2022. június 24., 09:39
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Június 25-én, szombaton a Múzeumok Éjszakája mellett több hangulatos program is várja a szentendreieket és a városba látogatókat. Kiemelkedik ezek közül a helyi dalmátok kezdeményezte Keresztelő Szent János ünnep, az Ivan dan, amely a középkori luminara ünnepek mintájára ezernyi mécses fényével köszönti a nyári napfordulót. Minden érdeklődőt aktív részvételre bátorítva, szeretettel várunk szombaton az óvárosban.

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk az ünnepi programot, amely 16 órától a templomdombi Keresztelő Szent János Templomban tartott misével kezdődik. Ezt követően Pilis Dániel alpolgármester mond köszöntő beszédet. 17:30 órától Jámbor Emese irányításával rajzolják meg Keresztelő Szent János jelképének vonalait, a mécsesek előzetes kihelyezéséhez és a sötétedés utáni meggyújtásához köszönettel várják a segítő kezeket.

A Fő téren és a Váralja lépcsőn, a Török közben, a Dunakorzón és a parti szerviz út Lázár tértől a Kucsera-keresztig terjedő szakaszán, a Dunakorzó gátjának mellvédjén a lépcsőtől Kucsera-keresztig, a Futó utca Dunakorzó végi szakaszán, a Görög utcában, a Lázár keresztnél, és a Hild lépcsőn 19:30 órától kezdődik meg a mécsesek kiosztása és a lángocskák fellobbantása úgy a Templomdombon, mint a többi helyszínen.

Az éjszaka folyamán három alkalommal csendül majd fel a trombitaszó. Az első 20:50 perckor a Riverside pontonon jelzi a festa kezdetét, majd ezt követően éjfélig kisebb szünetekkel a helyszínen zenél a Vigad Együttes. A második trombitaszó 20:10 perckor köszönti a Szent Iván-napi fényeket a Fő téren, ahol a Horvát Hagyományőrző Együttes hívja táncba a mécsesgyújtókat. 21:40 perctől a Templomdombon is megfújják a trombitát, hogy a sétálókat Keresztelő Szent János jelképéhez szólítsa.

A városvezetés lelkesen támogatja a dalmát közösség kezdeményezését, remélve, hogy sikerül valódi ünnepé, az itt lakók és a városunkat szeretők körében egyaránt számon tartott attrakcióvá fejleszteni az Ivan dant. Ennek érdekében szeretnénk arra buzdítani a szentendreieket, hogy csatlakozzanak városunk fényeinek megsokszorozásához: helyezzenek ki mécseseket saját otthonuk előtt is!

A Dunakorzón a kihelyezett sátrak alatt találkozhatnak a Kőhegyborral, a Rácürmös manufaktúra helyi különlegességeivel, valamint szentendrei dalmát ételeket is megkóstolhatnak az arra járók. E mellett a Dunaparti Művelődési Ház udvarán is működik majd büfé; a DMH udvarán A mi Szentendrénk címmel Weszelits András vetít régi, hangulatos fotókat a városról.

23:00 órakor a Fő téri keresztnél Schwartz Dávid előadásával búcsúznak a Szent-Iván éji fények.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt, öltöztessük fényárba Szentendrét!