcsodálhassák az mécsesekkel feldíszített esti Szentendrét.

Praktikus tudnivalókról a Szentendrei dalmátok csoport facebook oldalon tájékozódhatnak, akik csatlakoznak a privát csoporthoz.

Szeretettel várjuk a szentendreiket és a városunkat kedvelő vendégeket!

Benkovits György
Szentendre Város Horvát Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke

(Borítóképünk illusztráció,  forrása: Notte delle Candele, Vallerano Facebook-oldala)